Επιλογή Σελίδας

Συστημα οζοντος

Αρχική » Απολυμανση » Συστημα οζοντος
 • Το όζον δίνει στο νερό μια καλύτερη οσμή, γεύση και καθαρότητα από ότι δίνει το χλώριο  μόνο του.
 • Οι οζονιστήρες πισίνας δεν παράγουν υποπροϊόντα και με αυτό τον τρόπο δεν συμβάλλουν στην αύξηση των συνολικών διαλυμένων στερεών (TDS).
 • Το όζον απομακρύνει συγκεκριμένα διαλυμένα μέταλλα, ενώ απομακρύνει αφρώδη υλικά, υπολείμματα σαπουνιού και το κυριότερο μειώνει τις χλωραμίνες.
 • Συνεργάζεται απόλυτα με τα αλογόνα (χλώριο, βρώμιο) στην αντιμετώπιση μιας κατηγορίας μικροοργανισμών. Βοηθά στην τροφοδότηση περισσότερου οξυγόνου στο περιβάλλον.
 • Οι οζονιστήρες πισίνας  μειώνουν την παρουσία φυκιών
 • Εξασφαλίζει μειωμένα επίπεδα τριαλογονομεθανίων

To όζον είναι ένα τόσο φυσικό στοιχείο όσο και το οξυγόνο. Το μόριο του όζοντος αποτελείται από τρία άτομα οξυγόνου και σχηματίζεται όταν τα μόρια του οξυγόνου σπάσουν και επανασυνδεθούν. Το <στρώμα του όζοντος> που ευρίσκεται στην στρατόσφαιρα έχει ένα πάχος 6 μιλίων.

Η αξιοποίηση της δύναμης του μορίου του όζοντος στην διαδικασία απολύμανσης του νερού και στην καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια θαυμαστή διαδικασία.

Το μόριο του όζοντος είναι πράγματι ένα πολύ ισχυρό οξειδωτικό και απολυμαντικό στοιχείο, ένα από τα πιο ισχυρά στη γη. Καταστρέφει οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με αυτό, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο διαθέσιμο απολυμαντικό, ενώ μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δράσης του μετατρέπεται σε οξυγόνο.

Το όζον παράγεται στην στρατόσφαιρα με δύο μεθόδους, μέσω της διάσπασης του μορίου του οξυγόνου με την βοήθεια της υπεριώδους ακτινοβολίας και μέσω ηλεκτρικών εκκενώσεων που συμβαίνει στην στρατόσφαιρά. Με τις ίδιες μεθόδους παράγεται το όζον από τους οζονιστήρες  και για χρήση στην πισίνα.

Στη πρώτη περίπτωση, δηλαδή αυτή της χρήσης της υπεριώδους ακτινοβολίας, στους οζονιστήρες πισίνας, αέρας διοχετεύεται μέσω ενός λαμπτήρα υπεριωδών ακτινών όπου από την επίδραση τους στο οξυγόνο παράγεται όζον που στην συνέχεια τροφοδοτείται στο νερό της πισίνας,
Στη δεύτερη κατηγορία, έχουμε τους οζονιστήρες πισίνας με τη μέθοδο (corona discharge) της ηλεκτρικής εκκένωσης. Στο σύστημα παραγωγής αυτής της κατηγορίας δημιουργούμε συνθήκες παρόμοιες μικρής καταιγίδας. Η δημιουργία ηλεκτρικών εκκενώσεων παράγουν μόρια όζοντος τα οποία στη συνέχεια διοχετεύονται στο νερό μέσω ενός ειδικού συστήματος έγχυσης.

Το όζον είναι πράγματι ένα ισχυρό απολυμαντικό, αλλά για να έχουμε την απόλυτη δράση του θα πρέπει να υπάρχουν μόρια όζοντος σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό της πισίνας πριν μετατραπούν ξανά σε μόρια οξυγόνου, κάτι αδύνατο λόγω της σύντομης διάρκειας ζωής τους και της επικίνδυνης παρουσίας τους στο νερό της πισίνας. Ο λόγος αυτός είναι εκείνος που καθιστά την ανάγκη η παραγωγή και χρήση του να περιορίζεται στο χώρο του μηχανοστασίου, από τους οζονιστήρες πισίνας, με προϋποθέσεις και την ανάγκη για την ταυτόχρονη παρουσία ενός απολυμαντικού με υπολειμματική δράση στο νερό της πισίνας όπως είναι το χλώριο.

Αρχική » Απολυμανση » Συστημα οζοντος

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.