Επιλογή Σελίδας

ph πισινας – Γιατι μεταβαλλεται η τιμη του

05.02.2021

Αρχική » BLOG » ph πισινας – Γιατι μεταβαλλεται η τιμη του

ph πισίνας

Γιατί μεταβάλλεται η τιμή του

 

Προτού προχωρήσουμε στην παρουσίαση των τρόπων ρύθμισης της τιμής του ΡΗ, θεωρούμε ότι είναι πολύ βοηθητικό να αναφέρουμε τις κύριες αιτίες που προκαλούν μεταβολή της τιμής του. Ενημερώνοντας για τον τρόπο που το ΡΗ επηρεάζεται, πιστεύουμε ότι γίνεται ευκολότερος και ο τρόπος ρύθμισης του.

ph πισίνας – Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αυξημένη τιμή ΡΗ

 • Η χρήση υποχλωριώδους ασβεστίου σε σκόνη ή ταμπλέτες χλωρίου 30% για την απολύμανση του νερού στη πισίνα
 • Η χρήση υποχλωριώδους νατρίου – Υγρού χλωρίου στην μόνιμη απολύμανση του νερού στη πισίνα
 • Η χρήση συστήματος παραγωγής χλωρίου μέσω ηλεκτρόλυσης από διάλυμα άλμης στη πισίνα
 • Η χρήση σταθεροποιητού (προσοχή όχι αυτού που είναι ενσωματωμένου με χλώριο σε κόκκους και ταμπλέτες χλωρίου)
 • Η απότομη αύξηση της θερμοκρασίας του νερού
 • Επιφάνειες νέων πισίνων με plaster
 • Έντονη βροχή
 • Υψηλή Ολική Αλκαλικότητα

ph πισίνας – Αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν μειωμένη τιμή ΡΗ

 • Σταθεροποιημένες ταμπλέτες χλωρίου 90% αργής διάλυσης, τρίχλωρο κόκκοι 90% και τρίχλωρο σκόνη 90% που περιέχουν τριχλωροισοκυανουρικό οξύ.
 • Ταμπλέτες multi-action που περιέχουν τριχλωροισοκυανουρικό οξύ.
 • Όξινη βροχή λόγω μόλυνσης του περιβάλλοντος
 • Χαμηλή Ολική Αλκαλικότητα.
 • Προσθήκη φρέσκου νερού με χαμηλό ΡΗ
 • Βιολογικές πηγές φορτίων :Όπως φύλλα, σκουλήκια, κομμένο χορτάρι
 • Ανθρώπινες πηγές τροφοδότησης : Όπως ιδρώτας, σωματικά έλαια, σάλιο, ούρα.

ph πισίνας – Η Ρύθμιση του ΡΗ δεν πρέπει να γίνει χωρίς την ταυτόχρονη ρύθμιση της Ολικής Αλκαλικότητας

Ίσως φαίνεται περίεργο σε σχέση με την επικρατούσα άποψη για τη ρύθμιση του ΡΗ, αλλά μια ανάγνωση των σχέσεων της Ολικής Αλκαλικότητας με το ΡΗ είναι αρκετή για να επιβεβαιώσει την άποψη μας.

Έτσι η ρύθμιση της τιμής του ΡΗ που ξεκινά με την μέτρηση της τιμής του, θα πρέπει να συνοδεύεται με την μέτρηση και της τιμής της Ολικής Αλκαλικότητας.

Οι απαραίτητες ενέργειες που συνιστούμε εξαρτώνται από τη σχέση τιμών ΡΗ και αλκαλικότητας και έχουμε έτσι δύο άξονες δράσης, που περιλαμβάνουν τη ρύθμιση των τιμών με βάσει την μεταξύ τους σχέση. Από τη σχέση αυτή εξαρτάται και ο τρόπος και η χρήση των απαραιτήτων χημικών.

ph πισίνας – Η άποψη μας για τη διαδικασία ρύθμισης του ΡΗ, είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τον έλεγχο και την ρύθμιση πρώτα της Ολικής Αλκαλικότητας

Ο λόγος που συστήνουμε αυτή τη διαδικασία έχει σχέση με τα χρησιμοποιούμενα χημικά που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση αυτών των δύο παραγόντων και τα οποία επηρεάζουν και τους δύο ταυτόχρονα.
Έτσι πρέπει να επιλέγουμε χημικό που επιδρά στον επιλεχθέντα παράγοντα και όσο το δυνατόν λιγότερο στον άλλο.

Βοηθητικά θα αναφέρουμε ότι τα επίπεδα ΡΗ πρέπει να είναι μεταξύ 7.2-7.4, ενώ για την Αλκαλικότητα ή ιδανική τιμή είναι τα 100ppm και επιτρεπτή περιοχή μεταξύ των τιμών 80-120ppm.

 

Εάν λοιπόν η τιμή του PΗ είναι εκτός ορίων καλό είναι για οικονομία χρόνου και χημικών να μετρήσει κανείς και την αλκαλικότητα και έπειτα να επικοινωνήσει με τον συντηρητή του ή την εταιρία που αγοράζει τα χημικά για την πισίνα του και αφού δώσει τις μετρήσεις  να ζητήσει βοήθεια για τη χρήση του κατάλληλου χημικού.

 

Αρχική » BLOG » ph πισινας – Γιατι μεταβαλλεται η τιμη του

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.