Επιλογή Σελίδας

Πισινα με αλατι

19.02.2019

Αρχική » BLOG » Πισινα με αλατι

Πισίνα με αλάτι

Με δεδομένη την αυξανόμενη δημοτικότητα των συστημάτων που βασίζονται στην ηλεκτρόλυση της άλμης στο νερό της πισίνας, είναι σκόπιμο να μοιραστούμε μερικές πολύτιμες πληροφορίες για ιδιοκτήτες και υποψήφιους ιδιοκτήτες πισίνας, ακόμη και για επαγγελματίες συντηρητές που αφορούν την πισίνα με αλάτι.

Είναι συχνό φαινόμενο, ιδίως στο χώρο εκπαιδευτικών κέντρων κολύμβησης και όχι μόνο, να υπάρχει η τάση μετατροπής της απολύμανσης του νερού της πισίνας, από χλώριο σε αλάτι. Η τάση αυτή οφείλεται στον ανταγωνισμό και στην επικρατούσα άποψη, την στιγμή που οι δυνητικοί πελάτες ή φίλοι (γονείς κυρίως) ρωτούν εάν η πισίνα χλωριώνεται ή είναι μια πισίνα με αλάτι.

Πισίνα με αλάτι σημαίνει πισίνα με χλώριο !

Φαίνεται αρκετός κόσμος να πιστεύει ότι στη πισίνα με αλάτι δεν υπάρχει χλώριο στο νερό, μια άποψη που αν και ευρέως διαδεδομένη είναι λανθασμένη.

Πισίνα με αλάτι σημαίνει, σύστημα άλμης στην πισίνα, σημαίνει χλώριο στο νερό!
Τα συστήματα αυτά είναι στην πραγματικότητα γεννήτριες χλωρίου μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ηλεκτρόλυση. Δεν θα σας κουράσουμε με την περιγραφή του τρόπου λειτουργίας των συστημάτων αυτών, αλλά θα τονίσουμε ότι η απολύμανση του νερού και σε αυτή την περίπτωση γίνεται με την ίδια δραστική ουσία (το χλώριο), το οποίο παράγεται και δρα όπως όταν το χρησιμοποιήσουμε σε οποιαδήποτε άλλη μορφή του.

Στην συνέχεια υπάρχει και η αντίληψη ότι στη πισίνα με αλάτι το χλώριο που παράγεται από το αλάτι είναι ένα πιο φυσικό χλώριο, και άρα πιο υγιεινό για το δέρμα των κολυμβητών. Το αλμυρό νερό σίγουρα έχει καλύτερη γεύση από το νερό με χρήση παραδοσιακών τρόπων χλωρίωσης, και σίγουρα μερικοί άνθρωποι πιθανόν να αισθανθούν λιγότερο τον ερεθισμό και την ξηρότητα στο δέρμα τους μετά την κολύμβηση. Ωστόσο αυτό φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενικό. Μερικοί αγαπούν το αλμυρό νερό και άλλοι το μισούν. Όμως εδώ μιλάμε για το χλώριο και η αλήθεια είναι ότι οι επιδράσεις του είναι ίδιες με όποιο τρόπο και αν αυτό παράγεται. Οι επιβλαβείς χλωραμίνες θα δημιουργηθούν εάν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες όπως και στην παραδοσιακή χλωρίωση.   

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στο στόχαστρο

Ένα φανερό πλεονέκτημα είναι ότι πέραν του αρχικού, και όχι αμελητέου, κόστους απόκτησης, εγκατάστασης της γεννήτριας άλμης και της αρχικής ποσότητας αλατιού, το σύστημα μπορεί να είναι πολύ οικονομικό στη λειτουργία του.

Η τροφοδότηση αλατιού δεν χρειάζεται να γίνεται κάθε εβδομάδα ενώ η οικονομική επιβάρυνση από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι ελάχιστη.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των συστημάτων αυτών είναι η σταθερότητα παραγωγής,
καθώς σε αντίθεση με τη χειροκίνητη τροφοδότηση υγρού χλωρίου ή ταμπλετών, οι γεννήτριες άλατος παράγουν σταθερά την ίδια ποσότητα χλωρίου. Πλεονέκτημα ωστόσο που μπορεί να γίνει δίκοπο μαχαίρι, στις περιπτώσεις που απαιτείται περισσότερο χλώριο για να αντιμετωπιστούν μεγαλύτερα φορτία ρύπων. Επίσης ένα σίγουρο όφελος είναι το ευχάριστο συναίσθημα με την κολύμβηση σε ένα τέτοιο νερό, καθώς σε μια πισίνα με αλάτι, δεν υπάρχει η ιδιαίτερη γεύση των παραδοσιακών χημικών, όχι γιατί δεν υπάρχει χλώριο, αλλά γιατί η γεύση του αλατιού εξουδετερώνει τη γεύση όλων των άλλων στο νερό. Και σε αυτή την περίπτωση η εντύπωση είναι αυτή που κυριαρχεί.

Τέλος μπορούμε να πούμε ότι στη πισίνα με αλάτι, ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι η απαλλαγή συχνής μεταφοράς  των συσκευασιών παραδοσιακών προϊόντων χλωρίου και η διαχείριση τους, με τις ανεπιθύμητες μυρωδιές που προκαλούν.

Στα μειονεκτήματα θα πρέπει να αναφέρουμε το αρχικό κόστος προμήθειας και εγκατάστασης ενός συστήματος γεννήτριας άλμης καθώς και την ανάγκη καθαρισμού του ειδικού ηλεκτροδίου. Σίγουρα στον τομέα κόστους  λειτουργίας, θα πρέπει να αναφέρουμε και το κόστος αντικατάστασης του ηλεκτροδίου μετά από 3-4 χρόνια.

Ένα άλλο μειονέκτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες συστημάτων άλμης σε μια πισίνα με αλάτι, είναι η διάβρωση που προκαλείται στην εγκατάσταση και στο περιβάλλον της πισίνας. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν προκαλείται τόσο από το αλάτι όσο από τη διαδικασία της ηλεκτρόλυσης (η οποία βέβαια ενισχύεται και από την παρουσία του αλατιού). Το πρόβλημα αυτό αφορά και τις παραδοσιακές πισίνες, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Μια ακόμη πραγματικότητα είναι η μεγαλύτερη δημιουργία επικαθήσεων αλάτων σε σχέση με τις πισίνες χωρίς συστήματα άλμης.

Συμπέρασμα

Είναι δύσκολο να κρίνουμε θετικά ή αρνητικά τη χρήση των συστημάτων άλμης στην πισίνα. Ενώ το κόστος λειτουργίας εάν το αποτιμήσουμε για διάστημα μεγαλύτερης χρονικής περιόδου των 3-5 ετών, είναι περίπου το ίδιο σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος των παραδοσιακών προϊόντων χλωρίου.
Εκείνο που θα πρέπει να εκτιμήσει κανείς, πριν αποφασίσει, είναι η προσωπική άποψη για τη αίσθηση που θέλει στην πισίνα του και η απαραίτητη φροντίδα που θα συνοδεύσει την όποια επιλογή του.

Μην ξεχνάμε ότι, ο καλά ενημερωμένος δεν είναι ποτέ απογοητευμένος!

Αρχική » BLOG » Πισινα με αλατι

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

  • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
  • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

  • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
    Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
  • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
  • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
  • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
  • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
    Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
  • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
  • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
  • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
  • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.