210 94 11 730

Συστηματα ασφαλειας / Σωστικα

Αρχική » Εξοπλισμος » Συστηματα ασφαλειας / Σωστικα
 • Γνωρίστε τι πρέπει να κάνετε στον τομέα Ασφάλεια για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένεια σας.
 • Εφαρμόστε τους κανόνες χρήσης της πισίνας σας από την αρχή, μετά θα είναι αδύνατο να τους εφαρμόσετε και ίσως πιά αργά.
 • Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να επιπλέουν ή να κολυμπούν το συντομότερο δυνατόν.
 • Κανείς δεν πρέπει να κολυμπά μόνος του στη πισίνα
 • Ο φράχτης πισίνας είναι η  πρώτη επιλογή ασφαλείας

Ο τομέας ασφάλεια θα πρέπει να είναι η πρωταρχική μέριμνα κάθε ιδιοκτήτη πισίνας, κάθε συντηρητή, αλλά βέβαια και κυρίαρχη μέριμνα κάθε κατασκευαστή πισίνας.
Οι οδηγίες που καλύπτουν τον τομέα ασφάλεια στη πισίνα και που πρέπει να ακολουθηθούν δεν είναι γενικές προτάσεις, αλλά εξειδικευμένοι κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζονται με μεγάλη προσοχή.

Σας επισυνάπτουμε στη συνέχεια κατηγορίες τομέων που η ασφάλεια θα πρέπει να είναι το κύριο μέλημα μας.

 • Κανόνες χρήσης πισίνας
 • Ασφάλεια για τα παιδιά
 • Εξοπλισμός ασφαλείας (Περίφραξη πισίνας-Εξοπλισμός ναυαγοσώστη)
 • Ασφάλεια για πισίνες επι του εδάφους
 • Ασφάλεια για τα κατοικίδια ζώα.
 • Ασφάλεια έναντι έκθεσης στον ήλιο
 • Ασφάλεια στην συντήρηση της πισίνας

Σίγουρα υπάρχουν πολλά προϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να εξοπλίσουν τον χώρο της πισίνας σας όταν σκέφτεστε την ασφάλεια της πισίνας. Είτε προστατεύεται τα μικρά παιδιά σας, είτε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ή ακόμη τα κατοικίδια ζώα σας, πιστεύουμε ότι το πρώτο που πρέπει να σκεφθείτε είναι φράχτης πισίνας.
Στη περίπτωση ναυαγοσώστη ένα από τα απαραίτητα βοηθήματα του είναι το άγκιστρο περισυλλογής.

Περίφραξη ασφαλείας (φράχτες)

Ο φράχτης πισίνας είναι ένας από τους πλέον συνηθισμένους και αποτελεσματικούς τρόπους δημιουργίας των απαραίτητων συνθηκών στην προσπάθεια μας να εμποδίσουμε την είσοδο των παιδιών στο περιβάλλον χώρο της πισίνας.
Οι σημερινές δυνατότητες που προσφέρουν καλύπτουν την εύκολη τοποθέτηση τους, την ασφάλιση της εισόδου στο χώρο και μπορούν να είναι προσωρινά αφαιρούμενοι αν και συνιστάται ή τοποθέτηση περισσότερο μόνιμων φραχτών.

Ο καλύτερος φράχτης πισίνας είναι εκείνος που περιβάλλει την πισίνα και στις τέσσερις πλευρές της. Δεν είναι το ίδιο με κάποιο φράχτη που εμποδίζει τα παιδιά των γειτόνων να εισέλθουν στη πισίνα σας. Η περίφραξη απομόνωσης είναι ειδικά σχεδιασμένη έτσι ώστε τα παιδιά να μην μπορούν εύκολα να την περάσουν, από κάτω από πάνω ή δια μέσου αυτής. Υπάρχει βέβαια και η ευρωπαϊκή νομοθεσία που ορίζει τις προδιαγραφές κατασκευής και εγκατάστασης του, που βέβαια ακολουθούν όλοι οι κατασκευαστές περιφράξεων ανεξάρτητα του υλικού που χρησιμοποιούν στις κατασκευές τους.

Ένας φράχτης πισίνας θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τα περιγραφόμενα στην συνέχεια τεχνικά χαρακτηριστικά  :

 • Θα πρέπει να είναι ύψους τουλάχιστον 1,20m
 • Κάθετα στοιχεία τους δεν θα πρέπει να απέχουν μεταξύ του περισσότερο από 10cm.
 • Οι φράχτες αλυσίδων θα πρέπει να αποφεύγονται, ενώ σε περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται τα σχηματιζόμενα ανοίγματα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερα από 4 cm.

Οι χρησιμοποιούμενες πόρτες θα πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση και να είναι αυτομάτου κλεισίματος και αυτομάτου κλειδώματος. Η κλειδαριά τους θα πρέπει να είναι υψηλότερα από εκεί που ένα παιδί μπορεί να φθάσει.

Εξοπλισμός ναυαγοσώστη

Η υπόθεση ασφάλεια σε μια δημόσια πισίνα ή σε μία πισίνα ξενοδοχείου δεν είναι μια απλή υπόθεση καθώς δεν αφορά μόνο την ύπαρξη ενός ή περισσοτέρων ναυαγοσωστών ή την ύπαρξης του απαραίτητου εξοπλισμού.

Η ευθύνη της ασφάλειας αφορά όλους όσους ασχολούνται στο χώρο της πισίνας, από το απλό παιδί που φροντίζει την καθαριότητα στη πισίνα, τον υπεύθυνο λειτουργίας, τον υπεύθυνο συντηρητή των μηχανημάτων και βέβαια και τον ναυαγοσώστη της πισίνας. Όλοι αυτοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τις προβλεπόμενες διαδικασίες και να σέβονται πρώτοι του κανόνες ασφαλείας του οποίους θα θέλουν να εφαρμόσουν οι κολυμβητές, ανήλικοι ή ενήλικοι.

Πέραν από τις ανωτέρω γνώσεις και κανόνες ή ύπαρξη του απαραιτήτου εξοπλισμού είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του ναυαγοσώστη.

Απαραίτητος εξοπλισμός για κάθε δημόσια πισίνα που καλύπτει τις απαιτήσεις του νόμου αλλά και των πραγματικών αναγκών ασφαλείας αλλά και για τους ιδιώτες για μεγαλύτερη ασφάλεια χρήσης της πισίνας τους, περιλαμβάνει

 • Ελαφρούς ράβδους αλλά με μεγάλη αντοχή, μήκους μεγαλύτερου από το μισό πλάτος της πισίνας.
 • Άγκιστρο μη αιχμηρό ανοίγματος 0,50m προσαρμοζόμενο επι των ράβδων, ή βρόχο διαμέτρου 15 cm τουλάχιστον.
 • Κυκλικά σωσίβια με ανθεκτικό σχοινί μήκους τουλάχιστον ίσο με το μέγιστο πλάτος της πισίνας
 • Θέση ναυαγοσώστη υπερυψωμένη του εδάφους που να προσφέρει ικανοποιητική θέα στο βαθύ τμήμα της πισίνας.

Ένα από τα όσα περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό του ναυαγοσώστη είναι και το άγκιστρο ζωής που είναι απαραίτητο σε κάθε δημόσια πισίνα ή πισίνα ξενοδοχείου και που παρουσιάζουμε στην σχετική φωτογραφία.
Η σύνδεση του άγκιστρου στον ειδικό τηλεσκοπικό ράβδο γίνεται με τη χρησιμοποίηση ειδικών βιδών και παξιμαδιών με πτερύγια.