Επιλογή Σελίδας

Κλεισιμο πισινας

09.09.2022

Αρχική » BLOG » Κλεισιμο πισινας

Κλείσιμο πισίνας

Μέχρι πριν από ελάχιστες ημέρες χάρη στον υπέροχο καιρό της πατρίδας μας απολαμβάνατε την πισίνας σας και το περιβάλλον της . Η θερμοκρασία ήταν σε ιδανικά επίπεδα, και η απόλαυση ήταν μοναδική. Όμως, τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών άλλαξαν δραστικά τις συνθήκες και σίγουρα θα σας έκαναν να σκεφθείτε ότι ίσως ήρθε η στιγμή για να προγραμματίσετε το κλείσιμο της πισίνας σας,  όσο και εάν κρυφά ελπίζετε την επάνοδο του καλού καιρού, που ωστόσο έτσι και αλλιώς, απλώς θα μετέθετε αυτή την φροντίδα για λίγο αργότερα.

Το κλείσιμο πισίνας είναι το ιδιο σημαντικο οπως το ανοιγμα της

Το κλείσιμο πισίνας είναι το ίδιο σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, με το άνοιγμα της στην αρχή του καλοκαιριού. Σκεφθείτε ότι μια μικρή προσπάθεια τώρα, και η εφαρμογή των προληπτικών μέτρων που απαιτούνται, θα μειώσουν στο ελάχιστο τις εργασίες ανοίγματος της πισίνας την επόμενη άνοιξη. Η σωστή διαδικασία κλεισίματος της πισίνας όχι μόνο την προστατεύει αλλά συντελεί και στην οικονομικότερη λειτουργίας της, μειώνοντας τις ανάγκες επισκευών, καθαρισμού και επαναρύθμισης της χημικής ισορροπίας του νερού την άνοιξη.

Πισινα εντος εδαφους δεν θα πρεπει να αδειαζει κατα την διαρκεια του χειμωνα.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πισίνας, με διαφορετικά υλικά κατασκευής, και διαφορετικούς τύπους επένδυσης των εσωτερικών επιφανειών τους. Πισίνες που βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, με διαφορετικές καιρικές συνθήκες περιβάλλοντος και των οποίων το κλείσιμο πισίνας θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις ειδικές οδηγίες φροντίδας που έχουν δοθεί από τους κατασκευαστές τους. Υπάρχει όμως ο γενικός κανόνας ότι ‘η πισίνα που είναι εντός του εδάφους δεν θα πρέπει να αδειάζει κατά την διάρκεια του χειμώνα, αλλά πρέπει να μένει  γεμάτη με την απαραίτητη ποσότητα νερού σε όλη την διάρκεια του χειμώνα’. Στην συνέχεια του άρθρου μας θα καλύψουμε τις δύο βασικές επιλογές για το κλείσιμο πισίνας που αφορούν τις συνηθέστερες ενέργειες για το κλείσιμο πισίνας. Για οποιαδήποτε άλλη επιλογή είναι καλό να μας ζητήσετε συμπληρωματικές οδηγίες (στείλτε το μήνυμα σας στο e-mail info@orionpools.gr] και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε).

Κλεισιμο πισινας – Με καλυμμα χειμωνα και διακοπη λειτουργιας του συστηματος κυκλοφοριας του νερου 

(Σε αυτή την περίπτωση θα αντικαταστήσουμε το νερό της πισίνας την επόμενη άνοιξη) Πριν προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για το κλείσιμο πισίνας θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι η θερμοκρασία του νερού να πέσει κάτω από του 170 C Να έχετε υπόψη ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες στο νερό δεν είναι φιλικές στην ανάπτυξη των φυκών. Μέχρι να φθάσει η θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα θα πρέπει να κάνετε όλες τις εργασίες φροντίδας που κάνατε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ώστε να διατηρήσετε το νερό σε άριστη κατάσταση, που θα είναι μάλιστα και μια ευκαιρία ώστε να το έχετε έτοιμο για το κλείσιμο πισίνας. Μόλις έχετε σιγουρευτεί ότι η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί πλέον κάτω από το όριο των 170 C που αναφέραμε, ξεκινήστε τις εργασίες φροντίδας με την σειρά που τις περιγράφουμε στην συνέχεια.

 • Τονίζουμε ξανά ότι αυτό που αναφέραμε για τις εργασίες φροντίδας μέχρι να ξεκινήσετε αφορά την εξασφάλιση της χημικής ισορροπίας του νερού (δηλαδή ΡΗ 7,2 – Ελεύθερο χλώριο 1,0ppm- Αλκαλικότητα 80-120ppm – Σταθεροποιητή 30ppm το μέγιστο).
 • Κάνετε μία σοκ χλωρίωση της πισίνας με 1.7 kg διχλωροισοκυανουρικού νατίρου 56% ή  με 8 lt υγρού χλωρίου (kg ανά 100m3) νερού. Θέστε την λειτουργία του συστήματος κυκλοφορίας του νερού σε χειροκίνητη λειτουργία και αφήστε το σε λειτουργία για ένα εικοσιτετράωρο.
 • Κάνετε ένα τελευταίο προσεκτικότατο χειροκίνητο καθαρισμό της πισίνας με την ειδική σκούπα αφού πρώτα τρίψετε προσεκτικά με την βούρτσα τα τοιχώματα της πισίνας και με την ειδική βούρτσα τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία της πισίνας.
 • Συνεχίστε με τον προσεκτικό καθαρισμό του φίλτρου σας ανεξάρτητα με την κατηγορία του. Σε αυτή τη διαδικασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό καθαριστικό Desolid fiter για αυτή την εργασία. Ακολουθήστε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης και τηρήστε τα χρονικά όρια δράσης του ειδικού υλικού.
 • Μειώστε την ποσότητα νερού της πισίνας στα 2/3, ώστε τα Skimmer να μην έχουν νερό και σε περιπτώσεις που η πισίνα παγώνει τον χειμώνα είναι καλό να εξασφαλίζεται ότι και τα στόμια στα τοιχώματα της πισίνας δεν καλύπτονται από το νερό. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε ακάλυπτο από νερό τον πυθμένα της πισίνας (τουλάχιστον 10cm νερού στο ποιο ρηχό τμήμα του). Αφαιρέστε τα καλαθάκια των Skimmer, καθαρίστε τα και αποθηκεύστε τα σε ασφαλές μέρος.
 • Ξεκινήστε το σύστημα κυκλοφορίας του νερού, έχοντας κλειστές τις βάνες των skimmer και ανοιχτή την βάνα του φρεατίου πυθμένα και την πολλαπλή βάνα στη θέση – ανακυκλοφορία χωρίς φίλτρανση. Γνωρίζοντας την σκληρότητα του νερού και τον όγκο του νερού που υπάρχει μέσα στη πισίνα τροφοδοτήστε την απαραίτητη ποσότητα του ειδικού χημικού προστασίας – Calgiver. Θα εμποδίσει την επικάθηση αλάτων στις επιφάνειες της πισίνας και θα κάνει εύκολο τον καθαρισμό της πισίνας την άνοιξη. Αφήστε το σύστημα κυκλοφορίας του νερού σε λειτουργία ώστε να γίνει μια σωστή ανάμειξη του υλικού σε όλη τον όγκο του νερού (2 πλήρεις ανακυκλοφορίες).
 • Σε περιοχές με πολύ κρύο (όπου είναι πιθανό το πάγωμα του νερού) το κλείσιμο πισίνας θα πρέπει να συνοδεύεται από τοποθέτηση μέσα στο νερό, κλειστών άδειων  δοχείων από πλαστικό ή κομματιών από μαλακό ξύλο ή των ειδικών εξαρτημάτων, δηλαδή εξαρτημάτων που μπορούν να απορροφήσουν την πίεση του πάγου.
 • Αποσυνδέστε τις σκάλες και τοποθετήστε τις σε οριζόντια θέση σε κλειστό και στεγανό χώρο.
 • Διακόψτε την ηλεκτρική παροχή προς τον πίνακα της πισίνας και κλείστε τον γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού πίνακα της πισίνας. Εάν ο χώρος του μηχανοστασίου της πισίνας δεν εξασφαλίζει καλές συνθήκες για την διάρκεια του χειμώνα (έχει υγρασία), αποσυνδέστε την αντλία κυκλοφορίας του νερού και αποθηκεύστε την σε στεγανό και ξηρό χώρο. (Κατά την διάρκεια της αποσύνδεσης φροντίστε να μαρκάρετε τα καλώδια σύνδεσης της, ώστε να τα συνδέσετε με τον ίδιο τρόπο την άνοιξη, για να αποφύγετε την λανθασμένη περιστροφή της αντλίας. Στις τριφασικές αντλίες μετά την επανασύνδεση θα πρέπει να ελέγχεται η φορά περιστροφής).
 • Τοποθετήστε το κάλυμμα χειμώνα σύμφωνα με τις οδηγίες που το συνοδεύουν και φροντίστε για την εξασφάλιση όποιας δυνατής στεγανότητας στην περίμετρο του καλύμματος.
 • Κατά την διάρκεια του χειμώνα ελέγχετε την όλη εγκατάσταση ανά αραιά χρονικά διαστήματα και αφαιρέστε τυχόν συγκεντρωμένη ποσότητα νερού πάνω στο κάλυμμα.

Κλεισιμο πισινας με διατηρηση της λειτουργιας του συστηματος κυκλοφοριας του νερου χωρις καλυψη.

Διατήρηση του ίδιου νερού και την επόμενη σαιζόν Και για αυτή την περίπτωση στο κλείσιμο πισίνας, πριν προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία του νερού πέσει κάτω από του 170 C . Μέχρι να φθάσει η θερμοκρασία στα επιθυμητά επίπεδα θα πρέπει να κάνετε όλες τις εργασίες φροντίδας του νερού που κάνατε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και να το διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση. Είναι μια ευκαιρία να το έχετε έτοιμο για τη μετάβαση στο πρόγραμμα φροντίδας για την χειμερινή περίοδο. Μόλις έχετε σιγουρευτεί ότι η θερμοκρασία έχει σταθεροποιηθεί πλέον κάτω από το επιθυμητό όριο που αναφέραμε, ξεκινήστε τις εργασίες για κλείσιμο πισίνας με την σειρά που τις περιγράφουμε στην συνέχεια.

 • Ξεκινήστε με τον προσεκτικό καθαρισμό του φίλτρου σας ανεξάρτητα με την κατηγορία του. Σε αυτή τη διαδικασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ειδικό καθαριστικό Desolid fiter  για αυτή την εργασία. Ακολουθήστε με προσοχή τις οδηγίες χρήσης και τηρήστε τα χρονικά όρια δράσης του ειδικού υλικού.
 • Μειώστε τις ώρες λειτουργίας του συστήματος κυκλοφορίας και φίλτρανσης του νερού στο μισό σε σύγκριση με αυτό που είχατε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.
 • Κάνετε έλεγχο της χημικής ισορροπίας του νερού ανά δεκαπενθήμερο περίπου και διατηρήστε τα βασικά χημικά χαρακτηριστικά του στα επιθυμητά επίπεδα
 • (ΡΗ 7,2- 7,4 και ελεύθερο χλώριο 1,0). Να έχετε υπόψη ότι όταν η θερμοκρασία του νερού είναι χαμηλότερη των 100c δεν υπάρχει καλλιέργεια μικροβίων.
 • Χρησιμοποιήστε εάν είναι δυνατόν υγρό χλώριο για τη διατήρηση του επιπέδου χλωρίου στα επιθυμητά επίπεδα ή σκόνη χλωρίου αμέσου διάλυσης. Στη δεύτερη περίπτωση κάνετε έλεγχο ανά 15θήμερο για την παρουσία σταθεροποιητού και ανανεώστε ποσότητα του νερού της πισίνας στη περίπτωση αύξησης της τιμής του.
 • Διατηρήστε το πρόγραμμα καθαρισμού της πισίνας ανά δεκαπενθήμερο είτε με αυτόματο είτε με χειροκίνητο καθαρισμό. Κάνετε οπωσδήποτε βούρτσισμα των τοιχωμάτων της πισίνας πριν τον καθαρισμό της.
 • Αδειάστε την επιπλέον ποσότητα νερού λόγω βροχής, στην περίπτωση ανυπαρξίας γραμμής υπερχείλισης του πρόσθετου νερού.
 • Ξεπλύνετε το φίλτρο κάθε φορά που κάνετε καθαρισμό της πισίνας, καθαρίστε τα καλαθάκια των Skimmer και του προφίλτρου της αντλίας κυκλοφορίας του νερού.
 • Ελέγξτε την σωστή λειτουργία των μηχανημάτων από καιρό σε καιρό.

Στην περίπτωση διατήρησης της λειτουργίας της πισίνας και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, να θυμάστε ότι εφόσον η πισίνα είναι σε λειτουργία, έχει ανάγκη φροντίδας όπως το καλοκαίρι, σε μικρότερο βαθμό όμως. Το γεγονός αυτό όμως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγεί στην πλήρη παραμέλησή της.

Ενημερωθείτε για το τρόπο που θα συντηρήσετε το φίλτρο της πισίνας σας προτού κλείσετε την πισίνα.

Αρχική » BLOG » Κλεισιμο πισινας

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.