Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Ενεργό Οξυγόνο

20.10.2020

Αρχική » BLOG » Ενεργό Οξυγόνο

Ενεργό Οξυγόνο στη πισίνα
( Μονοθειικό κάλιο-Potassium Monopersulfate )

 

Ενεργό οξυγόνο για την πισίνα. Ακούγεται ενθαρρυντικό για κάθε ιδιοκτήτη πισίνας, σαν μια εναλλακτική λύση έναντι της χρήσης του χλωρίου. Είναι έτσι τα πράγματα ή μήπως όχι ?.

Αναφερόμαστε στο ενεργό οξυγόνο υπό μορφή κόκκων ή ταμπλέτας που προσφέρεται στην ελληνική αγορά (Potassium monopersulfate – Μονοθειικό κάλιο ) και όχι στο υγρό οξυγόνο (Hydrogen Peroxide – Υπεροξείδιο του υδρογόνου ) στο οποίο θα αναφερθούμε σε άλλο άρθρο μας.

 

Ενεργό Οξυγόνο – Οξειδώνει τους οργανικούς ρύπους

 

Ας ξεκαθαρίσουμε από το ξεκίνημα του άρθρου μας ότι το Potassium monοpersulfate, δηλαδή το ενεργό οξυγόνο, είτε υπό μορφή κόκκων είτε υπό μορφή ταμπλέτας, δεν είναι απολυμαντικό υλικό ή αλγοκτόνο  και θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνεργασία με τα διάφορα απολυμαντικά υλικά. Αυτό που κάνει είναι να οξειδώνει τους οργανικούς ρύπους που υπάρχουν και τροφοδοτούνται συνεχώς στο νερό της πισίνας.

Για να είναι καλύτερα κατανοητό θα πρέπει να εξηγήσουμε τι είναι οι οργανικοί ρύποι που αναφέραμε προηγούμενα. Ας αναφέρουμε λοιπόν μερικούς όπως, ούρα, ιδρώτας, αιωρήματα του δέρματος, αντιηλιακά και καλλυντικά σώματος, σκόνη, γρασίδι, γύρη, φυτικά υπολείμματα, έντομα και αερομεταφερόμενοι ρύποι.

Θα προσέξατε ότι δεν αναφέραμε ούτε βακτήρια ούτε φύκια στους οργανικούς ρύπους.

Το χλώριο είναι μακράν το πλέον απολυμαντικό και οξειδωτικό υλικό, αλλά η χρήση του έχει δύο μειονεκτήματα.
-Πρώτον ότι στη διαδικασία οξείδωσης των οργανικών ρύπων παράγει ενώσεις, τις λεγόμενες χλωραμίνες (που η υπερβολική παρουσία τους είναι ενοχλητική και απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία του νερού με χλώριο).
-Δεύτερο καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα αυτού για οξείδωση και μένει μικρή ποσότητα για την ουσιαστική δράση του που είναι η απολύμανση του νερού.

Εδώ έρχεται η βοήθεια της χρήσης του ενεργού οξυγόνου (potassium monopersulfate) σε μια επαναλαμβανόμενη βάση, σαν μια προσπάθεια να προλάβουμε να οξειδώσουμε τις οργανικές προσμίξεις στο νερό της πισίνας (χωρίς την δημιουργία επιβλαβών ενώσεων όπως οι χλωραμίνες ) πριν προλάβουν να ενωθούν και να προκαλέσουν προβλήματα στη ποιότητα του νερού.

 

Ενεργό Οξυγόνο. Δεν εξοντώνει τα βακτήρια και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την επιλογή σας για κάποιο απολυμαντικό.

 

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη μέτρηση του monopersulfate με τη χρήση του ειδικού σετ ελέγχου και του χλωρίου όταν χρησιμοποιούνται παράλληλα.

Η συχνή χρήση του έχει και διάφορες αρνητικές επιπτώσεις όπως πέραν της επίδρασης στην μέτρηση του χλωρίου, την μείωση της αλκαλικότητας και του ΡΗ καθώς και στην αύξηση της τιμής του REDOX. (Δηλαδή έχουμε πλασματική μετρούμενη οξειδωτική ικανότητα του νερού)

Προσοχή πρέπει να δοθεί στην αποθήκευση του.

Συμπερασματικά
Το μονοθειικό κάλιο είναι ένα αποτελεσματικό οξειδωτικό υλικό με βάση το οξυγόνο, δεν προκαλεί υποπροϊόντα όπως το χλώριο και μπορεί να δράσει σε σύντομο χρονικό διάστημα (επιτρέποντας την επανάληψη της χρήσης της πισίνας σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά από σοκ επεξεργασία).
Έχει βέβαια σημαντικό οικονομικό κόστος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνεται σαν απολυμαντικό υλικό. Πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιείται παράλληλα με ένα απολυμαντικό υλικό ή μέθοδο