Θερμανση νερου

Αρχική » Εξοπλισμος » Θερμανση νερου
 • Η ιδανική θερμοκρασία κολύμβησης είναι στους 25- 260 C.
 • Σε κάθε περίπτωση η θέρμανση του νερού της πισίνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την κάλυψη του νερού με θερμομονωτικό κάλυμμα.
 • Απαραίτητες για την επιλογή του συστήματος θέρμανσης, η καταγραφή των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στη περιοχή την εποχή επιθυμητής επιμήκυνσής της κολυμβητικής περιόδου.
 • Η θέρμανση του νερού δεν είναι μια επιλογή on-off αλλά μια διαρκής διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας του νερού.
Όταν επενδύετε στη κατασκευή μιας πισίνας είναι φυσικό και επόμενο να θέλετε να την απολαμβάνετε για διάστημα μεγαλύτερο της καλοκαιρινής περιόδου.

Μια σειρά συστημάτων στον τομέα θέρμανση πισίνας είναι διαθέσιμες σήμερα στους ιδιοκτήτες πισίνας. Είναι καλό να γνωρίζουμε τις αρχές λειτουργίας κάθε συστήματος για να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις εγκατάστασης του από το ξεκίνημα. Η εκ των υστέρων δημιουργία των προϋποθέσεων εγκατάστασης κοστίζει περισσότερο.

Σε μια εποχή που το κόστος λειτουργίας του κάθε προτεινόμενου συστήματος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μας, θα πρέπει ο ιδιοκτήτης της πισίνας να γνωρίζει κάθε προτεινόμενο σύστημα στο τομέα θέρμανση πισίνας.

Οι παράγοντες που καθαρίζουν το μέγεθος του επιλεγμένου συστήματος θέρμανσης είναι, η διάσταση της πισίνας, η επιθυμητή μέγιστη θερμοκρασία του νερού, ο απαραίτητος χρόνος θέρμανσης και η επιθυμητή κολυμβητική περίοδος.

Εναλλάκτες θέρμανσης

Ένας Εναλλάκτης θερμότητας είναι μια από τις προτεινόμενες λύσεις στον τομέα θέρμανση πισίνας. Χρησιμοποιείται για τη μεταφορά θερμικής ενέργειας από ένα μέσο σε άλλο χωρίς να αναμειχθούν τα δύο μέσα. Οι προτεινόμενοι εναλλάκτες λειτουργούν μέσω διασταυρούμενης ροής νερού και παρέχουν υψηλή απόδοση έχοντας εξαιρετική ικανότητα μεταφοράς της θερμότητας. Δηλαδή το καυτό μέσο ρέει προς την αντίθετη κατεύθυνση από το ψυχρό μέσο, διαδικασία που δίνει τη μέγιστη απόδοση.

Όλα τα προτεινόμενα μοντέλα μπορούν να συνδεθούν με λέβητες πετρελαίου, πέλετ, ξύλου, αερίου και πυρήνα.

Είναι κατασκευασμένοι από υλικά που επιτρέπουν τη χρήση τους σε μια ευρεία ποικιλία αναγκών και σε πολλούς διαφορετικούς τύπους εγκαταστάσεων.

Ηλεκτρικοί θερμαντήρες

Θέρμανση πισίνας με ηλεκτρικό θερμαντήρα είναι μια εύκολη διαδικασία σύνδεσης στο υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο και παρέχει πλήρη ισχύ όλο το εικοσιτετράωρο. Το νερό από την κυκλοφορία της πισίνας ρέει μέσω του θερμαντήρα και θερμαίνεται από το στοιχείο θέρμανσης που αυτός περιέχει.

Οι θερμαντήρες αυτού του τύπου είναι συμπαγείς και μπορούν να εγκατασταθούν σε όλους του τύπους πισίνας ή Spa, αρκεί να καλύπτεται η ηλεκτρική ισχύς τους από την δυνατότητα της εγκατάστασης.

Τα προσφερόμενα μοντέλα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από 1,5 KW έως 60 KW και είναι κατασκευασμένα από ανοξείδωτο χάλυβα, τιτάνιο και θερμοπλαστικά υλικά. Είναι σχεδιασμένοι για να παρέχουν τη μικρότερη δυνατή πτώση πίεσης, ενώ για ασφάλεια προσφέρονται με θερμοστάτη, με διακόπτη υπερθέρμανσης, ενώ μπορούν να συνδυαστούν με σύστημα ελέγχου ροής που σταματά τη λειτουργία τους στη περίπτωση ανεπαρκούς ροής νερού προς αυτούς.

Αντλίες θερμότητας

Οι αντλίες θερμότητας εκμεταλλεύονται την ενέργεια στον αέρα.
Δηλαδή χρησιμοποιούν τη θερμότητα του περιβάλλοντα αέρα, μεταφέροντας την αποτελεσματικά μέσω ενός εναλλάκτη θερμότητας στο νερό της πισίνας.
Είναι μια πολύ οικονομική πρόταση θέρμανσης του νερού καθώς για κάθε 1kw ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται, μια αντλία θερμότητας θα παράγει θέρμανση μεταξύ 3 και 5 Kw για τη πισίνα σας ( ανάλογα με τη θερμοκρασία του αέρα, την υγρασία και τη θερμοκρασία του νερού).

Είναι αποτελεσματικές και ενεργειακά αποδοτικές, είναι εύκολο να εγκατασταθούν και απαιτούν λίγο χώρο κοντά στη πισίνα, λειτουργούν με οποιοδήποτε καιρό και όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ σταματούν τη λειτουργία τους στην περίπτωση ανεπαρκούς ροής νερού.

Η λειτουργία τους βασίζεται σε ένα συμπιεστή αθόρυβης περιστροφής για μέγιστη απόδοση, ελάχιστη δόνηση και μεγάλη διάρκεια ζωής. Ο ψηφιακό έλεγχος που τις συνοδεύει εξασφαλίζει πολλές λειτουργίες και εύκολη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

Ο συμπυκνωτής και ο εναλλάκτης είναι κατασκευασμένοι από τιτάνιο, ενώ το περίβλημα από θερμοπλαστικό υλικό συνήθως, είναι υλικά που αντέχουν σε σκληρά κλίματα.

Αρχική » Εξοπλισμος » Θερμανση νερου

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.