ΘΟΛΟΤΗΤΑ ΠΙΣΙΝΑΣ
Η θολότητα πισίνας είναι και πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μια ασθένεια του νερού. Όπως σε κάθε ασθένεια, έτσι και εδώ θα πρέπει πρώτα να κάνουμε διάγνωση και κατόπιν να προχωρήσουμε στην θεραπεία.
Η Θολότητα του νερού προκαλείται από την παρουσία μεγάλου αριθμού μικροσκοπικών σωματιδίων τα οποία αντανακλούν το φως δημιουργώντας το αντιαισθητικό αποτέλεσμα της θολής πισίνας. Για την ύπαρξη αυτών των σωματιδίων στο νερό συνηγορούν διάφοροι λόγοι και διάφορες αιτίες που για την εύκολη κατανόηση μπορούμε να ξεχωρίσουμε σε τρείς κυρίως κατηγορίες
–Ανθρώπινες πηγές: όπως αντηλιακά/λοσιόν/πρωτεΐνες δέρματος/έλαια σώματος/εφίδρωση/σωματικά υγρά.
–Πηγές από το περιβάλλον: όπως άλγη/γύρη/μουχλιασμένα κατάλοιπα φύλλων/σκόνη/λεπτή άμμος.
–Χημικές πηγές: όπως ανθρακικό ασβέστιο (σκληρότητα νερού).
Επίσης τα σωματίδια αυτά, ανεξάρτητα το από πού προέρχονται, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά τα οποία, έτσι και αλλιώς, είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ώστε να κατανοήσουμε τους τρόπους αντιμετώπισης των.
- Είναι εξαιρετικά μικρά, σε διαστάσεις από 0,5micron έως 5micron, και καθώς τα περισσότερα φίλτρα δεν μπορούν να συγκρατήσουν αιωρήματα μικρότερα από 30micron, δεν γίνεται να συγκρατηθούν από το σύνηθες σύστημα φίλτρανσης.
- Είναι φορτισμένα με αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, που σημαίνει ότι απωθούνται μεταξύ τους και αιωρούνται το κάθε ένα από μόνο του στο νερό της πισίνας. Έτσι καταφεύγουμε σε μεθόδους επεξεργασίας που να αλλάζουν το ηλεκτρικό αυτό φορτίο για να μπορούν να ενωθούν σε σχηματισμούς μεγαλύτερων διαστάσεων ώστε να συγκρατούνται από το φίλτρο.
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΘΟΛΟΤΗΤΑ
(Οι παρακάτω οδηγίες προϋποθέτουν ότι το σύστημα κυκλοφορίας του νερού της πισίνας σας και το συγκρότημα φίλτρανσης έχουν επιλεγεί σωστά και είναι επαρκή για την κάθε συγκεκριμένη πισίνα.)
Σύμφωνα με τα όσα είπαμε μέχρι εδώ, είναι φανερό ότι, όποιοι και αν είναι οι παράγοντες θολότητας στην πισίνα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε την προσπάθεια μας από την μηχανική πλευρά με τους βασικούς ενόχους τα αιωρήματα. Άρα οι πρώτες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να στρέφονται στην φροντίδα του συστήματος κυκλοφορίας και φίλτρανσης του νερού.
- Καθαρίστε το καλαθάκι του προφίλτρου της αντλίας καθώς και τα καλαθάκια των skimmers εάν έχετε τέτοιο σύστημα κυκλοφορίας του νερού.
- Κάνετε ένα πολύ καλό καθαρισμού του φίλτρου (με την προβλεπόμενη διαδικασία, ανάλογα με την κατηγορία του φίλτρου που έχει η εγκατάσταση).
- Βεβαιωθείτε για την ποιότητα και την επάρκεια του μέσου διήθησης ( πότε κάνατε αλλαγή της άμμου ή των φυσιγγίων ή της διατομικής γης, ανάλογα με την κατηγορία του φίλτρου).
- Θέσετε την κυκλοφορία και φίλτρανση του νερού σε διαρκή λειτουργία μέχρι την αφαίρεση της θολότητας. Ανάλογα με το φίλτρο κάνετε καθαρισμό του μόλις διαπιστώσετε αύξηση της πίεσης στο μανόμετρο λειτουργίας του.
- Στα φίλτρα άμμου ξεκινήστε τη διαδικασία κροκίδωσης στο φίλτρο
Μετά την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του μηχανικού συστήματος, θα στραφούμε στη χημική φροντίδα ξεκινώντας με τον έλεγχο της τιμής του ΡΗ και της αλκαλικότητας του νερού.
Μολονότι αυτοί οι παράγοντες δεν σχετίζονται άμεσα με την θολότητα του νερού, επηρεάζουν όμως την αποτελεσματικότητα του χλωρίου και των άλλων χημικών ουσιών. Ακόμη οι υψηλές τιμές ΡΗ σε συνδυασμό με υψηλή θερμοκρασία και σκληρότητα του νερού μπορούν να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Πρέπει λοιπόν να ρυθμίσουμε την τιμή του ΡΗ στο επίπεδο του 7,2-7,4 και της αλκαλικότητας στο επίπεδο του 80-120ppm.
ΘΟΛΟΤΗΤΑ ΠΙΣΙΝΑΣ
ΤΕΛΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΛΩΡΙΟΥ
Στη συνέχεια θα στρέψουμε την προσοχή μας στην μέτρηση της παρουσίας ελεύθερου χλωρίου. Ο πλέον συνήθης λόγος θολότητας του νερού είναι το χαμηλό επίπεδο ελεύθερου χλωρίου, που πολλές φορές συνοδεύεται από την γνωστή έντονη μυρωδιά χλωρίου. Η μέτρηση του θα πρέπει να συνοδεύεται από παράλληλη μέτρηση του δεσμευμένου χλωρίου.
Εάν το επίπεδο του δεσμευμένου χλωρίου είναι μεγαλύτερο από 0,5ppm, ή εάν είναι μεγαλύτερο από το μισό της ποσότητας του ελευθέρου χλωρίου, τότε σίγουρα θα πρέπει να κάνετε άμεσα υπερχλωρίωση για να αποφύγετε την ανάπτυξη φυκιών και αμμωνίας στο νερό της πισίνας.
Μετά από μια σωστή υπερχλωρίωση θα πρέπει να διατηρήσετε το επίπεδο του ελευθέρου χλωρίου υψηλό (περίπου γύρω στο 1,5ppm) για διάστημα μερικών ημερών. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί με την πρώτη, θα πρέπει να επαναλάβετε την διαδικασία.
Σημείωση. Μην ξεχάσετε να κάνετε έλεγχο της παρουσίας του δεσμευμένου χλωρίου το οποίο θα πρέπει να έχει εξαλειφθεί ή να έχει περιοριστεί σε τιμές μικρότερες από 0,5ppm).
Τέλος και δεδομένου ότι το περιβάλλον μπορεί να είναι αιτία πρόκλησης θολότητας του νερού, είναι καλό να προχωρήσουμε σε ένα προσεκτικό καθαρισμό των εσωτερικών επιφανειών της πισίνας.
Ο καθαρισμός αυτός πρέπει να γίνει με το χειροκίνητο σύστημα καθαρισμού της πισίνας για να είμαστε βέβαιοι ότι θα καλυφθεί όλη η επιφάνεια της πισίνας. Πριν τη χρήση της σκούπας είναι καλό να προηγηθεί τρίψιμο των εσωτερικών επιφανειών με την ειδική πλαστική βούρτσα. Βέβαια και η χρήση αυτόματης σκούπας μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία.
Προσοχή μετά από κάθε χειροκίνητο καθαρισμό με τη σκούπα θα πρέπει να κάνετε προσεκτικό καθαρισμό του φίλτρου, του καλαθιού του προ φίλτρου της αντλίας και να επαναλάβετε τη διαδικασία κροκίδωσης στα φίλτρα άμμου.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
Οι παραπάνω οδηγίες αφορούν την περίπτωση που η θολότητα είναι στο αρχικό στάδιο, που είναι λογικό να μας προκαλέσει την άμεση αντίδραση μας. Εάν αφήσουμε μια αρχική θολότητα του νερού να εξελιχθεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα, κάτι που μπορεί να γίνει μάλιστα και σε μικρό χρονικό διάστημα, τότε θα χρειαστείτε άλλες ειδικότερες πληροφορίες ανάλογα με τη ειδική κατάσταση της ποιότητας του νερού της πισίνας σας.
Για αυτό η συμβουλή μας είναι : Δράστε άμεσα για να αποφύγετε μεγαλύτερα προβλήματα.