Επιλογή Σελίδας

Υπερχλωρίωση νερού Πισίνας

17.06.2019

Αρχική » BLOG » Υπερχλωρίωση νερού Πισίνας

Υπερχλωρίωση νερού πισίνας

Υπερχλωρίωση νερού πισίνας. Εάν έχετε πισίνα σίγουρα κάποια στιγμή θα έχετε προβεί στην διαδικασία υπερχλωρίωσης ή χλωρίωσης σοκ, ακολουθώντας βέβαια τις οδηγίες που σας δόθηκαν για τη χημική επεξεργασία του νερού της.

Είναι δεδομένο ότι ο όρος αλλά και η διαδικασία χρησιμοποιούνται  σαν πανάκεια σε όλα τα προβλήματα θολότητας του νερού και όχι μόνο!!

Αλήθεια όμως, πόσοι γνωρίζουν ξεκάθαρα, ποιες είναι οι κατηγορίες  υπερχλωρίωσης, πότε πρέπει να κάνουμε υπερχλωρίωση, ποια είναι η σωστή διαδικασία, ποια πρέπει να είναι η ποσότητα τροφοδότησης, ποια κατηγορία χλωρίου είναι κατάλληλη για υπερχλωρίωση και τέλος με ποιους τρόπους μπορούμε να την αποφύγουμε ή έστω να μειώσουμε την συχνότητα και τις ποσότητες τροφοδότησης.

Υπερχλωρίωση νερού πισίνας – Κατηγορίες χλωρίωσης σοκ

Οι κατηγορίες χλωρίωσης σοκ είναι τρείς και είναι
α) Χλωρίωση σοκ στο ξεκίνημα της κολυμβητικής περιόδου.
β) Χλωρίωση σοκ για αντιμετώπιση προβλήματος πράσινου νερού.
γ) Χλωρίωση σοκ για αντιμετώπιση της “ μυρωδιάς “ χλωρίου ή του δεσμευμένου
χλωρίου.

Στις δύο πρώτες περιπτώσεις ή ποσότητα τροφοδότησης έχει σχέση με τον όγκο του νερού, ενώ στη δεύτερη συνδυάζεται και με την παράλληλη τροφοδότηση αλγοκτόνου.
Στην τρίτη περίπτωση η ποσότητα τροφοδότησης δεν έχει σχέση μόνο με τον όγκο του νερού αλλά και με τη παρουσία στο νερό της ποσότητας του δεσμευμένου χλωρίου.

Υπερχλωρίωση νερού πισίνας – Πρώτη ενέργεια η ρύθμιση της τιμής του ΡΗ

Πριν συνεχίσουμε δίνοντας σας περισσότερες πληροφορίες για την τρίτη περίπτωση, θεωρούμε χρήσιμο να αναφέρουμε ότι και στις τρείς περιπτώσεις η οποιαδήποτε ενέργεια μας θα πρέπει να γίνεται μετά την ρύθμιση του ΡΗ στα επιθυμητά επίπεδα (7,2-7,6) και τον καθαρισμό του φίλτρου της πισίνας.

Σχεδόν σε όλες τις πισίνες εσωτερικού χώρου, αλλά και σε πισίνες εξωτερικού χώρου που δέχονται μεγάλα φορτία μόλυνσης και στις οποίες χρησιμοποιείται το χλώριο για την επεξεργασία του νερού, μόλις χρησιμοποιηθούν από τους κολυμβητές, έχουμε τη δημιουργία της χαρακτηριστικής «μυρωδιάς» της πισίνας, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύεται με θολότητα του νερού.

Δείτε αναλυτικότερα το κατατοπιστικό άρθρο μας, στο οποίο παρουσιάζουμε τις μορφές του χλωρίου που σχηματίζονται στο νερό της πισίνας και οι οποίες είναι τριών τύπων: Ελεύθερο, Δεσμευμένο και Ολικό.

Υπερχλωρίωση νερού πισίνας για αντιμετώπιση προβλήματος θολότητας νερού σε συνδυασμό με έντονη <μυρωδιά> χλωρίου.

Προβλήματα θολότητας του νερού και έντονης «μυρωδιάς» πισίνας, προκαλούνται όταν η ποσότητα του δεσμευμένου χλωρίου υπερβεί το ήμισυ της ποσότητας του ελεύθερου χλωρίου και γενικά τη ποσότητα των 0,5 ppm. (διεθνείς οργανισμοί συνιστούν την υπερχλωρίωση όταν το δεσμευμένο χλώριο είναι μεγαλύτερο από 0,2 ppm)

Σε αυτές τις περιπτώσεις η απαραίτητη ενέργεια μας είναι η διαδικασία της χλωρίωσης σοκ.

Στην περίπτωση αυτή δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε μόνο τον όγκο του νερού, αλλά επιπρόσθετα την περιεκτικότητα του νερού σε Δεσμευμένο χλώριο καθώς και τον τύπο του χλωρίου που θα χρησιμοποιήσουμε για την υπερχλωρίωση.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διαδικασία της υπερχλωρίωσης είναι μια διαδικασία όλα ή τίποτα. Εάν δεν τροφοδοτήσουμε αρκετό χλώριο για να φθάσουμε στο σημείο διάσπασης, θα κάνουμε το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο, ενώ εάν τροφοδοτήσουμε περισσότερο, θα έχουμε πρόβλημα υπερβολικής παρουσίας χλωρίου στη συνέχεια

Για τους παραπάνω λόγους, στην τρίτη αυτή περίπτωση υπερχλωριωσης, είναι καλό να επικοινωνήσετε με την εταιρία που σας προμηθεύει τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιείτε για να σας υπολογίσει την σωστή ποσότητα τροφοδότησης, ενημερώνοντας τους για τη ποσότητα του δεσμευμένου χλωρίου, τον όγκο του νερού της πισίνας σας και τον τύπο του χλωρίου που θα χρησιμοποιήσετε.

Ένας παράγων που μπορεί να επηρεάσει την όλη διαδικασία είναι η παρουσία του σταθεροποιητή στο νερό της πισίνας και θα πρέπει και αυτός να υπολογιστεί στην διαδικασία υπερχλωρίωσης.

Διάφοροι τρόποι και διαδικασίες μπορούν να μειώσουν την παρουσία του δεσμευμένου χλωρίου και κατά συνέπεια την ανάγκη συχνής υπερχλωρίωσης, όπως:
– Συχνή τροφοδότηση φρέσκου νερού
– Ανακυκλοφορία του επιφανειακού νερού.
– Οξειδωτικά υλικά χωρίς χλώριο.
– Μειωμένες τροφοδοτήσεις χλωρίου.
– Χρήση ζεόλιθου
– Χρήση υπεριωδών ακτίνων.
– Χρήση όζοντος.

Συμπέρασμα
Η περίπτωση της υπερχλωρίωσης για την απομάκρυνση της θολότητας και της «μυρωδιάς» της πισίνας, λόγω της υπερβολικής παρουσίας δεσμευμένου χλωρίου, δεν είναι μια περίπτωση τόσο απλή, χρειάζεται προσοχή και γνώση.

Αρχική » BLOG » Υπερχλωρίωση νερού Πισίνας

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

  • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
  • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

  • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
    Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
  • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
  • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
  • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
  • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
    Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
  • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
  • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
  • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
  • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.