Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Όζον στη πισίνα

Αρχική » BLOG » Όζον στη πισίνα

Όζον στη πισίνα

Όζον στη πισίνα. Φυσική συνέχεια του άρθρου μας – Μείωση χλωρίου στη πισίνα – είναι μια σειρά άρθρων με περισσότερες πληροφορίες για κάθε υλικό και μέθοδο που μπορούν να μειώσουν ή να μηδενίσουν τη χρήση του χλωρίου.
Τα άρθρα αυτά θα σας δώσουν τη δυνατότητα να αποφασίσετε γνωρίζοντας, ποιο υλικό ή μέθοδος είναι κατάλληλο για εσάς και τη πισίνα σας.

Τι είναι το όζον

Το όζον είναι ένα μόριο που αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου που έχει χημικό σύμβολο Ο3. Είναι ένα ανοιχτό μπλε αέριο με χαρακτηριστική πικάντικη μυρωδιά. Το όζον υπάρχει στη φύση και είναι ένα δραστικό αέριο, σχετικά ασταθές (καθώς το τρίτο άτομο του οξυγόνου συνδέεται με τα άλλα δύο άτομα με αδύναμο δεσμό ).
Το όζον υπάρχει στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας σε μικρές συγκεντρώσεις καθώς σε αυτά τα επίπεδα διασπάται στη κανονική μορφή του οξυγόνου 02.
Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις φυσικού όζοντος στο επίπεδο των 6ppm ευρίσκονται στην στρατόσφαιρα, έτσι δημιουργήθηκε και ό όρος-στρώμα όζοντος.

Όζον στη πισίνα – Πως παράγεται το Όζον που χρησιμοποιείται στη Πισίνα

A) – Με τη διοχέτευση ενός αερίου που περιέχει οξυγόνο δια μέσου μιας συσκευής μεγάλης ηλεκτρικής εκκένωσης (corona discharge-εκκένωση στεφάνης ).

Β) – Με τη διοχέτευση ενός αερίου που περιέχει οξυγόνο στο περιβάλλον μιας πηγής υψηλής ενεργειακής ακτινοβολίας (ακτινοβολία υπεριωδών ακτινών UV)

Για τις περιπτώσεις της πισίνας και των spas, ο αέρας χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά ως αέριο τροφοδοσίας για κάθε τύπο γεννήτριας.

Για επεξεργασία του νερού πισίνας η αποτελεσματικότητα του όζοντος σαν οξειδωτικό και απολυμαντικό εξαρτάται από τη συγκέντρωση του όζοντος και τη δόση τροφοδότησης, είναι καλό να γνωρίζουμε ότι το όζον που παράγεται με σύστημα υπεριωδών ακτινών (UV) δεν θα δώσει τα ίδια αποτελέσματα όπως το όζον που παράγεται με το σύστημα εκκένωσης στεφάνης (corona discharge).

Γιατί όζον στη πισίνα ?
 • Εξοντώνει βακτήρια, ιούς και πρωτόζωα που αντιστέκονται στην εξόντωση τους από το χλώριο.
 • Δεν σχηματίζει αερομεταφερόμενες τοξίνες (που παράγονται από τη χρήση του χλωρίου) οι οποίες εισπνέονται από τους κολυμβητές και εκπαιδευτές.
 • Είναι ουδέτερο ως προς το ΡΗ και δεν παράγει υποπροϊόντα.
 • Βελτιώνει την φίλτρανση του νερού, βοηθώντας στην κροκύδωση των οργανικών υλικών.
 • Οξειδώνει τα οργανικά υλικά.
 • Η ποσότητα όζοντος που δεν χρησιμοποιείται επανέρχεται στην μορφή οξυγόνου, που καθιστά το νερό της πισίνας κρυστάλλινο, καθαρό και ελκυστικό.
 • Εμποδίζει τον σχηματισμό επικαθήσε ων ασβεστίου.
 • Παράγεται στο χώρο της πισίνας και δεν απαιτεί αποθήκευση και μεταφορά.
Προϋποθέσεις που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη

Αν και τα οφέλη από τη χρήση του όζοντος είναι πράγματι σημαντικά θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι :

 • Το όζον δεν έχει υπολειμματική δράση, που σημαίνει ότι δεν προσφέρει προστασία μέσα στο νερό της πισίνας, που οδηγεί στην παράλληλη χρήση του χλωρίου ή βρωμίου (σε μικρή περιεκτικότητα βέβαια).
 • Το όζον για να είναι αποτελεσματικό 100% θα πρέπει να διαλύεται σωστά σε ποσότητα 0,5mg/l ή υψηλότερη για να εξοντώνει όλα τα βακτήρια, ιούς και μύκητες.
 • Η παραγωγή του εξαρτάται από τις συνθήκες του χώρου εγκατάστασης της μονάδας παραγωγής.
 • Τα συστήματα παραγωγής όζοντος θέλουν προσεκτικό έλεγχο και φροντίδα για να εξακολουθούν να εργάζονται ικανοποιητικά στη πορεία του χρόνου.
 • Το σύστημα κυκλοφορίας του νερού θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί για την τοποθέτηση συστήματος όζοντος, καθώς θα πρέπει να προσφέρει μικρό χρόνο ανακυκλοφορίας του νερού. (δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η απολύμανση του νερού γίνεται στο σημείο που περνάει από το σύστημα όζοντος).
 • Για να είναι εξασφαλισμένη η μικρή παρουσία χλωρίου στο νερό της πισίνας, απαιτείται αυτόματο σύστημα ελέγχου και ρύθμισης ελευθέρου χλωρίου και ΡΗ.

Συμπερασματικά

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, θεωρούμε ότι το όζον είναι κατάλληλο περισσότερο για Δημόσιες πισίνες, ειδικότερα εσωτερικές, με μεγάλα φορτία μόλυνσης και με δυνατότητα εξασφάλισης των συνθηκών σωστής λειτουργίας των συστημάτων αυτών και της απαραίτητης φροντίδας τους.

Εάν οι συνθήκες στην εγκατάσταση σας επιβάλλουν την χρήση συστήματος όζοντος ή εάν επιθυμείτε να μειώσετε τη χρήση του χλωρίου, είμαστε στη διάθεση σας για να μελετήσουμε τις συνθήκες εγκατάστασης του και να σας προσφέρουμε το κατάλληλο σύστημα για μια σωστή και μακροχρόνια λειτουργία.