Κορωνοϊός και Πισίνα
Κορωνοϊός και Πισίνα
Δύσκολες εποχές, μένουμε σπίτι και προσπαθούμε να διαθέσουμε τον χρόνο μας σε διάφορα θέματα και πληροφορίες, ο καθένας στο τομέα του.
Ο κορωνοϊός μας απασχολεί όλους και εσείς που έχετε μια πισίνα ή μια μικροπισίνα σίγουρα θα έχετε κάποιες ειδικότερες απορίες και ανησυχίες σε σχέση με τον ιό.
Είμαστε λοιπόν σίγουροι ότι η παράθεση των σχετικών πληροφοριών θα απαντήσει σε πολλές από τις απορίες και θα μειώσει σημαντικά τις ανησυχίες σας.
Η Πρώτη ερώτηση που πλανάται στο μυαλό μας σίγουρα, είναι το κατά πόσον ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί δια μέσου του νερού της πισίνας.
H απάντηση έρχεται από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που αναφέρει ότι: Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το COVID-19 μπορεί να εξαπλωθεί στους ανθρώπους μέσω της χρήσης πισίνων. Η σωστή λειτουργία, συντήρηση και η κλασσική απολύμανση (πχ με χλώριο ή βρώμιο) της πισίνας, αποτελεί ασφαλές μέσον για την εξουδετέρωση ιών, συμπεριλαμβανομένου του ιού COVID-19.
Παρόμοια είναι η αναφορά σε πληροφοριακό άρθρο, με τίτλο – ‘Απολύμανση νερού, υγιεινή και διαχείριση αποβλήτων για τον ιό COVID -19’, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO). Σε αυτό αναφέρεται ότι κορωνοϊός που είναι υπεύθυνος για τον COVID-19 θανατώνεται με την παρουσία 0,5ppm χλωρίου στο νερό, όπως και με τις άλλες καθιερωμένες μεθόδους απολύμανσης.
Προσοχή, βέβαια, θα πρέπει να δώσουμε στο ότι το αποτέλεσμα αυτό προϋποθέτει, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, τη σωστή λειτουργία, την επιμελημένη φροντίδα και την αποτελεσματική απολύμανση.
Εάν λοιπόν η πισίνα συντηρείται σωστά και η χημική ισορροπία του νερού είναι αυτή που ζητάμε πάντα (ΡΗ 7,2-7,4 και ελεύθερο χλώριο από 1-3ppm), η πισίνα μας θα είναι ασφαλής.
Εντούτοις εάν ασθενείτε, θα πρέπει να αποφύγετε την πισίνα και να μείνετε σπίτι για να βελτιωθεί η υγεία σας.
Η κολύμβηση σε χλωριωμένο νερό δεν αποτελεί φάρμακο
Ενώ το χλώριο και άλλα απολυμαντικά μπορεί να εξοντώσουν αρκετούς ιούς, δεν θα σας θεραπεύσουν σε περίπτωση που έχετε ήδη προσβληθεί από ιό. Η κολύμβηση σε χλωριωμένο νερό δεν αποτελεί φάρμακο ούτε θεραπευτική μέθοδο απέναντι στους ιούς. Εάν ήταν έτσι, κανείς δεν θα υπέφερε από τις σχετικές ασθένειες. Παράλληλα, μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για αναπνευστική νόσο, και η κολύμβηση μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πίεση και άγχος στους πνεύμονες σας.
Μην επιτρέπετε σε κανένα που έχει τον COVID-19 να κολυμπήσει στη πισίνα σας.
Μολονότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η κολύμβηση σε πισίνα είναι ασφαλής έναντι των ιών, εντούτοις υπάρχει η πιθανότητα τυχόν ασθενείς να μολύνουν το περιβάλλον και τα αντικείμενα/αξεσουάρ που είναι εκτός χλωριωμένου νερού (όπως η σκάλα, τα έπιπλα του κήπου κλπ. ).
Μην ξεχάσετε ότι ο COVID-19 μπορεί να επιβιώσει
– έως και τέσσερις ώρες σε χαλκό
– έως και 24 ώρες σε χαρτόνι
– έως δύο έως τέσσερις ημέρες σε πλαστικό και ανοξείδωτο χάλυβα.
Συνεπώς σε επαφή με τέτοιες επιφάνειες η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί με το άγγιγμα στο πρόσωπο, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια από τα χέρια μας, εάν αυτά δεν είναι πολύ καλά σαπουνισμένα.
Κρατήστε λοιπόν οποιονδήποτε ασθενεί μακριά από τη πισίνα, και ακολουθήστε ευλαβικά τις ακόλουθες διαδικασίες
Κάνετε μια χλωρίωση σοκ στη πισίνα σας
Γενικά η διαδικασία χλωρίωσης σοκ είναι, έτσι και αλλιώς, ανάμεσα στις εργασίες φροντίδας της πισίνας, ωστόσο στην συγκεκριμένη περίπτωση μια τέτοια ενέργεια σίγουρα είναι πιο επιτακτική
Δεν δίνει μόνο το χλώριο την απαραίτητη ασφάλεια στη πισίνα
Μπορεί οι δύο διεθνείς οργανισμοί να αναφέρονται στην ικανότητα απολύμανσης του χλωρίου, αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ήδη διαφορετικό σύστημα απολύμανσης, μπορείτε να το εμπιστευτείτε με την προϋπόθεση ότι το διατηρείτε στα επιβαλλόμενα επίπεδα.
Απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες που δεν καλύπτονται από χλωριωμένο νερό της πισίνας
Η απολύμανση των επιφανειών που δεν βρέχονται από το νερό της πισίνας, είναι απαραίτητη όχι μόνο λόγω του COVID-19.
Είναι γεγονός ότι τα βακτήρια αγαπούν τις υγρές επιφάνειες, όπως οι λαβές σκάλας κλπ.
Θα πρέπει λοιπόν να καθαρίζουμε όλες τις επιφάνειες γύρω από τη πισίνα με τη βοήθεια διαλύματος χλωρίου.
Με τις απλές αυτές οδηγίες ελπίζουμε να βοηθήσαμε στο να έχετε μια σωστή εικόνα για την πισίνα σας και τους τρόπους χρήσης και προστασίας που θα πρέπει να εφαρμόζονται.
Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ελπίζουμε να έχει αποχωρήσει ο ιός από την ζωή μας, και η χαρά του νερού να μας δώσει λίγη ξενοιασιά που τόσο χρειαζόμαστε σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.