Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Συστημα υπεριωδων ακτινων (UV)

Αρχική » Απολυμανση » Συστημα υπεριωδων ακτινων (UV)
  • Η απολύμανση με τις υπεριώδεις ακτίνες UV στη πισίνα είναι περισσότερο μια φυσική διαδικασία παρά χημική.
  • Οι υπεριώδεις ακτίνες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εισέλθουν στη πισίνα καθώς έχουν άμεση και όχι παραμένουσα δράση και επομένως δεν αποτελούν κίνδυνο για τους κολυμβητές.
  • Οι υπεριώδεις ακτίνες δεν παράγουν υποπροϊόντα και με αυτό τον τρόπο δεν συμβάλλουν στην αύξηση των συνολικών διαλυμένων στερεών (TDS).
  • Η παράλληλη χρήση των ακτίνων UV στη πισίνα μειώνει την παρουσία χλωρίου στο νερό της πισίνας.
  • Μειώνουν (υπό προϋποθέσεις) την παρουσία των χλωραμινών .
  • Η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από την καλή γνώση των προϋποθέσεων εγκατάστασης τους.
  • Δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες του χώρου εγκατάστασής τους.

Τα απολυμαντικά συστήματα με υπεριώδεις ακτίνες UV στη πισίνα χρησιμοποιούν μια πρωτοποριακή μη-χημική διαδικασία που χρησιμοποιεί μικροβιοκτόνες ακτίνες UV για την απολύμανση του νερού. Η ακτινοβολία αυτών των υπεριωδών ακτίνων έχει μια υψηλή ένταση που μεταβάλλει ή διαταράσσει το DNA ή το RNA συγκεκριμένων οργανισμών όπως είναι τα άλγη, τα βακτήρια, οι ιοί, οι κύστες και τα πρωτόζωα. Η πολλή συγκεντρωμένη ηλεκτρομαγνητική ενέργεια καταστρέφει επίσης την οργανική ύλη, εξαλείφοντας (υπό προϋποθέσεις) τον σχηματισμό επικίνδυνων παραπροϊόντων χλωρίου.

Το σύστημα των υπεριωδών ακτίνων UV στη πισίνα εγκαθίσταται σε σειρά αμέσως μετά το σύστημα φίλτρανσης. Η ειδική λυχνία του συστήματος προστατεύεται σε ένα θάλαμο κατασκευασμένο από ειδικό γραφίτη βελτιστοποιημένο για υψηλές ταχύτητες ροής, έτσι ένα πολύ ειδικό χιτώνιο χαλαζία προστατεύει την λυχνία από το νερό, ενώ παράγει το 99.9% του υπεριώδους φωτός.

Υπάρχουν δύο τύποι λαμπτήρων Υπεριωδών ακτινών (UV). Λαμπτήρες χαμηλής πίεσης (low pressure)  και λαμπτήρες μέτριας πίεσης (medium-pressure).
Οι λαμπτήρες χαμηλής πίεσης, οι οποίοι εκπέμπουν μονοχρωματικές ακτίνες UV, είναι χαμηλότερου κόστους αλλά είναι κατάλληλοι για συγκεκριμένες δράσεις και δεν καλύπτουν όλο τα φάσμα της δράσης που μπορούν να προσφέρουν οι υπεριώδεις ακτίνες .ακτίνες.            Οι λαμπτήρες μέτριας πίεσης παρέχουν μεγαλύτερες δυνατότητες δράσης, μεγαλύτερες ροές νερού, ικανότητα καταστροφής χλωραμινών πέραν της ικανότητας απολύμανσης.

Η αποτελεσματικότητα των συστημάτων υπεριωδών ακτινών (UV) στη πισίνα εξαρτάται από παράγοντες όπως, η ικανότητα του συστήματος φίλτρανσης της εγκατάστασης και η ταχύτητα ροής του νερού δια μέσου του συστήματος. Η χρήση τους πρέπει να συνδυάζεται με την παράλληλη χρήση ενός απολυμαντικού υλικού με υπολειμματική δράση καθώς οι υπεριώδεις ακτίνες δρουν μόνο στο συγκεκριμένο χώρο του συστήματος.