Το Αλφαβητάρι της πισίνας
Το Αλφαβητάρι της πισίνας
Απαραίτητο για την χημική και απολυμαντική ισορροπία του νερού της πισίνας
Με το άρθρο – Το Αλφαβητάρι της πισίνας – απευθυνόμαστε σε όσους είναι νέοι στην κοινότητα των ιδιοκτητών πισίνας. Ακόμη απευθυνόμαστε και σε εκείνους που έχουν ήδη μεγάλη εμπειρία στη φροντίδα της πισίνας, αλλά λειτουργούν μηχανικά, χωρίς να θυμούνται το “γιατί” της ενέργειας τους. Εδώ να σημειώσουμε ότι οι ενέργειες «συνήθειας» μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα λάθη στην φροντίδα της πισίνας.
Η σημαντικότερη φροντίδα μας για την εξασφάλιση καθαρού και υγιεινού νερού στη πισίνα, είναι η επίτευξη και διατήρηση σε ισορροπία της χημικής κατάστασης του και της απολυμαντικής του ικανότητας.
Σε αυτό το άρθρο δεν θα επεκταθούμε σε «λεπτομέρειες» καθώς μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά άρθρα, για κάθε παράγοντα συγκεκριμένα, στις σχετικές ενότητες του blog μας. Εδώ θέλουμε να αναφέρουμε με απλό και συνοπτικό τρόπο όλους εκείνους του παράγοντες που διαδραματίζουν κύριο ρόλο στην διαδικασία χημικής και απολυμαντικής ισορροπίας του νερού.
Οι κύριες «μεταβλητές» λοιπόν που επηρεάζουν την διαδικασία χημικής και απολυμαντικής ισορροπίας του νερού είναι :
PH – Οξέα/Βάσεις
Το ph μας δείχνει πόσο όξινο ή βασικό είναι το νερό. Το εύρος των τιμών του κυμαίνεται από 0 – 14, με τις ιδανικές τιμές για τη πισίνα να είναι 7,2 – 7,6 και για τις μικροπισίνες (spa) 7,6 -7,8.
Η τιμή 7 θεωρείται ουδέτερη. Τιμές χαμηλότερες του 7 σημαίνουν όξινο νερό, ενώ τιμές μεγαλύτερες του 7 σημαίνουν βασικό.
-Οι Όξινες τιμές του ph μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα διάβρωσης στις επιφάνειες της πισίνας και στο μεταλλικό οπλισμό της, αλλά και προβλήματα ερεθισμού στους κολυμβητές.
-Βασικές τιμές του Ph μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα επικαθήσεων αλάτων ενώ για μεγαλύτερες του 7,6 μειώνεται σημαντικά η απολυμαντική δράση του χλωρίου.
Ρυθμίζουμε την τιμή του με τη χρήση των Ph-minus και ph-plus
Στο ξεκίνημα της πισίνας και το ελέγχουμε 2-3 φορές την εβδομάδα μέχρι να το σταθεροποιήσουμε, στη συνέχεια μια φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.
Η Μέτρηση γίνεται με τη βοήθεια του κλασσικού σετ ελέγχου ΡΗ-ΧΛΩΡΙΟΥ και με τα ειδικά test strips 5 παραγόντων.
Ολική Αλκαλικότητα (TA)
Η Ολική αλκαλικότητα δείχνει την ικανότητα του νερού να αντιστέκεται στις αλλαγές της τιμής του ΡΗ. Επιθυμητή τιμή της ολικής αλκαλικότητας κυμαίνεται μεταξύ των τιμών 80-120ppm, με ιδανική αυτή των 100ppm.
Η Χαμηλή τιμή θα οδηγήσει σε απότομες και εύκολες μεταβολές της τιμής του ΡΗ. Ενώ οι Υψηλές τιμές οδηγούν σε μεγαλύτερη δυσκολία την αλλαγή του, αλλά και σε υψηλές τιμές του.
Η συχνότητα μέτρησης ακολουθεί αυτήν του ΡΗ μέχρι την σταθεροποίηση της αλλά και μετά.
Επιτυγχάνουμε τη ρύθμιση της τιμής της αλκαλικότητας με τη χρήση των ph-minus και ph-plus καθώς και με το ενισχυτικό της αλκαλικότητας.
Προσοχή χρειάζεται στη διαδικασία ρύθμισης της καθώς οι τροφοδοτήσεις επηρεάζουν και τις τιμές του ΡΗ.
Η Μέτρηση γίνεται με τα ειδικά test strips για 5 παράγοντες
Σκληρότητα Ασβεστίου
Η σκληρότητα ασβεστίου δείχνει την ποσότητα ασβεστίου στο νερό (αυτό που λέμε σκληρό η μαλακό νερό). Συνιστάται η διατήρηση της στα επίπεδα από 250 -350ppm Ανάλογα με την επίστρωση της πισίνας για τις περιπτώσεις επιφανειών από μπετόν, μάρμαρο, βότσαλο, plaster κλπ. Τυχόν χαμηλές τιμές ασβεστίου στο νερό θα οδηγήσουν σε χάραγμα των επιφανειών, ενώ υψηλές σε φαινόμενα επικάθησης αλάτων.
Η μέτρηση της σκληρότητας του ασβεστίου είναι καλό να γίνεται πριν την πλήρωση της πισίνας και απαιτείται ειδικό σετ ελέγχου, η αποστολή δείγματος σε χημικό εργαστήριο.
Η ρύθμιση χαμηλών τιμών ασβεστίου μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρήση κατάλληλου υλικού, ενώ η υψηλή είναι αδύνατο να γίνει με συμβατικά υλικά και απαιτείται εγκατάσταση ειδικού μηχανήματος που είναι οικονομικά ασύμφορη.
Η Μέτρηση γίνεται με το ειδικό σετ ελέγχου Σκληρότητας
Σταθεροποιητής (Cyanuric Acid)
Το κυανουρικό οξύ ή ο Σταθεροποιητής όπως ονομάζεται αυτή η χημική ουσία, βοηθάει στο να μειώνει την απώλεια του χλωρίου από τις υπεριώδεις ακτίνες του ηλίου, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την απολυμαντική του δράση (κρατώντας τμήμα του σε εφεδρεία).
Ο σταθεροποιητής αποτελεί συστατικό των σταθεροποιημένων μορφών χλωρίου που υπάρχουν στο εμπόριο είτε σε μορφή ευδιάλυτων κόκκων (56% χλώριο), είτε σε μορφή ταμπλετών (90% χλώριο) η σκόνης.
Η συνεχής ή μονομερής τροφοδότηση του μέσω των υλικών αυτών πρέπει να γίνεται προσεκτικά γιατί αυξάνει την περιεκτικότητα του που έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνει δραστικά τη δράση του χλωρίου.
Επιθυμητό επίπεδο παρουσίας του είναι από 30 – 50ppm.
Η μείωση του γίνεται πρακτικά μόνο με την προσθήκη φρέσκου νερού.
Συχνότητα μέτρησης του, περίπου 1 φορά ανά 15 ημέρες.
Η Μέτρηση του μπορεί να γίνει με τα ειδικά test strips 5 παραγόντων
Ελεύθερο χλώριο (FC)
Το ελεύθερο χλώριο είναι η μορφή του χλωρίου που επιθυμούμε να έχουμε στη πισίνα μας. Είναι αυτό που η συνεχής παρουσία του στο νερό της πισίνας εξασφαλίζει καθαρό και υγιεινό νερό (σε συνδυασμό βέβαια με την σωστή τιμή του ΡΗ). Είναι αυτό στο οποίο μετράμε το διαθέσιμο ενεργό χλώριο που μπορεί άμεσα να εξοντώσει τους επικίνδυνους μικροβιολογικούς ρύπους.
Το ελεύθερο χλώριο καταναλώνεται από την παρουσία οργανικής μόλυνσης στο νερό της πισίνας καθώς και από μικροβιολογικούς ρύπους. Ταυτόχρονα υπάρχει σημαντική απώλεια του από την δράση των υπεριωδών ακτινών του ηλίου καθώς και από την υπερβολική παρουσία σταθεροποιητή όταν χρησιμοποιούμε αλόγιστα την σταθεροποιημένη μορφή χλωρίου.
Η επιθυμητή τιμή του ελευθέρου χλωρίου είναι στα επίπεδα του 1,0 -1,5ppm εφόσον δεν υπάρχει σταθεροποιητής στο νερό της πισίνας. Στην περίπτωση παρουσίας σταθεροποιητού (30-50ppm), τα επίπεδα του χλωρίου θα πρέπει να διατηρούνται στα επίπεδα 2-3ppm.
Η μέτρηση του ελευθέρου χλωρίου είναι δυνατή με τη χρήση των σετ ελέγχου με ταμπλέτες DPD, καθώς και με τις ειδικές χάρτινες λωρίδες του Aquachek.
Η δημιουργία ελευθέρου χλωρίου στο νερό της πισίνας μπορεί να δημιουργηθεί με την προσεκτική τροφοδότηση σταθεροποιημένου χλωρίου ή μη ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με την χρήση της πισίνας και τις καιρικές συνθήκες.
Επίσης η μέτρηση μπορεί να γίνει με το σετ ελέγχου Ελευθέρου χλωρίου – ΡΗ αλλά και με τα ειδικά test strips 5 παραγόντων
Δεσμευμένο χλώριο (CC)
Το δεσμευμένο χλώριο είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του ελευθέρου χλωρίου με τις ενώσεις του αζώτου που που αναπτύσσονται στο νερό της πισίνας. Είναι υπεύθυνο για την μυρωδιά του χλωρίου που κακώς αποδίδεται στην κανονική χρήση του χλωρίου. Η παρουσία του στο νερό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα επίπεδα του 0,5ppm και ταυτόχρονα δεν πρέπει να υπερβαίνει το μισό της ποσότητας του ελευθέρου χλωρίου. Υπερβολική αναλογία του οδηγεί σε θολότητα του νερού της πισίνας και στις έντονες μυρωδιές και ερεθισμούς.
Η μείωση της επίδρασης του επιτυγχάνεται με τη επεξεργασία του νερού με την κατάλληλη ποσότητα σοκ χλωρίου.
Η παρουσία του στο νερό της πισίνας, μπορεί να μετρηθεί με τη βοήθεια σετ ελέγχου με ταμπλέτες DPD, με τα παλαιότερα* σε ελέγχου ΟΤΟ και με τις ειδικές χάρτινες λωρίδες του Aquachek.
Το Αλφαβητάρι της πισίνας. Αυτοί είναι οι ελάχιστα απαραίτητοι παράγοντες τους που πρέπει να έχετε υπόψη και να φροντίζετε για την σωστή ρύθμιση των επιπέδων τους στο νερό της πισίνας σας. Μόνο έτσι θα επιτύχετε κρυστάλλινο υγιεινό νερό, κατάλληλο για κολύμβηση και αισθητική απόλαυση.
Να είσαστε σίγουροι ότι τα διάφορα προβλήματα που παρουσιάζονται στη φροντίδα της πισίνας σας, οφείλονται σε αυτούς τους παράγοντες και στην ακαταλληλότητα των επιπέδων τους στο νερό.
Κατανοήστε τους και φροντίστε να τους διατηρήσετε στα επιθυμητά επίπεδα.
Για τυχόν απορίες ή άλλες διευκρινήσεις το τεχνικό μας τμήμα θα σας καθοδηγήσει πρόθυμα και υπεύθυνα.