Επιλογή Σελίδας

Φροντίδα φίλτρου για μια πεντακάθαρη πισίνα

29.07.2022

Αρχική » BLOG » Φροντίδα φίλτρου για μια πεντακάθαρη πισίνα

Φροντίδα φίλτρου για μια πεντακάθαρη πισίνα

Φτάσαμε ήδη στο μέσο της κολυμβητικής περιόδου και η πισίνα μας θα χρειαστεί την απαραίτητη φροντίδα στο σύστημα φίλτρανσης, το ένα από τα τρία απαραίτητα συστήματα που κρατάνε σε άριστη κατάσταση το καθαρό κρυστάλλινο νερό της. (υπενθυμίζουμε τα άλλα δύο που είναι το σύστημα κυκλοφορίας του νερού, και οι μέθοδοι απολύμανσης του)

Όσοι ασχολούμαστε με τα θέματα της πισίνας καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει μια πισίνα, ξέρουμε ότι το φίλτρο της πισίνας είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη λειτουργία της. Αρκετοί μάλιστα το παρομοιάζουν και περιγράφουν τη λειτουργία του σαν εκείνη του ανθρώπινου νεφρού, και δεν έχουν άδικο. Η κύρια λειτουργία του φίλτρου μιας πισίνας είναι ο καθαρισμός του νερού, με την αφαίρεση όλων των αδιάλυτων υπολειμμάτων.

Βέβαια, ανεξάρτητα από την κατηγορία φίλτρου που έχουμε εγκαταστήσει στην πισίνα μας (φίλτρο άμμου-φίλτρο φυσιγγίων-φίλτρο διατομικής γης) ο τρόπος λειτουργίας τους είναι παρόμοιος.

Το νερό με τη βοήθεια του υδραυλικού δικτύου και της αντλίας κυκλοφορίας οδηγείται στο φίλτρο της πισίνας. Εκεί συγκρατιόνται τα υπολείμματα και τα φορτία μόλυνσης που υπάρχουν στο νερό, και τα οποία έχουν ασφαλώς μια μεγάλη ποικιλία μεγέθους. Στη διαδικασία αυτή και ανάλογα με την κατηγορία του φίλτρου, το υλικό διήθησης που περιέχει συγκρατεί μόνο όσα είναι μεγαλύτερα από την συγκεκριμένη διάσταση που χαρακτηρίζει το κάθε φίλτρο ενώ τα μικρότερα θα διέλθουν, παραμένοντας στο νερό και θα  επιστρέψουν στη πισίνα κατά την κυκλοφορία του.

Αυτός είναι ο λόγος που πάντα προσπαθούμε την βελτίωση αποδοτικότητας των φίλτρων κάθε κατηγορίας και την αξιολογούμε από την δυνατότητα τους να συγκρατούν όσο το δυνατόν μικρότερα υπολείμματα που μεταφέρονται σε αυτά.

Φροντίδα φίλτρου

Όπως είναι φυσικό η συγκέντρωση φορτίων μόλυνσης στο φίλτρο δημιουργεί την ανάγκη συχνού καθαρισμού του υλικού διήθησης της κάθε κατηγορίας φίλτρου, με συχνότητα εκτέλεσης τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, ή όταν αυξηθεί η πίεση στο μανόμετρο του φίλτρου και σίγουρα μετά το σκούπισμα της πισίνας με χειροκίνητη παραδοσιακή σκούπα.
Η διαδικασία είναι γνωστή σε όσους έχουν ή ασχολούνται με την πισίνα ως Αντίστροφο ξέπλυμα (Backwash) ή απλά καθαρισμός φίλτρου.

Δυστυχώς η Διαδικασία ξεπλύματος του φίλτρου με το πέρασμα του χρόνου δεν είναι αρκετή. Οι επικαθήσεις φορτίων και αλάτων ριζώνουν στο υλικό διήθησης ώστε μειώνεται η επιφάνεια διήθησης και αυξάνεται η ταχύτητα ροής με αποτέλεσμα την μείωση της ικανότητας φίλτρανσης. Αυτό συμβαίνει σε κάθε κατηγορία φίλτρου και σε κάθε υλικό διήθησης, και απαιτεί επιπλέον επέμβαση εκ μέρους εκείνου που φροντίζει την πισίνα.

Η επέμβαση αφορά τη προσπάθεια να αφαιρεθούν όλα εκείνα τα φορτία που έχουν ριζώσει στο υλικό διήθησης και μειώνουν την αποτελεσματικότητα του.

Σε αυτή την προσπάθεια, αποτελεσματική βοήθεια προσφέρει η χρήση του ειδικού προϊόντος – DESOLID FILTER – που η χρήση του ενδείκνυται να γίνεται στο μέσο και στο τέλος της κολυμβητικής περιόδου.

Ο τρόπος χρήσης του DESOLID FILTER ανάλογα με το κάθε υλικό διήθησης, έχει ως αποτέλεσμα να απομακρύνονται οι ενώσεις αλάτων και μολυσματικών φορτίων που έχουν ριζώσει στο υλικό διήθησης και κάνουν προβληματική τη σωστή λειτουργία του.

Φροντίστε για την έγκαιρη και σωστή χρήση του συγκεκριμένου υλικού που θα βοηθήσει στην αποτελεσματική λειτουργία του φίλτρου σας που τόσο μεγάλη σημασία έχει για να απολαμβάνετε ένα κρυστάλλινο καθαρό, υγιεινό νερό στη πισίνα σας.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για την προμήθεια του συγκεκριμένου υλικού μαζί με τις ειδικές οδηγίες για την χρήση του ανάλογα με την κατηγορία φίλτρου της πισίνα σας.

Αρχική » BLOG » Φροντίδα φίλτρου για μια πεντακάθαρη πισίνα

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.