Συστηματα αντιθετου κολυμβησης

Αρχική » Εξοπλισμος » Συστηματα αντιθετου κολυμβησης
 • Εάν δεν μπορούμε να έχουμε μια πισίνα μεγάλων διαστάσεων, μπορούμε να έχουμε αντίθετη κολύμβηση.
 • Υπάρχει διαφορά μεταξύ ενός σημειακού συστήματος αντιθέτου κολύμβησης και ενός που προσφέρει έξοδο νερού μεγάλης επιφάνειας
 • Δείτε από την αρχή κατασκευής της πισίνας τις προϋποθέσεις εγκατάστασης τέτοιων συστημάτων
 • Αναρωτηθείτε ποιες είναι οι πραγματικές απαιτήσεις σας από ένα σύστημα αντίθετης κολύμβησης πριν αποφασίσετε.

Η αντίθετη κολύμβηση, είναι ένα μηχάνημα που δημιουργεί αντίσταση στην  κολύμβηση και που δίνει τη δυνατότητα στον κολυμβητή να κολυμπά και να είναι συνεχώς στην ίδια θέση. Αυτό επιτυγχάνεται είτε δημιουργώντας επιταχυνόμενη ροή νερού που συναντά τον κολυμβητή είτε δια μέσου μιας ζώνης αντίστασης.

Η αντίθετη κολύμβηση, όπως επικράτησε να λέγονται συστήματα  αυτά, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες.
Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν εκείνα τα συστήματα που αποτελούνται από μια αντλία μεγάλης σχετικά ισχύος που παράγει δια μέσου ειδικών στομίων ρεύμα νερού αναμειγμένου με αέρα (που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την ισχύ του). Τα συστήματα αυτά προκαλούν όμως κάποια αναταραχή του νερού και μη φυσικό περιβάλλον κολύμβησης.
Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν τα συστήματα που παράγουν ένα υδάτινο ρεύμα μέσω της περιστροφής μια φτερωτής που κινείται με τη βοήθεια υδραυλικού μοτέρ και τα οποία παράγουν πολύ ισχυρότερα ρεύματα νερού πολύ πιο ομαλά και χωρίς αναταράξεις.

Οι ζώνες αντίστασης δεν έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά με την αντίθετη κολύμβηση Δεν χρειάζονται  ηλεκτρική ενέργεια ούτε υδραυλική, Χρησιμοποιούν ένα εύκαμπτο ιμάντα για να συγκρατούν τον κολυμβητή στη ίδια θέση κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Προσφέρουν παρόμοια αίσθηση με τα συστήματα αντιθέτου κολύμβησης.

Σημειακά συστήματα παραγωγής υδάτινου ρεύματος

Τα συνήθη συστήματα αυτού του τύπου παράγουν υδάτινα ρεύματα στη πισίνα με τη βοήθεια μιας ισχυρής αντλίας και ενός προσώπου εξόδου του νερού που είναι εφοδιασμένο με ένα ειδικό στόμιο νερού. Κύριο χαρακτηριστικό των συστημάτων αυτού του τύπου είναι ότι η παραγωγή του υδάτινου ρεύματος είναι σημειακή ( έξοδος νερού από ένα σημείο ή δύο που όμως είναι σε κοντινή θέση με το πρώτο) και η ισχύς του ενισχύεται σημαντικά με την προσθήκη αναρροφούμενου αέρα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο χαρακτηριστικών προσφέρει ένα αρκετά ισχυρό ρεύμα νερού αλλά δεν είναι ήρεμο και προκαλεί στροβιλισμούς στο νερό που κάνει την αντίθετη κολύμβηση αρκετά δύσκολη.

Τα σημειακά συστήματα παραγωγής υδάτινου ρεύματος αποτελούνται από :
– Μία αντλία που η ισχύς της καθορίζεται από την ικανότητα ροής του στομίου εξόδου του νερού (είναι ο λόγος που έχουν περιορισμένη ισχύ).
– Από ένα πρόσωπο εξόδου του νερού που έχει και το στόμιο εξόδου, με δυνατότητες ρύθμισης του αέρα που τροφοδοτείται στη ροή του νερού και που αυξάνει την ισχύ του
– Από τα απαραίτητα υδραυλικά δίκτυα ένωσης αντλίας και προσώπου- Το ηλεκτρικό πίνακα προστασίας και το αεροπνευματικό μπουτόν εντολής έναρξης-διακοπής.

RIVER GYM

Το River Gym είναι ένα σύστημα που παράγει ένα υδάτινο ρεύμα ήρεμο, χωρίς αναταράξεις αλλά αφάνταστα δυνατό (στη μέγιστη ισχύ του) που προσφέρει τη δυνατότητα άσκησης δια μέσου της αντιθέτου κολύμβησης.
Η έξοδος του νερού γίνεται από μια επιφάνεια περίπου 50 χ 50cm που αυξάνει την απόδοση του, καθώς αγκαλιάζει το σώμα του κολυμβητή, σαν ένα ποτάμι. Το χαρακτηριστικό αυτό του επιτρέπει να χρησιμοποιηθεί και σαν αντίθετο ρεύμα για περπάτημα, για αεροβική γυμναστική και για ασκήσεις ανακούφισης.

Το River Gym αποτελείται :
–  Από την μονάδα παραγωγής της απαραίτητης υδραυλικής ισχύος
– Aπό το σύστημα υδραυλικών σωληνώσεων υψηλής πίεσης που μεταφέρει την υδραυλική   Ισχύ στη μονάδα δημιουργίας του υδάτινου ρεύματος
– Την μονάδα δημιουργίας του υδάτινου ρεύματος που αποτελείται από μια περιστρεφόμενη φτερωτή μέσω της τροφοδοτούμενης σε αυτή υδραυλικής ισχύος η οποία και παράγει το επιθυμητό υδάτινο ρεύμα.

Βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος είναι:

 • Η Τεράστια ισχύς του (περίπου 1100 m3/h)
 • H Μεγάλη επιφάνεια εξόδου του νερού (50Χ50 cm)
 • Η Δυνατότητα τοποθέτησης της μονάδας παραγωγής ισχύος σε άλλο χώρο μακριά από τη πισίνα.
 • Η Δυνατότητα ενός ήρεμου υδάτινου ρεύματος ελεγχόμενης ισχύος.

Ζώνη αντίστασης

Η ζώνη αντίστασης προσφέρει μια εναλλακτική λύση σε όσους επιθυμούν να έχουν τη δυνατότητα άσκησης στην πισίνα τους, σε περιπτώσεις που είτε αυτές είναι μικρών διαστάσεων ή αναγκάζονται σε συχνές αναστροφές όταν θελήσουν να κολυμπήσουν μεγάλες αποστάσεις. Είναι μια εναλλακτική λύση που προσφέρεται με ελάχιστο κόστος σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα παραγωγής υδάτινων ρευμάτων.

Η λειτουργία τους είναι απλή. Ο κολυμβητής περνάει στο σώμα του, συνήθως μια ειδική ζώνη η οποία συνδέεται  με ένα ειδικό ελαστικό ιμάντα σε ένα σταθερό σημείο έξω από την πισίνα. Ο κολυμβητής δεν έχει να κάνει τίποτα περισσότερο από το να κολυμπά στην αντίθετη κατεύθυνση αντίθετα από το σημείο αγκύρωσης, χωρίς ποτέ να αλλάζει θέση.

Διαφορετικοί τύποι ζωνών, τρόπου αγκύρωσης και ελαστικότητας είναι διαθέσιμες για όλες τις ηλικίες με ελάχιστο κόστος.

Αρχική » Εξοπλισμος » Συστηματα αντιθετου κολυμβησης

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.