Τι είναι

Αρχική » BLOG » Τι είναι

– Τι είναι ? –

Όσοι έχουν, θέλουν ή είναι έτοιμοι να αποκτήσουν μια πισίνα, γρήγορα διαπιστώνουν το πλήθος των ειδικών όρων που χρησιμοποιούνται, οι οποίοι πολλές φορές τους φέρνουν στη δύσκολη θέση διαρκών ερωτήσεων ή ακόμα και σε πρακτικά λάθη, από παρερμηνείες των προφορικών ή γραπτών θεμάτων που αναφέρονται τον κόσμο της πισίνας και των παραγόντων που την περιβάλλουν.

 Συχνά, οι δημιουργοί σχετικών άρθρων, οδηγιών και εγχειριδίων, στο χώρο της πισίνας, ξεχνάμε ότι οι ακροατές η αναγνώστες, λάτρεις της πισίνας, δεν είναι απαραίτητο να έχουν ειδικές γνώσεις για την άμεση κατανόηση των τεχνικών, και συχνά διεθνών, όρων που χρησιμοποιούνται.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε, στον συγκεκριμένο τομέα, την ακριβή σημασία και χρήση της ειδικής η διεθνούς ορολογίας αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε στο BLOG μας μία ειδική κατηγορία με τίτλο:

 – Τι είναι ? –

Σε αυτήν, θα βρίσκετε μια σύντομη επεξηγηματική περιγραφή των ειδικών τεχνικών όρων που χρησιμοποιούνται στη πισίνα και θα συνδέεστε με  ειδικότερες πληροφορίες όταν αυτό θα κρίνεται απαραίτητο.

Ακόμα μπορείτε, σε περίπτωση που δεν βρίσκετε κάποιον όρο που αναζητήσατε, να μας ενημερώσετε για το τι θα θέλατε να προσθέσουμε και θα είναι περισσότερο από χαρά μας να ανταποκριθούμε το συντομότερο δυνατόν.

Η Τεχνική ομάδα της ΩΡΙΩΝ

Τι είναι το ΡΗ ?

Το ΡΗ είναι ένας αριθμός που μας λέει εάν το διάλυμα μας είναι όξινο (ΡΗ μικρότερο από 7), ή αλκαλικό (ΡΗ μεγαλύτερο από 7), ενώ στη τιμή 7,0 θεωρείται ουδέτερο.
Η τιμή του ΡΗ στη πισίνα θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ των τιμών 7,2 -7,4. Δηλαδή θα πρέπει να είναι ελαφρά αλκαλικό. Η σημασία του είναι καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα της ικανότητας απολύμανσης αλλά και της διαύγειας του νερού.

Τι είναι το Ελεύθερο, Δεσμευμένο και Ολικό χλώριο

 

 • Ελεύθερο χλώριο (FC) είναι ο τύπος του χλωρίου, την στιγμή της μέτρησης, που έχει απολυμαντική και οξειδωτική ικανότητα.

 • Δεσμευμένο χλώριο (CC ) είναι ο τύπος του χλωρίου που σχηματίζεται μέσω της αντίδρασης του με τη μόλυνση. Όσο συνεχίζει να ευρίσκεται στο νερό, η ικανότητα του να απολυμάνει το νερό είναι πάρα πολύ μειωμένη σε σχέση με το ελεύθερο χλώριο, ενώ προκαλεί ερεθισμούς και έντονη μυρωδιά χλωρίου.
 • Ολικό χλώριο (TC) είναι ο τύπος του χλωρίου που αναφέρεται στο άθροισμα των δύο προηγούμενων τύπων χλωρίου

         Δηλαδή TC = FC + CC 

Τι είναι το Υπολειμματικό χλώριο ?
 • Μια διαφορετική ονομασία για το Ελεύθερο χλώριο
Τι είναι η Αλκαλικότητα ?

Αλκαλικότητα  είναι η συνολική μέτρηση εκείνων των ουσιών στο νερό που έχουν ικανότητα ‘’ ουδετεροποίησης των οξέων. Έτσι, ενώ το ΡΗ προσδιορίζει την ισχύ του οξέος, η Αλκαλικότητα προσδιορίζει την ικανότητα ουδετεροποίησης του οξέος, δηλαδή την ικανότητα σταθεροποίησης της τιμής του ΡΗ.

Η Αλκαλικότητα θα πρέπει ιδανικά να κυμαίνεται μεταξύ μιας ελαχίστης τιμής 80 ppm και μιας μεγίστης τιμής 120 ppm.

Τι είναι οι Χλωραμίνες (Chloramines)

Ανεπιθύμητες ενώσεις  με έντονη μυρωδιά χλωρίου που σχηματίζονται όταν ανεπαρκή επίπεδα ελεύθερου διαθέσιμου χλωρίου αντιδρούν με αμμωνία και άλλες ενώσεις που περιέχουν άζωτο (απόβλητα κολυμβητών, ιδρώτα, ούρα, …). Οι χλωραμίνες αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία και έχουν ελάχιστη απολυμαντική δράση, ενώ απαιτούν μεγάλο χρόνο επαφής για να δράσουν.

Αρχική » BLOG » Τι είναι

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.