Επιλογή Σελίδας

Πισίνα χωρίς χλώριο

10.08.2019

Αρχική » BLOG » Πισίνα χωρίς χλώριο

Πισίνα χωρίς χλώριο

Πισίνα χωρίς χλώριο, μαζί δεν κάνουνε και χώρια δεν μπορούνε.  Όσοι  θέλουν να αποκτήσουν μια πισίνα, όσοι έχουν ήδη πισίνα αλλά και οι γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους ακόμη και από τη βρεφική ηλικία να κάνουν χρήση μιας δημόσιας πισίνας. Όλοι μα όλοι θα ήθελαν μια πισίνα χωρίς χλώριο

Σήμερα εύκολα διαβάζει κανείς στο διαδίκτυο για λύσεις που υπόσχονται τη μη χρήση χλωρίου στη  απολύμανση του νερού της πισίνας, λύσεις που ίσως δεν εμφανίζουν ολόκληρη την αλήθεια και που μπορούν να οδηγήσουν σε λανθασμένες επιλογές.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε απαρχής ότι μέχρι την στιγμή που γράφουμε αυτό το άρθρο, ο πλέον ασφαλής και εγκεκριμένος από τους αρμόδιους φορείς τρόπος απολύμανσης νερού δημόσιας πισίνας παραμένει το χλώριο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημόσια πισίνα χωρίς τη χρήση του χλωρίου, ενώ θα πρέπει να θυμόσαστε ότι δημόσια πισίνα χαρακτηρίζεται κάθε πισίνα που χρησιμοποιείται από άτομα πέραν μιας οικογένειας και των φίλων της.

Η αποτελεσματικότητα της απολυμαντικής δράσης του χλωρίου που ευρίσκεται διαλυμένο σε όλο τον όγκο του νερού είναι αυτή που σε συνδυασμό με τη διατήρηση της σωστής τιμής του ΡΗ εξασφαλίζει την εξόντωση όλων των παθογόνων μικροοργανισμών που τροφοδοτούνται στο νερό της πισίνας.

Ασφαλώς, υπάρχουν και άλλες μορφές απολύμανσης, όπως το όζον και οι υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά της δράσης του χλωρίου, αλλά ποτέ μόνες τους στην περίπτωση δημόσιας πισίνας.

Πισίνα χωρίς χλώριο – Εναλλακτικές προτάσεις ?

Στις ιδιωτικές πισίνες τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά καθώς τα φορτία ρύπανσης είναι σαφώς λιγότερα και ελεγχόμενα. Έτσι η χρησιμοποίηση του υπεροξειδίου του υδρογόνου, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, είναι μια καλή εναλλακτική λύση, όπως και η χρήση του λεγόμενου οξυγόνου υπό μορφή ταμπλέτας ή σκόνης (το οποίο όμως λειτουργεί μόνο οξειδωτικά και όχι και απολυμαντικά, δηλαδή οξειδώνει τις οργανικές ουσίες αλλά δεν εξοντώνει τα παθογόνα μικρόβια). Βέβαια οι τελευταίες εξελίξεις των συστημάτων όζοντος και υπεριωδών ακτινών καθώς και ο συνδυασμός τους έχουν δημιουργήσει νέα εναλλακτικά συστήματα απολύμανσης αλλά μόνο για ιδιωτικές πισίνες (όπου βέβαια απαιτούνται ειδικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή τους!!!!)

Τέλος είναι καλό να αναφέρουμε την μεγάλη και ίσως ηθελημένη παρεξήγηση σχετικά με τις «πισίνες με αλάτι» που διαφημίζονται ως πισίνες χωρίς χλώριο, κάτι που είναι τελείως λάθος. Η μέθοδος αυτή – Ηλεκτρόλυση άλμης – παράγει ακριβώς την ίδια μορφή απολυμαντικού χλωρίου που παράγεται με κάθε ένωση χλωρίου που διατίθεται στην αγορά. Η μέθοδος αυτή χλωρίωσης της πισίνας έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, και εναπόκειται στον υπεύθυνο της κάθε εγκατάστασης να τα σταθμίσει προτού αποφασίσει τι θα επιλέξει.

Πισίνα χωρίς χλώριο -Τεχνητές Φυσικές Πισίνες- Η Λύση !!!!!

Είναι πολύ ευχάριστο, να αναφέρουμε τώρα μετά από τις προηγούμενες πληροφορίες ότι η επιστημονική παρατήρηση της φύσης επέτρεψε εδώ και περίπου 30 χρόνια την παρουσίαση μιας νέας  εναλλακτικής πρότασης για πισίνες χωρίς χλώριο και άλλες χημικές ουσίες, τις τεχνητές φυσικές πισίνες.

Η βασική διαφορά μεταξύ μιας τεχνητής φυσικής και μιας κλασσικής πισίνας είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται στο νερό σε ποσότητες επικίνδυνες για του κολυμβητές.

Στις κλασσικές πισίνες η απολύμανση γίνεται με την χρήση χημικών μεθόδων μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς.

Αντίθετα, στην περίπτωση των τεχνητών φυσικών πισίνων, η εξόντωση των παθογόνων μικροβίων γίνεται με φυσικό τρόπο στέρησης των θρεπτικών ουσιών που χρειάζονται οι οργανισμοί αυτοί για να ζήσουν και να αναπτυχθούν. Έτσι η απολύμανση γίνεται φυσικά και χωρίς χημικά ή άλλα επιβλαβή μικροβιοκτόνα προϊόντα.

Η συγκεκριμένη μεθοδολογία αντιμετώπισης του προβλήματος απολύμανσης του νερού πισίνας και η εξασφάλιση υγιεινού νερού χωρίς χημικά έχει πλέον κατακλείσει όλη την Ευρώπη και σιγά-σιγά τον κόσμο όλο. Το ευχάριστο είναι ότι και αρκετά μεγάλα πάρκα διασκέδασης για δημόσια χρήση στην Ευρώπη χρησιμοποιούν πλέον τις τεχνητές φυσικές πισίνες, χωρίς καμία τροφοδότηση χημικών, σε αντικατάσταση των κλασσικών πισίνων με τη χρήση του χλωρίου (Έχει θεσπιστεί ειδική νομοθεσία του τρόπου κατασκευής, ελέγχου και λειτουργίας παρόμοιων δημόσιων εγκαταστάσεων).

Δυστυχώς στην χώρα μας η μεθοδολογία κατασκευής τεχνητών φυσικών πισίνων δεν εμπεριέχεται στη νομοθεσία μας για Δημόσια χρήση, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Ας ελπίσουμε σε καλύτερες μέρες στο μέλλον, με λιγότερη χρήση χημικών που βλάπτουν σίγουρα τους κολυμβητές και το περιβάλλον.

 

Η ΩΡΙΩΝ ασχολείται από δεκαετίας με το σχετικό τομέα και είμαστε πρόθυμοι να σας ενημερώσουμε αναλυτικότερα. Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες εδώ και καλέστε μας ή στείλτε μας email για μια ενημερωτική συνάντηση.

Αρχική » BLOG » Πισίνα χωρίς χλώριο

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

  • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
  • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

  • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
    Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
  • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
  • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
  • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
  • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
    Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
  • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
  • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
  • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
  • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.