Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Κλεισιμο πισινας

10.10.2019

Αρχική » BLOG » Κλεισιμο πισινας

Κλείσιμο πισίνας

Μέχρι πριν από ελάχιστες ημέρες χάρη στον υπέροχο καιρό της πατρίδας μας απολαμβάνατε την πισίνας σας και το περιβάλλον της . Η θερμοκρασία ήταν σε ιδανικά επίπεδα, και η απόλαυση ήταν μοναδική. Όμως, τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών άλλαξαν δραστικά τις συνθήκες και σίγουρα θα σας έκαναν να σκεφθείτε ότι ίσως ήρθε η στιγμή για να προγραμματίσετε το κλείσιμο της πισίνας σας,  όσο και εάν κρυφά ελπίζετε την επάνοδο του καλού καιρού, που ωστόσο έτσι και αλλιώς, απλώς θα μετέθετε αυτή την φροντίδα για λίγο αργότερα.

Το κλείσιμο πισίνας είναι το ιδιο σημαντικο οπως το ανοιγμα της

Το κλείσιμο πισίνας είναι το ίδιο σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, με το άνοιγμα της στην αρχή του καλοκαιριού. Σκεφθείτε ότι μια μικρή προσπάθεια τώρα, και η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται, θα μειώσουν στο ελάχιστο τις εργασίες ανοίγματος της πισίνας την επόμενη άνοιξη. Η σωστή διαδικασία κλεισίματος της πισίνας όχι μόνο την προστατεύει αλλά συντελεί και στην οικονομικότερη λειτουργίας της, μειώνοντας τις ανάγκες επισκευών, καθαρισμού και επαναρύθμισης της χημικής ισορροπίας του νερού την άνοιξη.

Πισινα εντος εδαφους δεν θα πρεπει να αδειαζει κατα την διαρκεια του χειμωνα.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πισίνας, με διαφορετικά υλικά κατασκευής, και διαφορετικούς τύπους επένδυσης των εσωτερικών επιφανειών τους. Πισίνες που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, με διαφορετικές καιρικές συνθήκες περιβάλλοντος και των οποίων το κλείσιμο πισίνας θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες φροντίδας που έχουν δοθεί από τους κατασκευαστές τους. Υπάρχει όμως ο γενικός κανόνας ότι ‘η πισίνα που είναι εντός του εδάφους δεν θα πρέπει να αδειάζει κατά την διάρκεια του χειμώνα, αλλά πρέπει να μένει  γεμάτη με την απαραίτητη ποσότητα νερού σε όλη την διάρκεια του χειμώνα’. Στην συνέχεια του άρθρου μας θα καλύψουμε τις δύο βασικές επιλογές για το κλείσιμο πισίνας που αφορούν τις συνηθέστερες ενέργειες για το κλείσιμο πισίνας. Για οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι καλό να μας ζητήσετε συμπληρωματικές οδηγίες (στείλτε το μήνυμα σας στο e-mail [email protected]] και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε).

Κλεισιμο πισινας – Με καλυμμα χειμωνα και διακοπη λειτουργιας του συστηματος κυκλοφοριας του νερου 

(Σε αυτή την περίπτωση θα αντικαταστήσουμε το νερό της πισίνας την επόμενη άνοιξη) Πριν προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για το κλείσιμο πισίνας θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του νερού να πέσει κάτω από του 170 C Να έχετε υπόψη ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες στο νερό δεν είναι φιλικές στην ανάπτυξη των φυκών. Μέχρι να φθάσει η θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα θα πρέπει να κάνετε όλες τις εργασίες φροντίδας που κάνατε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να διατηρήσετε το νερό σε άριστη κατάσταση, που θα είναι μάλιστα και μια ευκαιρία ώστε να το έχετε έτοιμο για το κλείσιμο πισίνας. Μόλις έχετε σιγουρευτεί ότι η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί πλέον κάτω από το όριο των 170 C που αναφέραμε, ξεκινήστε τις εργασίες φροντίδας με την σειρά που τις περιγράφουμε στην συνέχεια.

 • Τονίζουμε ξανά ότι αυτό που αναφέραμε για τις εργασίες φροντίδας μέχρι να ξεκινήσετε αφορά την εξασφάλιση της χημικής ισορροπίας του νερού (δηλαδή ΡΗ 7,2 – Ελεύθερο χλώριο 1,0ppm- Αλκαλικότητα 80-120ppm – Σταθεροποιητή 30ppm το μέγιστο).
 • Κάνετε μία σοκ χλωρίωση της πισίνας με 1.7 kg διχλωροισοκυανουρικού νατίρου 56% ή  με 8 lt υγρού χλωρίου (kg ανά 100m3) νερού. Θέστε την λειτουργία του συστήματος κυκλοφορίας του νερού σε χειροκίνητη λειτουργία και αφήστε το σε λειτουργία για ένα εικοσιτετράωρο.
 • Κάνετε ένα τελευταίο προσεκτικότατο χειροκίνητο καθαρισμό της πισίνας με την ειδική σκούπα αφού πρώτα τρίψετε προσεκτικά με την βούρτσα τα τοιχώματα της πισίνας και με την ειδική βούρτσα τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία της πισίνας.
 • Συνεχίστε με τον προσεκτικό καθαρισμό του φίλτρου σας ανεξάρτητα με την κατηγορία του. Σε αυτή τη διαδικασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό καθαριστικό Desolid fiter για αυτή την εργασία. Ακολουθήστε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης και τηρήστε τα χρονικά όρια δράσης του ειδικού υλικού.
 • Μειώστε την ποσότητα νερού της πισίνας στα 2/3, ώστε τα Skimmer να μην έχουν νερό και σε περιπτώσεις που η πισίνα παγώνει τον χειμώνα είναι καλό να εξασφαλίζεται ότι και τα στόμια στα τοιχώματα της πισίνας δεν καλύπτονται από το νερό. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε ακάλυπτο από νερό τον πυθμένα της πισίνας (τουλάχιστον 10cm νερού στο ποιο ρηχό τμήμα του). Αφαιρέστε τα καλαθάκια των Skimmer, καθαρίστε τα και αποθηκεύστε τα σε ασφαλές μέρος.
 • Ξεκινήστε το σύστημα κυκλοφορίας του νερού, έχοντας κλειστές τις βάνες των skimmer και ανοιχτή την βάνα του φρεατίου πυθμένα και την πολλαπλή βάνα στη θέση – ανακυκλοφορία χωρίς φίλτρανση. Γνωρίζοντας την σκληρότητα του νερού και τον όγκο του νερού που υπάρχει μέσα στη πισίνα τροφοδοτήστε την απαραίτητη ποσότητα του ειδικού χημικού προστασίας – Calgiver. Θα εμποδίσει την επικάθηση αλάτων στις επιφάνειες της πισίνας και θα κάνει εύκολο τον καθαρισμό της πισίνας την άνοιξη. Αφήστε το σύστημα κυκλοφορίας του νερού σε λειτουργία ώστε να γίνει μια σωστή ανάμειξη του υλικού σε όλη τον όγκο του νερού (2 πλήρεις ανακυκλοφορίες).
 • Σε περιοχές με πολύ κρύο (όπου είναι πιθανό το πάγωμα του νερού) το κλείσιμο πισίνας θα πρέπει να συνοδεύεται από τοποθέτηση μέσα στο νερό, κλειστών άδειων  δοχείων από πλαστικό ή κομματιών από μαλακό ξύλο ή των ειδικών εξαρτημάτων, δηλαδή εξαρτημάτων που μπορούν να απορροφήσουν την πίεση του πάγου.
 • Αποσυνδέστε τις σκάλες και τοποθετήστε τις σε οριζόντια θέση σε κλειστό και στεγανό χώρο.
 • Διακόψτε την ηλεκτρική παροχή προς τον πίνακα της πισίνας και κλείστε τον γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού πίνακα της πισίνας. Εάν ο χώρος του μηχανοστασίου της πισίνας δεν εξασφαλίζει καλές συνθήκες για την διάρκεια του χειμώνα (έχει υγρασία), αποσυνδέστε την αντλία κυκλοφορίας του νερού και αποθηκεύστε την σε στεγανό και ξηρό χώρο. (Κατά την διάρκεια της αποσύνδεσης φροντίστε να μαρκάρετε τα καλώδια σύνδεσης της, ώστε να τα συνδέσετε με τον ίδιο τρόπο την άνοιξη, για να αποφύγετε την λανθασμένη περιστροφή της αντλίας. Στις τριφασικές αντλίες μετά την επανασύνδεση θα πρέπει να ελέγχεται η φορά περιστροφής).
 • Τοποθετήστε το κάλυμμα χειμώνα σύμφωνα με τις οδηγίες που το συνοδεύουν και φροντίστε για την εξασφάλιση όποιας δυνατής στεγανότητας στην περίμετρο του καλύμματος.
 • Κατά την διάρκεια του χειμώνα ελέγχετε την όλη εγκατάσταση ανά αραιά χρονικά διαστήματα και αφαιρέστε τυχόν συγκεντρωμένη ποσότητα νερού πάνω στο κάλυμμα.

Κλεισιμο πισινας με διατηρηση της λειτουργιας του συστηματος κυκλοφοριας του νερου χωρις καλυψη.

Διατήρηση του ίδιου νερού και την επόμενη σαιζόν Και για αυτή την περίπτωση στο κλείσιμο πισίνας, πριν προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω από του 170 C . Μέχρι να φθάσει η θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα θα πρέπει να κάνετε όλες τις εργασίες φροντίδας του νερού που κάνατε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να το διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση. Είναι μια ευκαιρία να το έχετε έτοιμο για τη μετάβαση στο πρόγραμμα φροντίδας για την χειμερινή περίοδο. Μόλις έχετε σιγουρευτεί ότι η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί πλέον κάτω από το επιθυμητό όριο που αναφέραμε, ξεκινήστε τις εργασίες για κλείσιμο πισίνας με την σειρά που τις περιγράφουμε στην συνέχεια.

 • Ξεκινήστε με τον προσεκτικό καθαρισμό του φίλτρου σας ανεξάρτητα με την κατηγορία του. Σε αυτή τη διαδικασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό καθαριστικό Desolid fiter  για αυτή την εργασία. Ακολουθήστε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης και τηρήστε τα χρονικά όρια δράσης του ειδικού υλικού.
 • Μειώστε τις ώρες λειτουργίας του συστήματος κυκλοφορίας και φίλτρανσης του νερού στο μισό σε σύγκριση με αυτό που είχατε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
 • Κάνετε έλεγχο της χημικής ισορροπίας του νερού ανά δεκαπενθήμερο περίπου και διατηρήστε τα βασικά χημικά χαρακτηριστικά του στα επιθυμητά επίπεδα
 • (ΡΗ 7,2- 7,4 και ελεύθερο χλώριο 1,0). Να έχετε υπόψη ότι όταν η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη των 100c δεν υπάρχει καλλιέργεια μικροβίων.
 • Χρησιμοποιήστε εάν είναι δυνατόν υγρό χλώριο για τη διατήρηση του επιπέδου χλωρίου στα επιθυμητά επίπεδα ή σκόνη χλωρίου αμέσου διάλυσης. Στη δεύτερη περίπτωση κάνετε έλεγχο ανά 15θήμερο για την παρουσία σταθεροποιητού και ανανεώστε ποσότητα του νερού της πισίνας στη περίπτωση αύξησης της τιμής του.
 • Διατηρήστε το πρόγραμμα καθαρισμού της πισίνας ανά δεκαπενθήμερο είτε με αυτόματο είτε με χειροκίνητο καθαρισμό. Κάνετε οπωσδήποτε βούρτσισμα των τοιχωμάτων της πισίνας πριν τον καθαρισμό της.
 • Αδειάστε την επιπλέον ποσότητα νερού λόγω βροχής, στην περίπτωση ανυπαρξίας γραμμής υπερχείλισης του πρόσθετου νερού.
 • Ξεπλύνετε το φίλτρο κάθε φορά που κάνετε καθαρισμό της πισίνας, καθαρίστε τα καλαθάκια των Skimmer και του προφίλτρου της αντλίας κυκλοφορίας του νερού.
 • Ελέγξτε την σωστή λειτουργία των μηχανημάτων από καιρό σε καιρό.

Στην περίπτωση διατήρησης της λειτουργίας της πισίνας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να θυμάστε ότι εφόσον η πισίνα είναι σε λειτουργία, έχει ανάγκη φροντίδας όπως το καλοκαίρι, σε μικρότερο βαθμό όμως. Το γεγονός αυτό όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί στην πλήρη παραμέλησή της.