Επιλογή Σελίδας

Χλώριο πισίνας

24.04.2021

Αρχική » BLOG » Χλώριο πισίνας

Χλώριο πισίνας

Σταθεροποιημένο και μη Σταθεροποιημένο χλώριο (Οργανικό και Ανόργανο χλώριο)

Ακόμη και για τους έμπειρους ιδιοκτήτες πισίνας, η διάκριση μεταξύ του σταθεροποιημένου χλωρίου και του μη σταθεροποιημένου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη. Όταν όμως έχουμε να κάνουμε με το χλώριο που χρησιμοποιούμε για την απολύμανση του νερού της πισίνας, αυτή η έννοια θα πρέπει να είναι απόλυτα κατανοητή.

Ακόμα και εάν ξέρετε ήδη τη βασική διαφορά τους, είναι καλό να γνωρίζετε μερικές ακόμη λεπτομέρειες που καθορίζουν και την σωστή τους χρήση στην πισίνα σας.

Ελάτε λοιπόν να ορίσουμε τις δύο κατηγορίες χλωρίου, να τις γνωρίσουμε καλύτερα και να δούμε τι ς διαφορές τους, που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε ποια από τις δύο θα χρησιμοποιήσουμε στη πισίνα μας.

Σταθεροποιητής χλωρίου ή κυανουρικό οξύ

Είναι η χημική ένωση που με την παρουσία της στο νερό της πισίνας, έχει την ικανότητα να περιορίζει την απώλεια του χλωρίου από τις υπεριώδεις ακτίνες. Χωρίς την παρουσία της το χλώριο χάνεται γρήγορα από την επίδραση τους.

Με βάση τον ορισμό του τι είναι ο σταθεροποιητής μπορούμε τώρα να ξεχωρίσουμε την κάθε κατηγορία του χλωρίου έτσι :

 

Χλώριο πισίνας – Σταθεροποιημένο χλώριο

 

Είναι εκείνες οι  ενώσεις του χλωρίου που περιέχουν σταθεροποιητή, δηλαδή κυανουρικό οξύ.
Όπως είδαμε και πιο πάνω, βασικό πλεονέκτημα των ενώσεων χλωρίου που περιέχουν σταθεροποιητή είναι η δραστική μείωση της απώλειας του λόγω της επίδρασης των υπεριωδών ακτινών του ήλιου. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η παρουσία του στο νερό και έχουμε οικονομία με την μείωση της απώλειας του.

Δυστυχώς, τα θετικά σχεδόν πάντοτε συνοδεύονται από αρνητικά.

Με τη συνεχή χρήση σταθεροποιημένων ενώσεων χλωρίου στη πισίνα, αυξάνουμε την παρουσία του σταθεροποιητού. Η αύξηση των επιπέδων του προκαλεί την μείωση της αποτελεσματικότητας του χλωρίου και για το λόγο αυτό θα πρέπει να τον διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα.
Δυστυχώς ο μόνος τρόπος μείωσης της υπερβολικής παρουσίας του είναι η ανανέωση τμήματος του νερού της πισίνας, με φρέσκο νερό.

Ενώσεις σταθεροποιημένου χλωρίου ή οργανικού χλωρίου είναι :
Οργανικές ενώσεις χλωρίου οι οποίες συνδυάζονται με κυανουρικό οξύ (σταθεροποιητής) όπως το διχλωροισοκυανουρικό –κόκκοι περιεκτικότητας 55% σε χλώριο – και το τριχλωροιισοκυανουρικό οξύ – ταμπλέτες και σκόνη χλωρίου περιεκτικότητας 90% σε χλώριο.

 

Χλώριο πισίνας – Μη Σταθεροποιημένο χλώριο

 

Είναι οι ενώσεις χλωρίου που δεν περιέχουν σταθεροποιητή.
Η δε απουσία του από το νερό της πισίνας, καθιστά εύκολη και γρήγορη την απώλεια του χλωρίου εξ αιτίας της επίδρασης των υπεριωδών ακτινών του ήλιου.
Ειδικότερα αυτές οι ενώσεις είναι ενώσεις χλωρίου, χωρίς κυανουρικό οξύ, που διαλύονται πιο γρήγορα στο νερό, αλλά η παρουσία του χάνεται ποιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει ποιο συχνή τροφοδότηση χλωρίου και κατά ένα τρόπο περισσότερο δαπανηρή τη διαδικασία απολύμανσης του νερού.

Όμως εάν το μη σταθεροποιημένο χλώριο χάνεται ποιο γρήγορα, γιατί τότε το χρησιμοποιούμε στη πισίνα;.

Μια καλή περίπτωση χρήσης του μη σταθεροποιημένου χλωρίου είναι οι εσωτερικές πισίνες.
Ακόμη θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για επεξεργασίες σοκ χλωρίωσης, χωρίς να αυξήσουμε την παρουσία του σταθεροποιητού στο νερό.

Προφανώς η χρήση μη σταθεροποιημένης ένωσης χλωρίου, απαιτεί τον συχνότερο έλεγχο του νερού.

Οι μη σταθεροποιημένες μορφές ή  οι ανόργανες μορφές χλωρίου είναι:
To υποχλωριώδες ασβέστιο, το υποχλωριώδες νάτριο, το υποχλωριώδες λίθιο και το αέριο χλώριο.

 

Χλώριο πισίνας – Τι να χρησιμοποιήσετε στην πισίνα σας ;

 

Σε αυτό το σημείο θα προτιμήσουμε να σας αφήσουμε μόνους για να πάρετε την κατάλληλη απόφαση. Καθώς δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απόφαση.

Όλα εξαρτώνται από την ποιότητα της φροντίδας που δίνεται στη χημική επεξεργασία του νερού της πισίνας σας.

Εάν μπορείτε να ελέγχετε συχνά την παρουσία του χλωρίου, ή εάν διαθέτετε ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου και ρύθμισης της παρουσίας του, η επιλογή του υγρού ανόργανου χλωρίου είναι μια καλή και οικονομική απόφαση.

Στη περίπτωση χρήσης του υγρού χλωρίου χωρίς αυτόματο σύστημα, μπορείτε να κάνετε μια μικρή τροφοδότηση σταθεροποιητή, διατηρώντας τον στα επίπεδα των 30ppm που θα σας βοηθήσει σημαντικά.

Η χρήση των σταθεροποιημένων μορφών χλωρίου είναι κατάλληλη για όσους δεν έχουν πολύ χρόνο να διαθέσουν στη φροντίδα της πισίνας τους, αλλά χρειάζεται προσοχή στην παρουσία του σταθεροποιητού και ίσως να χρειαστεί ετήσια αλλαγή του νερού για να αποφευχθεί μεγάλη συγκέντρωση του.

 

Επιλέξτε από τις δύο κατηγορίες χλωρίου αυτό που σας ταιριάζει μέσα από μια ποικιλία διαφορετικών συσκευασιών.

Αρχική » BLOG » Χλώριο πισίνας

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.