Επιλογή Σελίδας

Αλκαλικότητα νερού πισίνας

02.06.2020

Αρχική » BLOG » Αλκαλικότητα νερού πισίνας

Αλκαλικότητα- Μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε περισσότερο μαζί της;

Από όλες τις παραμέτρους ισορροπίας του νερού πισίνας η “ Αλκαλικότητα “ μπορεί να είναι και η λιγότερο κατανοητή. Θα προσπαθήσουμε να σας ενημερώσουμε για το τι είναι η Αλκαλικότητα χωρίς να σας κουράσουμε κατά κάποιο τρόπο με «ειδικές» πληροφορίες στο μέτρο που είναι δυνατόν.

Ιδανική Αλκαλικότητα είναι η κατάσταση του νερού που έχει την κατάλληλη χημική ισορροπία όπως είναι το νερό που πίνουμε ή το νερό στο οποίο θέλουμε να κολυμπάμε.

Η εξέλιξη και η δομική αντοχή σε ένα κτήριο εξαρτάται από την κατάσταση του θεμέλιου του, αντιστοίχως και η σωστή Αλκαλικότητα είναι αυτή που θα βοηθήσει στη διατήρηση σταθερότητας του επιθυμητού Ph (7,2-7,6). Λειτουργεί σαν δύναμη εξισορρόπησης ή σαν αντίσταση στις απότομες διακυμάνσεις του Ph οι οποίες μπορεί να προκληθούν όταν διάφορα χημικά όπως τα απολυμαντικά υλικά, περνάνε για οποιονδήποτε λόγο στο νερό της πισίνας. Άρα η Αλκαλικότητα υποδηλώνει την ισχύ ενός διαλύματος να εμποδίζει την αλλαγή του Ph του, και εξαρτάται από την συνολική παρουσία των ουσιών  που έχουν την ικανότητα « ουδετεροποίησης των οξέων». (δηλαδή διοξειδίου του άνθρακα, διττανθρακικών , ανθρακικών αλάτων και ιόντων υδροξειδίου)

Αλκαλικότητα- Ιδανικές τιμές

Διεθνώς η αλκαλικότητα μετριέται σε ppm (parts per million) και θα πρέπει ιδανικά να κυμαίνεται μεταξύ μιας ελαχίστης τιμής 80ppm και μιας μεγίστης τιμής 120ppm

Εάν η τιμή της αλκαλικότητας είναι μικρότερη από 80ppm τότε δεν υπάρχει αρκετή ικανότητα ουδετεροποίησης ώστε να αντισταθεί σε μια ενδεχομένως έντονα όξινη ή αλκαλική τροφοδότηση χημικού.

Με λίγα λόγια η Αλκαλικότητα μετρά την δύναμη αντίστασης του νερού απέναντι στους περιβαλλοντικούς παράγοντες οξύτητας.

Έτσι σε περίπτωση επικράτησης όξινης ουσίας οπότε το Ph θα πέσει κάτω του 7,  το νερό θα γίνει διαβρωτικό για τον άνθρωπο και τα μηχανήματα, ενώ σε περίπτωση επικράτησης αλκαλικής ουσίας το Ph θα ανέβει υπερβολικά πολύ, με αποτέλεσμα την πιθανότητα απόθεσης αλάτων στις επιφάνειες της πισίνας και στον εξοπλισμό της.

Συνοψίζοντας και προς άρση συχνών παρεξηγήσεων πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι η τιμή αλκαλικότητας έξω από τα όρια της δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει ήδη μια επικίνδυνη κατάσταση, αλλά ότι υπάρχει αυξημένη η πιθανότητα για την δημιουργία τέτοιας κατάστασης.

Σημείωση

Εύκολη μέτρηση της Αλκαλικότητας μπορείτε να κάνετε με τη χρησιμοποίηση του
Test strip – AQUACHECK 4 παραγόντων- ΚΑ: 0129128004

 

Αρχική » BLOG » Αλκαλικότητα νερού πισίνας

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.