Επιλογή Σελίδας

Θολότητα πισίνας

24.07.2021

Αρχική » BLOG » Θολότητα πισίνας

Θολότητα πισίνας

Η θολότητα πισίνας είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια ασθένεια του νερού. Όπως σε κάθε ασθένεια, έτσι και εδώ θα πρέπει πρώτα να κάνουμε διάγνωση και κατόπιν να προχωρήσουμε στην θεραπεία.

Η Θολότητα του νερού προκαλείται από την παρουσία μεγάλου αριθμού μικροσκοπικών σωματιδίων τα οποία  αντανακλούν το φως δημιουργώντας το αντιαισθητικό αποτέλεσμα της θολής πισίνας. Για την ύπαρξη αυτών των σωματιδίων στο νερό συνηγορούν διάφοροι λόγοι και διάφορες αιτίες που για την εύκολη κατανόηση μπορούμε να ξεχωρίσουμε σε τρείς κυρίως κατηγορίες

Ανθρώπινες πηγές: όπως αντηλιακά/λοσιόν/πρωτεΐνες δέρματος/έλαια σώματος/εφίδρωση/σωματικά υγρά.
Πηγές από το περιβάλλον: όπως άλγη/γύρη/μουχλιασμένα κατάλοιπα φύλλων/σκόνη/λεπτή άμμος.
Χημικές πηγές: όπως ανθρακικό ασβέστιο (σκληρότητα νερού).

Επίσης τα σωματίδια αυτά, ανεξάρτητα το από πού προέρχονται, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά τα οποία, έτσι και αλλιώς, είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ώστε να κατανοήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης των.

 • Είναι εξαιρετικά μικρά, σε διαστάσεις από 0,5micron έως 5micron, και καθώς τα περισσότερα φίλτρα δεν μπορούν να συγκρατήσουν αιωρήματα μικρότερα από 30micron, δεν γίνεται να συγκρατηθούν από το σύνηθες σύστημα φίλτρανσης.
 • Είναι φορτισμένα με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, που σημαίνει ότι απωθούνται μεταξύ τους και αιωρούνται το κάθε ένα από μόνο του στο νερό της πισίνας. Έτσι καταφεύγουμε σε μεθόδους επεξεργασίας που να αλλάζουν το ηλεκτρικό αυτό φορτίο για να μπορούν να ενωθούν σε σχηματισμούς μεγαλύτερων διαστάσεων ώστε να συγκρατούνται από το φίλτρο.

Πώς να αντιμετωπίσετε την θολότητα

 (Οι παρακάτω οδηγίες προϋποθέτουν ότι το σύστημα κυκλοφορίας του νερού της πισίνας σας και το συγκρότημα φίλτρανσης έχουν επιλεγεί σωστά και είναι επαρκή για την κάθε συγκεκριμένη πισίνα.)

Σύμφωνα με τα όσα είπαμε μέχρι εδώ, είναι φανερό ότι, όποιοι και αν είναι οι παράγοντες θολότητας στην πισίνα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια μας από την μηχανική πλευρά με τους βασικούς ενόχους τα αιωρήματα. Άρα οι πρώτες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να στρέφονται στην φροντίδα του συστήματος κυκλοφορίας και φίλτρανσης του νερού.

 • Καθαρίστε το καλαθάκι του προφίλτρου της αντλίας καθώς και τα καλαθάκια των skimmers εάν έχετε τέτοιο σύστημα κυκλοφορίας του νερού.
 • Κάνετε ένα πολύ καλό καθαρισμού του φίλτρου (με την προβλεπόμενη διαδικασία, ανάλογα με την κατηγορία του φίλτρου που έχει η εγκατάσταση).
 • Βεβαιωθείτε για την ποιότητα και την επάρκεια του μέσου διήθησης ( πότε κάνατε αλλαγή της άμμου ή των φυσιγγίων ή της διατομικής γης, ανάλογα με την κατηγορία του φίλτρου).
 • Θέσετε την κυκλοφορία και φίλτρανση του νερού σε διαρκή λειτουργία μέχρι την αφαίρεση της θολότητας. Ανάλογα με το φίλτρο κάνετε καθαρισμό του μόλις διαπιστώσετε αύξηση της πίεσης στο μανόμετρο λειτουργίας του.
 • Στα φίλτρα άμμου ξεκινήστε τη διαδικασία κροκίδωσης στο φίλτρο

Μετά την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του μηχανικού συστήματος, θα στραφούμε στη χημική φροντίδα ξεκινώντας με τον έλεγχο της τιμής του ΡΗ και της αλκαλικότητας του νερού.

Μολονότι αυτοί οι παράγοντες δεν σχετίζονται άμεσα με την θολότητα του νερού, επηρεάζουν όμως την αποτελεσματικότητα του χλωρίου και των άλλων χημικών ουσιών. Ακόμη οι υψηλές τιμές ΡΗ σε συνδυασμό με υψηλή θερμοκρασία και σκληρότητα του νερού μπορούν να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Πρέπει λοιπόν να ρυθμίσουμε την τιμή του ΡΗ στο επίπεδο του 7,2-7,4 και της αλκαλικότητας στο επίπεδο του 80-120ppm.

Τελική φροντίδα η παρουσία του Ελευθέρου χλωρίου

Στη συνέχεια θα στρέψουμε την προσοχή μας στην μέτρηση της παρουσίας ελεύθερου χλωρίου. Ο πλέον συνήθης λόγος θολότητας του νερού είναι το χαμηλό επίπεδο ελεύθερου χλωρίου, που πολλές φορές συνοδεύεται από την γνωστή έντονη μυρωδιά χλωρίου. Η μέτρηση του θα πρέπει να συνοδεύεται από παράλληλη μέτρηση του δεσμευμένου χλωρίου.
Εάν το επίπεδο του δεσμευμένου χλωρίου είναι μεγαλύτερο από 0,5ppm, ή εάν είναι μεγαλύτερο από το μισό της ποσότητας του ελευθέρου χλωρίου, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνετε άμεσα υπερχλωρίωση για να αποφύγετε την ανάπτυξη φυκιών και αμμωνίας στο νερό της πισίνας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Η διαδικασία αυτή είναι περισσότερο ειδικευμένη και γιαυτό ίσως δυσκολότερα κατανοητή. Ωστόσο αν έχετε ιδιαίτερες απορίες διαβάστε αναλυτικότερες πληροφορίες στο σχετικό άρθρο μας (https://www.orionpools.gr/blog/symvoules/)

Μετά από μια σωστή υπερχλωρίωση θα πρέπει να διατηρήσετε το επίπεδο του ελευθέρου χλωρίου υψηλό (περίπου γύρω στο 1,5ppm) για διάστημα μερικών ημερών. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί με την πρώτη, θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία.

Σημείωση. Μην ξεχάσετε να κάνετε έλεγχο της παρουσίας του δεσμευμένου χλωρίου το οποίο θα πρέπει να έχει εξαλειφθεί ή να έχει περιοριστεί σε τιμές μικρότερες από 0,5ppm).

Τέλος και δεδομένου ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης θολότητας του νερού, είναι καλό να προχωρήσουμε σε ένα προσεκτικό καθαρισμό των εσωτερικών επιφανειών της πισίνας.
Ο καθαρισμός αυτός πρέπει να γίνει με το χειροκίνητο σύστημα καθαρισμού της πισίνας για να είμαστε βέβαιοι ότι θα καλυφθεί όλη η επιφάνεια της πισίνας. Πριν τη χρήση της σκούπας είναι καλό να προηγηθεί τρίψιμο των εσωτερικών επιφανειών με την ειδική πλαστική βούρτσα. Βέβαια και η χρήση αυτόματης σκούπας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.
Προσοχή μετά από κάθε χειροκίνητο καθαρισμό με τη σκούπα θα πρέπει να κάνετε προσεκτικό καθαρισμό του φίλτρου, του καλαθιού του προ φίλτρου της αντλίας και να επαναλάβετε τη διαδικασία κροκίδωσης στα φίλτρα άμμου.

Γενική Παρατήρηση

Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν την περίπτωση που η θολότητα είναι στο αρχικό στάδιο, που είναι λογικό να μας προκαλέσει την άμεση αντίδραση μας.  Εάν αφήσουμε μια αρχική θολότητα του νερού να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα, κάτι που μπορεί να γίνει μάλιστα και σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε θα χρειαστείτε άλλες ειδικότερες πληροφορίες ανάλογα με τη ειδική κατάσταση της ποιότητας του νερού της πισίνας σας.

Για αυτό η συμβουλή μας είναι : Δράστε άμεσα για να αποφύγετε μεγαλύτερα προβλήματα.

 

 

Χρειάζεστε βοήθεια, το τεχνικό τμήμα της ΩΡΙΩΝ είναι πάντοτε στη πρώτη γραμμή παροχής βοήθειας για κάθε ασθένεια της πισίνας
Αρχική » BLOG » Θολότητα πισίνας

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.