Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Ντους πριν την κολύμβηση

09.07.2021

Αρχική » BLOG » Ντους πριν την κολύμβηση

Ντους πριν την Κολύμβηση

Η αλήθεια είναι ότι όσο προσφιλές είναι ένα απολαυστικό ντους μετά από την κολύμβηση τόσο άσκοπο θεωρείται από τους περισσότερους πριν από αυτή. Είτε στους χώρους μιας δημόσιας πισίνας είτε στην ιδιωτική πισίνα των συγγενών ή φίλων, η υπόδειξη για ένα ντους πριν την είσοδο στην πισίνα είναι μάλλον ενοχλητική ενώ πολλοί την θεωρούν, κακώς, μέχρι και προσβλητική.

Η σκέψη ¨ποιος ό λόγος να κάνω ντους αφού πρόκειται να βουλιάξω στο νερό της πισίνας¨, στην πραγματικότητα είναι επιπόλαιη έως επικίνδυνη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που καθιστούν το ντους μια απαραίτητη διαδικασία πριν την είσοδο μας στο νερό.

Ας δούμε μερικούς από αυτούς

Αφαίρεση φορτίων μόλυνσης που μεταφέρει το σώμα μας

Με εξαίρεση την περίπτωση που μπαίνουμε στη πισίνα αμέσως μετά τη χρήση ντους, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα έως και σιγουριά το σώμα μας να μεταφέρει φορτία μόλυνσης που σίγουρα θα μεταφερθούν στη πισίνα.

Σε αυτά τα φορτία ανήκουν ό ιδρώτας, αρώματα, σαμπουάν, αποσμητικά, υπολείμματα σαπουνιών καθώς και οργανική μόλυνση. Κλπ. Ξέρουμε είναι δύσκολο να παραδεχθούμε ότι το σώμα μας μπορεί να μεταφέρει φορτία μόλυνσης στο νερό. Σκεφθείτε όμως ότι η παρουσία τους στο σώμα μας είναι σε μικρές ποσότητες που δεν υπάρχει περίπτωση να τα παρατηρήσουμε.
Θα πρέπει επίσης να παραδεχθούμε ότι μόλις το σώμα μας έρθει σε επαφή με το νερό αυτά θα τροφοδοτηθούν σε αυτό.

Φανταστείτε τώρα ότι αυτό συμβαίνει με κάθε κολυμβητή. Οι ποσότητες φορτίων μόλυνσης λοιπόν αυξάνονται προοδευτικά.
Ένα ντους θα απομακρύνει αυτά τα φορτία μόλυνσης και θα αυξήσει την ασφαλή απόλαυση μας στο νερό, ενώ παράλληλα θα είμαστε σίγουροι ότι κολυμπάμε σε ένα νερό απαλλαγμένο από φορτία μόλυνσης που εμείς οι ίδιοι έχουμε μεταφέρει.

 

Όσο λιγότερα τα φορτία μόλυνσης, τόσο ευκολότερη η λειτουργία της πισίνας, αλλά και μειωμένη φροντίδα με μικρότερο κόστος λειτουργίας.

Είναι εύκολα κατανοητό ότι όσο μεγαλύτερα φορτία μόλυνσης έχουμε στο νερό της πισίνας, τόσο περισσότερο θα πρέπει να εργαστεί το σύστημα επεξεργασίας του νερού για να τα αντιμετωπίσει. Η αύξηση φορτίων μόλυνσης θα οδηγήσει παράλληλα στη αύξηση της τροφοδότησης του απολυμαντικού υλικού στο νερό.
Είναι φυσική συνέπεια λοιπόν, τα παραπάνω να προκαλέσουν την αύξηση του χρόνου που ο ιδιοκτήτης ασχολείται με την φροντίδα της πισίνας του, καθώς και του κόστους λειτουργίας της.

 

Σκεφθείτε γιατί χρειαζόμαστε την τροφοδότηση απολυμαντικού στο νερό της πισίνας.


Έχετε σκεφθεί ότι η χρησιμοποίηση του χλωρίου και των άλλων απολυμαντικών υλικών στη πισίνα γίνεται από την ανάγκη να διατηρηθεί καθαρή και ασφαλής;
Η τροφοδότηση του χλωρίου στο νερό γίνεται για να εξοντωθούν πιθανά επιβλαβή και παθογόνα μικρόβια που προέρχονται από τους κολυμβητές.

Οι περισσότεροι συνδέουμε τη μυρωδιά χλωρίου στη πισίνα, ως μια ένδειξη ότι η πισίνα είναι καθαρή με τη παρουσία χλωρίου. Στην πραγματικότητα η εκτίμηση αυτή είναι απόλυτα λανθασμένη. Η μυρωδιά που παράγεται από το χλώριο δημιουργείται από τη διαδικασία οξείδωσης των φορτίων μόλυνσης.

Άς κρατήσουμε λοιπόν αυτό, η καθαρή πισίνα δεν μυρίζει χλώριο. Προσοχή όταν μυρίζει, χρειάζεται πρόσθετη φροντίδα.

Απλό συμπέρασμα, μετά τα όσα αναφέραμε, είναι ότι όσο λιγότερα φορτία μόλυνσης μεταφέρονται στο νερό, τόσο λιγότερο χλώριο θα χρησιμοποιήσουμε, και τόσο λιγότερα χημικά θα περιέχει το νερό που κολυμπάμε.

Κανόνας Ευγένειας.
Το να κάνουμε ένα προσεκτικό ντους πριν χρησιμοποιήσουμε τη πισίνα φίλου μας ή μια δημόσια πισίνα, είναι ένας από τους κύριους κανόνες ευγένειας προς τον ιδιοκτήτη της πισίνας και τους άλλους κολυμβητές.

Ας θυμόμαστε πάντοτε ότι, όταν μας επιτρέπεται να χρησιμοποιήσουμε την πισίνα φίλου μας ή μια δημόσια πισίνα, είναι καλό να κάνουμε ότι μπορούμε για να βεβαιωθούμε ότι θα βοηθήσουμε για να παραμείνει καθαρή.

 

 

Δείτε στη σχετική σελίδα την ποικιλία των προσφερόμενων ντουζιέρων