Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Ιονισμός στη πισίνα

02.11.2020

Αρχική » BLOG » Ιονισμός στη πισίνα

Ιονισμός στη πισίνα
Χαλκός και Άργυρος – (Natural minerals)

Τι είναι η διαδικασία του Ιονισμού ?

Στις εναλλακτικές προτάσεις που εξασφαλίζουν μείωση της χρήσης του χλωρίου στη πισίνα, ανήκουν και τα μέταλλα του χαλκού και αργύρου και ιδιαίτερα τα ιόντα* που παράγονται από αυτά.

*Ιόν είναι ένα άτομο με ηλεκτρικό φορτίο, το οποίο είναι θετικό εάν το άτομο έχει έλλειψη ενός ηλεκτρονίου, αρνητικό εάν έχει περίσσεια ηλεκτρονίου. Ιονισμός σημαίνει να μεταφέρουμε το άτομο σε μία από τις δύο μορφές

Ο Ιονισμός είναι η διαδικασία εκείνη μέσω της οποίας τροφοδοτούμε ιόντα αργύρου και χαλκού στο νερό της πισίνας για να εξοντώσουμε βακτήρια, ιούς και φύκια. Τα τροφοδοτούμενα ιόντα αργύρου βοηθούν στην εξόντωση των βακτηρίων και ιών, ενώ τα ιόντα χαλκού βοηθούν στην εξόντωση των φυκιών.

 

Ιονισμός στη πισίνα – Τρόποι τροφοδότησης ιόντων

 

Η τροφοδότηση των ιόντων αυτών μπορεί να γίνει μέσω δύο τρόπων :

– Α) Μέσω ενός Ιονιστή ό οποίος χρησιμοποιεί ένα μικροεπεξεργαστή και ειδικά ηλεκτρόδια από χαλκό και άργυρο. Όταν το νερό της πισίνας περάσει από το θάλαμο των ηλεκτροδίων, η τροφοδότηση συνεχούς ρεύματος χαμηλής τάσης, προκαλεί την τροφοδότηση ιόντων στο διερχόμενο νερό.

-Β) Μέσω Ορυκτών καθαριστών (mineral purifiers). Τα ειδικά αυτά ορυκτά απελευθερώνουν ιόντα αργύρου και χαλκού με τη διαδικασία ροής νερού δια μέσου αυτών. Χρησιμοποιούνται κυρίως σε μικρές πισίνες, έχοντας πολύ εύκολη ενσωμάτωση στο σύστημα της πισίνας.

 

Ιονισμός στη πισίνα – Πλεονεκτήματα

 

Τα πλεονεκτήματα από τη χρήση των ιόντων αργύρου και χαλκού στο νερό της πισίνας είναι αρκετά, όπως :

 • Καταστρέφουν βακτήρια, άλγη, e-coli και κρυπτοσπορίδια
 • Παραμένουν στο νερό της πισίνας, εξασφαλίζοντας απολύμανση μακράς διάρκειας.
 • Δεν προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα ή κρίσεις άσθματος
 • Δεν προκαλούν επιβλαβή αέρια στον αέρα
 • Δεν ερεθίζουν μάτια, πρήξιμο, δεν προκαλούν φαγούρα και ερεθισμούς.
 • Δεν μειώνεται η δράση τους από πολύ ζεστό νερό
 • Δεν επηρεάζονται από τις ακτίνες UV και την εξάτμιση
 • Δεν προκαλούν επικαθήσεις στη γραμμή του νερού στα τοιχώματα.

 

Ιονισμός στη πισίνα – Μειονεκτήματα

 

Εντούτοις ως συνήθως τίποτα δεν είναι απόλυτα θετικό
Έτσι παρουσιάζουν και μειονεκτήματα όπως :

 • Η διαδικασία τροφοδότησης αυτών των ιόντων είναι μια αργή διαδικασία που απαιτεί ανά διαστήματα και τη χρήση χλωρίου, σε μικρή περιεκτικότητα βέβαια. Για να δράσουν απαιτείται επαρκής συγκέντρωση ιόντων.
 • Η αποτελεσματικότητα του εξαρτάται και εδώ από σωστή τιμή ΡΗ και αλκαλικότητας.
 • Δεν προκαλούν την οξείδωση οργανικών ουσιών, με αποτέλεσμα την αύξηση των συνολικών διαλυμένων στερεών (TDS) που οδηγεί στην ανάγκη ελέγχου τους σε συχνά χρονικά διαστήματα. Συνεπώς απαιτείται η παράλληλη χρήση οξειδωτικών υλικών.
 • Η παρουσία των ιόντων αυτών μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κηλίδων στο liner (μπλε-πράσινες κηλίδες). Σε ακραίες περιπτώσεις δε μπορούν να οδηγήσουν και σε αλλαγή χρώματος των ξανθών μαλλιών.
 • Σε σκληρά νερά απαιτείται συχνός καθαρισμός των ηλεκτροδίων.
 • Μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα απαιτείται αντικατάσταση των ηλεκτροδίων, με κόστος που είναι σημαντικό και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην ανάλυση κόστους λειτουργίας του συστήματος.

Συμπερασματικά 

Το σύστημα ιονισμού θα πρέπει να χρησιμοποιείται μετά από την εκτίμηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε εγκατάστασης και των επιθυμιών του ιδιοκτήτου της. Μια προσεκτική μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του συστήματος είναι ιδιαίτερα απαραίτητη.