210 94 11 730

Καλυμματα

Αρχική » Εξοπλισμος » Καλυμματα
 • Πριν αποφασίσετε την αγορά ενός καλύμματος καταγράψτε τους λόγους που σας ώθησαν στην αναζήτηση καλύμματος για την πισίνα σας, αυτό θα σας βοηθήσει στην σωστή επιλογή.
 • Μελετήστε προσεκτικά τα χαρακτηριστικά κάθε τύπου από τα προσφερόμενα καλύμματα πισίνας
 • Τα προσφερόμενα καλύμματα πισίνας συνήθως καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες και όχι όλες μαζί. Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε τις κυριότερες από αυτές.
 • Ακόμη και εάν η θερμοκρασία του νερού ανέβει κατά την διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία του νερού θα πέσει κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Η εξάτμιση του νερού κοστίζει ενεργειακά, σε απώλεια ποσότητας νερού και στην απώλεια χημικών απολύμανσης.
 • Όταν η ασφάλεια έναντι ατυχήματος είναι το ζητούμενο, ένα κάλυμμα ασφαλείας είναι η απάντηση.
Αν και διατηρείτε τη πισίνα σας καθαρή και συντηρείτε προσεκτικά τα μηχανήματα της, η απόκτηση ενός καλύμματος αργά ή γρήγορα θα είναι μια επιλογή που δύσκολα θα μπορέσετε να αγνοήσετε.

Τα καλύμματα πισίνας μπορούν να προσφέρουν

 • Μείωση ή και διακοπή της εξάτμισης του νερού.
 • Σημαντική μείωση των χρησιμοποιούμενων χημικών
 • Βοήθεια στη διατήρηση της θερμότητας του νερού
 • Αποτροπή εισόδου φύλλων και αιωρημάτων που μεταφέρονται με τον αέρα
 • Λιγότερη φροντίδα της πισίνας
 • Εξοικονόμηση χρημάτων
 • Μείωση του κόστους θέρμανσης του νερού.
 • Προστασία έναντι πτώσης στο νερό
 • Μείωση της ποσότητας προστιθέμενου νερού.
 • Σχετικά εύκολο χειρισμό

Το πρόβλημα με τα καλύμματα πισίνας είναι, ότι από τις διαθέσιμες κατηγορίες καλυμμάτων, εκείνες που καλύπτουν τις περισσότερες απαιτήσεις σας είναι ελάχιστες και συνήθως κοστίζουν περισσότερο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ξεχωρίσετε τις κύριες απαιτήσεις σας και να μελετήσετε τις δυνατότητες των διαφόρων κατηγοριών καλυμμάτων για να αποφασίσετε το καταλληλότερο για εσάς.

Ηλιακα καλυμματα

Ενώ ο ήλιος προσπαθεί να θερμάνει το νερό της πισίνας σας, ο άνεμος δημιουργεί ρεύματα μεταφοράς που κλέβουν αυτή τη θερμότητα με μεγάλο ρυθμό.
Κάθε τετραγωνικό εκατοστό της επιφανείας του νερού δίνει θερμότητα στον αέρα μέσω της εξάτμισης. Όσο ισχυρότερος είναι ο άνεμος τόσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια θερμότητας. Η εξάτμιση από μόνη της αντιστοιχεί στο 60% της απώλειας θερμότητας από την πισίνα σας. Ένα άλλο 30% της απώλειας ακτινοβολείται στην ατμόσφαιρα και μόνο 10% πηγαίνει στο έδαφος.

Ένα ηλιακό κάλυμμα, μέσω των φυσαλίδων αέρα που έχει και που λειτουργούν σαν μικροί μεγεθυντικοί φακοί, απορροφά την ενέργεια του ηλίου και την μεταφέρει κατευθείαν στο νερό της πισίνας σας ενώ ταυτόχρονα την διατηρεί μέσω του προστατευτικού στρώματος του που επικάθεται στην επιφάνεια του νερού. Παράλληλα εξοικονομεί χρήματα μειώνοντας την εξάτμιση του νερού και μειώνει την φροντίδα της πισίνας μη επιτρέποντας στα διάφορα επιβαρυντικά στοιχεία του περιβάλλοντος να εισέλθουν σε αυτή.

Εάν χρησιμοποιείτε την πισίνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, θυμηθείτε να επανατοποθετήσετε το κάλυμμα μετά τη διακοπή της κολύμβησης.

Αφαιρέσετε τελείως το κάλυμμα πριν επιτρέψετε σε οποιονδήποτε την κολύμβηση.
Προσοχή στο τρόπο αποθήκευσης όταν το αφαιρείτε ( προστατεύστε το από τις ακτίνες του ηλίου) και αποφύγετε την τοποθέτηση του σε περιόδους με μεγάλες θερμοκρασίες αέρος καθώς μπορεί να προκαλέσει άνοδο της θερμοκρασίας του νερού σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Θερμομονωτικα καλυμματα

Τα καλύμματα αυτής της κατηγορίας έχουν σαν στόχο τη διατήρηση της θερμοκρασίας που αποκτάται μέσω μιας των εναλλακτικών προτάσεων για τη θέρμανση του νερού. Χρησιμοποιούνται κυρίως στις εσωτερικές πισίνες, σε πισίνες με απαιτήσεις υψηλότερων θερμοκρασιών νερού από ότι συνήθως, αλλά και για εξωτερικές πισίνες σε περιοχές με πολύ ψυχρά κλίματα.

Η χρησιμοποίηση τους σε εσωτερικές πισίνες μειώνει σημαντικά την εξάτμιση και μέσου αυτής μειώνονται και οι ανάγκες υψηλών ταχυτήτων εξαερισμού και θέρμανσης του αέρα του χώρου.

Προσφέρονται σε διαφορετικά πάχη ανάλογα με το ειδικό μονωτικό υλικό που περιέχεται μεταξύ του εξωτερικού και εσωτερικού στρώματος που το καλύπτουν.
Η εξωτερική επιφάνεια του είναι σταθεροποιημένη έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας και ανθεκτική στη φθορά.
Η εσωτερική επιφάνεια είναι κατασκευασμένη από υλικό που προφέρει καλή αποστράγγιση και κύλιση περιστροφής όταν τυλίγεται το κάλυμμα.. Σε ορθογώνια σχήματα έχουν και προστατευτικό ρέλι στην περίμετρο του.

Καλυμματα χειμωνος - απουσιας διατρητα

Η προστασία της πισίνας είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πισίνα και τα καλύμματα πισίνας αυτού του τύπου προσφέρουν μια καλή λύση. Η χρήση τους βοηθά στην αποφυγή φύλλων και άλλων ανεπιθύμητων αντικειμένων, ενώ ταυτόχρονα προστατεύεται το εσωτερικό της από τις ανεπιθύμητες υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου.

Είναι κατασκευασμένα από υφαντό πολυαιθυλένιο σταθεροποιημένο έναντι των ακτινών του ηλίου ενώ η ύφανση του επιτρέπει τη ροή του νερού προς το εσωτερικό της πισίνας μέσω εξαιρετικά μικρών κενών. Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην χώρα μας στο γεγονός ότι την άνοιξη δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις ηλιακές ακτίνες και αυτό μπορεί να οδηγήσει στο πρασίνισμα του νερού μέσω της ανάπτυξης αλγών. Δεν μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη σκόνης στο δάπεδο της πισίνας, ιδιαίτερα σε πισίνες με διακοπή του συστήματος κυκλοφορίας του νερού τον χειμώνα.

Κατασκευάζονται σε διαστάσεις μεγαλύτερες 30cm από τις διαστάσεις της πισίνας, άρα για να υπολογίσετε την απαραίτητη επιφάνεια θα πρέπει να προσθέστε στο μήκος και στο πλάτος της πισίνας 30cm.

Τα καλύμματα πισίνας αυτού του τύπου προσφέρονται με διαφορετικούς τρόπους αγκίστρωσης.  Εάν κατασκευαστούν με ενισχυμένη διάταξη μπορούν να προσφέρουν και ασφάλεια έναντι πτώσεων σε μεγάλο βαθμό.

Καλυμματα χειμωνος - απουσιας στεγανα

Η προστασία της πισίνας εκτός της περιόδου χειμώνα αλλά και κατά την περίοδο απουσίας των ιδιοκτητών κατά την καλοκαιρινή περίοδο είναι το ζητούμενο σε πολλές περιπτώσεις. Δεδομένου της αδυναμίας των διάτρητων καλυμμάτων να καλύψουν αυτή την ανάγκη, αλλά και την προστασία του νερού από την σκόνη του περιβάλλοντος, τα καλύμματα αυτού του τύπου προσφέρουν λύση στα δύο αυτά προβλήματα.

Είναι καλύμματα από αδιαφανές πολυεστερικό πλέγμα ενισχυμένο με πλαστικοποίηση. Η αδιαφανής επιφάνεια τους προστατεύει το εσωτερικό της πισίνας, εμποδίζει τη φωτοσύνθεση, συγκρατεί φύλλα και μόλυνση και ασφαλίζει το χώρο της πισίνας. Έξυπνα τοποθετημένα ανοίγματα επιτρέπουν γρήγορη αποστράγγιση της βροχής ώστε να αποφεύγεται ο σχηματισμός θυλάκων νερού.

Κατασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας σε μεγαλύτερη διάσταση από τις διαστάσεις της πισίνας και προσφέρονται με εναλλακτικούς τρόπους αγκύρωσης στον περιβάλλοντα χώρο της. Καλύπτουν και τις ανάγκες κάλυψης διαφορετικών σχημάτων πισίνας.

Καλυμματα με αξονες ασφαλειας

Το προσφερόμενα καλύμματα αυτής της κατηγορίας καλύπτουν τις ανάγκες ενός καλύμματος χειμώνα, ενός καλύμματος απουσίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ακόμη ενός καλύμματος ασφαλείας για μικρά παιδιά.

Είναι κατασκευασμένα από ένα εξαιρετικά ισχυρό πολυεστερικό ύφασμα που φέρει κάθετα στο μήκος της πισίνας άξονες (μπάρες) αλουμινίου που είναι καλυμμένες με ίδιο ύφασμα και οι οποίες προσδίδουν μεγάλη αντοχή στο κάλυμμα, επιτρέποντας του να υποστηρίζει το βάρος ενός παιδιού που τυχόν πέσει πάνω του χωρίς να προκαλεί καμία ζημιά.

Τα καλύμματα αυτά αφαιρούνται με τη βοήθεια ενός χειροκίνητου στροφάλου ή ενός μηχανοκίνητου.

Στα καλύμματα αυτής της κατηγορίας υπάρχει η δυνατότητα να υπάρχει ένα ανοξείδωτο καλώδιο κατά μήκος των μεγάλων πλευρών του καλύμματος που αποτρέπει την ολίσθηση ενός μικρού παιδιού ή ζώου κάτω από το κάλυμμα, ενώ η ύπαρξη τους είναι ιδιαίτερα βοηθητική σε περιοχές με μεγάλους ανέμους. Εναλλακτικά αυτής της δυνατότητας υπάρχει η λύση της αντικατάστασης του ανοξείδωτου καλωδίου με αγκυρώσεις του καλύμματος στα ενδιάμεσα των αξόνων του αλουμινίου.

Είναι μια πρόταση για κάλυψη της πισίνας που καλύπτει αρκετές από τις απαιτήσεις που έχουμε για ένα κάλυμμα, χωρίς να είναι τόσο ακριβό όσο τα καλύμματα ασφαλείας που θα δούμε στην συνέχεια.

Καλυμματα ασφαλειας αυτοματα

Τα αυτόματα καλύμματα ασφαλείας προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος πλεονεκτημάτων όπως εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλεια, οικονομική συντήρηση πισίνας, προστασία από φύλλα και μόλυνση περιβάλλοντος και αυτόματη ευκολία τοποθέτησης και αφαίρεσης.

Η ενεργοποίηση του καλύμματος γίνεται απλά με τη βοήθεια ενός διακόπτη και χρειάζεται περίπου ένα λεπτό για να κλείσει. Είναι απόλυτα ακίνδυνο καθώς δεν υπάρχει καμία ηλεκτρική εγκατάσταση κοντά στη πισίνα.

Είναι τέσσερα καλύμματα σε ένα

 • Κάλυμμα ασφαλείας
 • Κάλυμμα χειμώνα
 • Κάλυμμα απουσίας
 • Κάλυμμα θερμομονωτικό

Προσφέρει ηρεμία στο μυαλό λόγω της απόλυτης ασφάλειας που παρέχει στη πισίνα, εξασφαλίζει την άνεση σας μέσω της ευκολότερης συντήρησης και καθαρισμού της πισίνας, μειώνει τα χρησιμοποιούμενα χημικά, αυξάνει και διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού της πισίνας, μειώνει την εξάτμιση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο συντομεύοντας την απόσβεση του.

Καλυμματα ασφαλειας χειροκινητα

Τα χειροκίνητα καλύμματα πισίνας στο τομέα ασφαλείας προσφέρουν ένα μεγάλο εύρος πλεονεκτημάτων. Προσφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλεια, οικονομική συντήρηση πισίνας, προστασία από φύλλα και μόλυνση περιβάλλοντος. Μόνο μειονέκτημα σε σχέση με τα αυτόματα καλύμματα πισίνας αυτού του τύπου, είναι η σχετική δυσκολία τοποθέτησης και αφαίρεσης συγκρινόμενα με αυτά.

Προϋπόθεση για την εγκατάσταση του καλύμματος είναι η τοποθέτηση ειδικών ραγών κύλισης των οδηγών του καλύμματος στο deck της πισίνας κατά μήκος των μεγάλων πλευρών της, μετά τη πλάκα χείλους.

Τα καλύμματα πισίνας αυτού του τύπου είναι τέσσερα καλύμματα σε ένα

 • Κάλυμμα ασφαλείας
 • Κάλυμμα χειμώνα
 • Κάλυμμα απουσίας
 • Κάλυμμα θερμομονωτικό

Προσφέρει ηρεμία στο μυαλό λόγω της απόλυτης ασφάλειας που παρέχει στη πισίνα, εξασφαλίζει την άνεση σας μέσω της ευκολότερης συντήρησης και καθαρισμού της πισίνας, μειώνει τα χρησιμοποιούμενα χημικά, αυξάνει και διατηρεί τη θερμοκρασία του νερού της πισίνας, μειώνει την εξάτμιση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλο το χρόνο συντομεύοντας την απόσβεση του.

Καλυμματα περσιδων αυτοματα - χειροκινητα

Τα καλύμματα αυτού του τύπου χρησιμοποιούν για τον σχηματισμό τους ειδικές περσίδες κατασκευασμένες από pvc ή πολυκαρβονικά υλικά που ο συνδυασμός τους σε μια ενιαία επιφάνεια τους επιτρέπει να κινούνται στην επιφάνεια του νερού χωρίς την ανάγκη οδηγού, απαραίτητη προϋπόθεση αυτομάτων καλυμμάτων ασφαλείας.
Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει την δημιουργία καλυμμάτων αυτού του τύπου σχεδόν όλων των σχημάτων πισίνας, κάτι αδύνατο με τα αυτόματα καλύμματα ασφαλείας.

Τα καλύμματα πισίνας τύπου περσίδων είναι σήμερα ένα από τα διαθέσιμα μέσα προστασίας για ατυχήματα τυχαίας πτώσης σε μια πισίνα. Ένα κάλυμμα αυτού του τύπου προστατεύει τη πισίνα τις κρύες νύχτες και σε αιφνίδιους κρύους ανέμους.
Επιτρέπει το ξεκίνημα της κολυμβητικής περιόδου με την αρχή της άνοιξης, ενώ επεκτείνει τη χρήση της μέχρι του πρώτους μήνες του φθινοπώρου. Έχει συντελεστή αδιαφάνειας που εμποδίζει τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και κατά συνέπεια την ανάπτυξη των φυκών. Ειδικές περσίδες δίνουν τη δυνατότητα λειτουργίας τους και σαν ηλιακά καλύμματα.

Το νερό της πισίνας διατηρείται καθαρό και μειώνεται ο χρόνος λειτουργίας του συστήματος ανακυκλοφορίας του καθώς και τα χημικά προϊόντα για τη επεξεργασία του.

Τα συστήματα περιέλιξης αυτών των καλυμμάτων που τοποθετούνται στο κατάστρωμα της πισίνας μπορούν να είναι είτε χειροκίνητα είτε αυτόματα ενώ όσα έχουν τα ρολό περιέλιξης εντός του νερού είναι αυτόματα.

Αξεσουαρ χειροκινητης περιελιξης καλυμματων

Η τοποθέτηση και αφαίρεση των ηλιακών και θερμομονωτικών καλυμμάτων, ειδικά για τις πισίνες με σχετικά μεγάλη διάσταση είναι πρακτικά δύσκολη χωρίς τη χρησιμοποίηση ρολών περιέλιξης. Ανάλογα με τις συνθήκες στο χώρο εγκατάστασης και το μέγεθος της πισίνας, τα ρολά περιέλιξης διακρίνονται σε σταθερά ρολά και σε μεταφερόμενα.

Ειδικά στις περιπτώσεις μεγάλων δημόσιων πισίνων όπου η διαδικασία τοποθέτησης και αφαίρεσης δεν είναι μια τόσο απλή εργασία, τα ρολά περιέλιξης συνοδεύονται από συστήματα γραναζιών μείωσης της αντίστασης περιστροφής λόγω του μεγάλου βάρους του καλύμματος.

Απαραίτητα αξεσουάρ για τα καλύμματα πισίνας που συμπληρώνουν τα χειροκίνητα ρολά περιέλιξης είναι οι ιμάντες συγκράτησης των καλυμμάτων στους άξονες περιστροφής των ρολών και τα καλύμματα προστασίας καλυμμάτων επι του ρολού περιέλιξης.