Επιλογή Σελίδας

Χαμηλη αλκαλικοτητα πισινας – Προβληματα

12.02.2021

Αρχική » BLOG » Χαμηλη αλκαλικοτητα πισινας – Προβληματα

Χαμηλή Αλκαλικότητα πισίνας – Προβλήματα

 

Χαμηλή αλκαλικότητα πισίνας. Σε προηγούμενο άρθρο μας, παρουσιάσαμε την Αλκαλικότητα και πόσο σημασία έχει στη σταθεροποίηση της τιμής του ΡΗ του νερού της πισίνας μας.

Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή αποδεκτής τιμής αλκαλικότητας είναι μεταξύ 80 – 120ppm.

Συχνές αιτίες για την πτώση της Αλκαλικότητας στο νερό της πισίνας μας είναι η λανθασμένη τροφοδότηση Οξέος η οποία συμβαίνει συχνά στην προσπάθεια μας να ρυθμίσουμε την τιμή του ΡΗ, αλλά και η χρήση για μεγάλο διάστημα σταθεροποιημένου χλωρίου (είτε υπό μορφή σκόνης αμέσου διάλυσης, ή ακόμα περισσότερο από τη χρήση κόκκων ή ταμπλετών – πολυταμπλετών αργής διάλυσης)
Υπάρχει ακόμη και η περίπτωση μετά από έντονη βροχόπτωση, με βροχή χαμηλής αλκαλικότητας, να διαπιστώσουμε έντονη μείωση της στο νερό της πισίνας.

Είναι καλό επίσης να γνωρίζουμε τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν στην περίπτωση χαμηλής αλκαλικότητας για να ξέρουμε και πως θα τα αντιμετωπίσουμε.

Χαμηλή αλκαλικότητα πισίνας. Συνηθισμένα προβλήματα από χαμηλές τιμές της είναι :

 • Διάβρωσή τσιμεντοκονίας και αρμών πλακιδίων
 • Διάβρωση μεταλλικών μερών
 • Στίγματα στο νερό της πισίνας
 • Πράσινο νερό
 • Ερεθισμός στα μάτια και φαγούρα στο δέρμα
 • Εύκολη μεταβολή του ΡΗ.

Ένα γεγονός που συνέβη τις προηγούμενες ημέρες και που επιβεβαιώνει τα προβλήματα της χαμηλής αλκαλικότητας, μας έδωσε μια καλή ευκαιρία να το κοινοποιήσουμε γιατί είναι ιδιαίτερα ενημερωτικό και είναι 100% πραγματικό.

Πελάτης μας, έστειλε το παρακάτω μήνυμα, το οποίο το παραθέτουμε ακριβώς χωρίς καμία προσθήκη !!!!!

Καλημέρα
Ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες. Έχω κάνει τα τεστ και έχω προσθέσει και αλγοκτόνο. Εχθές η μέτρηση του ph ήταν καλή 7.3 με 7.4 . Κάναμε μπάνιο με τη γυναίκα μου και την κόρη μου το πρωί και μετά έκανα πάλι μέτρηση το απόγευμα και το ph είχε ήδη πέσει γύρω στο 7 θα έλεγα. Πρόσθεσα λίγο ph plus και τώρα είναι σχεδόν 7.2. Αυτό νομίζω είναι ανησυχητικό αν χρειάζεται ρύθμιση σε κάθε χρήση.
Από όσο έχω διαβάσει η χαμηλή αλκαλικότητα προκαλεί τέτοια αστάθεια, υπάρχει κάποιος τρόπος να ρυθμίσουμε την αλκαλικότητα? Σας επισυνάπτω και φωτογραφίες από τις μέτρησης μου πριν λίγο.

Στην συνέχεια σας παραθέτουμε την εικόνα με τη μέτρηση που έκανε

Μέτρηση αλκαλικότητας Μέτρηση αλκαλικότητας[/caption]

και όπως βλέπετε η τιμή της αλκαλικότητας είναι πολύ χαμηλή, πολύ κάτω από το 40ppm.

Είναι λοιπόν φυσικό και επόμενο το να έχουμε εύκολη μεταβολή του ΡΗ καθώς η τροφοδότηση οποιουδήποτε χημικού θα επηρεάσει την τιμή του ΡΗ. Όπως Πχ. εάν τοποθετήσουμε σκόνη χλωρίου ή ταμπλέτες χλωρίου.

Χαμηλή αλκαλικότητα πισίνας. Η ρύθμιση της είναι εμπόδιο στις απότομες αλλαγές του ΡΗ.

Μόνη λύση είναι η ρύθμιση της τιμής της Αλκαλικότητας στην περιοχή τιμών από 80 -120ppm για να μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την τιμή του ΡΗ και να αποφύγουμε παρόμοια φαινόμενα.

Η αύξηση της τιμής της Αλκαλικότητας θα πρέπει να γίνει με προσοχή καθώς η διαδικασία θα συμπαρασύρει και την τιμή του ΡΗ ώστε πρέπει να  προχωράμε με προσεκτικές τροφοδοτήσεις των απαραιτήτων χημικών.

Παρατήρηση
Μη ξεχάσετε να εφαρμόσετε τον διορθωτικό παράγοντα για την εύρεση της πραγματικής τιμή της Αλκαλικότητας, σε κάθε περίπτωση αυξημένης τιμής του σταθεροποιητή (άνω των 50ppm)

 

 

 

Αρχική » BLOG » Χαμηλη αλκαλικοτητα πισινας – Προβληματα

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.