Επιλογή Σελίδας

Χημική Ισορροπία νερού πισίνας

04.03.2020

Αρχική » BLOG » Χημική Ισορροπία νερού πισίνας

Χημική ισορροπία νερού πισίνας

Έχοντας επιτύχει τη διατήρηση σωστής τιμής του χλωρίου και του ΡΗ, πολλοί δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί το νερό της πισίνας παρουσιάζει σε κάποιες περιπτώσεις διαβρωτικές τάσεις ή τάσεις επικάθισης αλάτων.

Η διαδικασία διατήρησης της σωστής τιμής του ΡΗ και του χλωρίου στη πισίνα αφορά τον τομέα της απολύμανσης του νερού. Ωστόσο πολύ λίγοι γνωρίζουν για το σημαντικό τμήμα της χημικής ισορροπίας του νερού. Ίσως γιατί εμείς οι ειδικοί στο χώρο της πισίνας δεν θέλουμε να κουράσουμε τους πελάτες μας. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η Χημική ισορροπία του νερού είναι εξίσου σημαντική και καλό είναι να γνωρίζουμε τουλάχιστον τον ρόλο της, καθώς η λανθασμένη ισορροπία μπορεί να προκαλέσει τάσεις διάβρωσης ή επικαθήσεων.

ΧΗΜΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΝΕΡΟΥ

Η χημική ισορροπία του νερού της πισίνας λοιπόν, είναι η σχέση μεταξύ των διαφορετικών χημικών παραμέτρων του. Οι παράμετροι αυτοί αλλάζουν συνεχώς από την επίδραση του καιρού, των διαφόρων ελαίων, βρομιών και καλλυντικών που τροφοδοτούνται στο νερό.

Χημική ισορροπία νερού πισίνας σημαίνει νερό που δεν είναι ούτε διαβρωτικό ούτε νερό που προκαλεί επικαθήσεις.

Οι χημικοί παράγοντες που συμμετέχουν στον καθορισμό της χημικής ισορροπίας του νερού είναι :

PH:Το ΡΗ είναι ένα μέτρο του πόσο όξινο ή βασικό είναι το νερό. Υπολογίζεται σε μια κλίμακα από το 0-14 με την τιμή 7 να χαρακτηρίζει ένα ουδέτερο διάλυμα. Τιμές ΡΗ κάτω από 7 χαρακτηρίζονται ως όξινες, ενώ τιμές πάνω από το 7 ως βασικές (αλκαλικές)

ΟΛΙΚΗ ΑΛΚΑΛΙΚΟΤΗΤΑ: Ένας παράγων σε άμεση σχέση με το ΡΗ. Ορίζεται ως η ικανότητα του νερού να αντιστέκεται στις αλλαγές του ΡΗ.

ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ: Είναι ο παράγων που μας δείχνει την περιεκτικότητα του ασβεστίου στο νερό της πισίνας. Μεγάλη παρουσία προκαλεί επικαθήσεις, ενώ μειωμένη παρουσία προκαλεί διαβρώσεις και λεκέδες.

TDS (Συνολικά διαλυμένα στερεά): Είναι ο παράγων εκείνος που καταγράφει όλα όσα είναι διαλυμένα στο νερό και μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε, από αλάτι, ασβέστιο, μέταλλα και άλλα στερεά.

Ο απόλυτος τρόπος για να διαπιστώσουμε εάν έχουμε σωστή χημική ισορροπία του νερού είναι η χρησιμοποίηση της εξίσωσης καθορισμού του δείκτη κορεσμού Langelier

Η εξίσωση langelierδίνεται από την παρακάτω σχέση :

(PH) + (Θερμοκρασία) + ( Σκληρ. ασβεστίου) + ( αλκαλικότητα) -TDS = Δείκτης κορεσμού.

 

Συμπέρασμα

Η ιδανική τιμή δείκτη κορεσμού είναι το 0,00. Αυτό σημαίνει τέλεια ισορροπημένο νερό. Γενικά όμως οι αποδεκτές τιμές για αυτόν τον δείκτη είναι από – 0,30 έως + 0,30. Τιμές μικρότερες από το – 0,30 σημαίνουν διαβρωτικό νερό, ενώ τιμές μεγαλύτερες από + 0,30 σημαίνουν νερό με τάση σχηματισμού επικαθήσεων.

Η χρήση αυτής της εξίσωσης μας βοηθά για να γνωρίζουμε την τάση που έχει το νερό της πισίνας μας για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων. Επίσης μας βοηθά για να ελέγξουμε εάν έχουμε κάποια δυνατότητα επέμβασης και διόρθωσης.

Παρατήρηση : οι τιμές των διαφόρων παραγόντων που θα πρέπει να τοποθετηθούν στην παραπάνω εξίσωση προκύπτουν από ειδικούς πίνακες, και στις οποίες αντιστοιχίζονται οι τιμές που προσδιορίζονται με τα διαθέσιμα σετ ελέγχου του νερού της πισίνας.

 

Αρχική » BLOG » Χημική Ισορροπία νερού πισίνας

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.