Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Ph νερού πισίνας

02.06.2020

Αρχική » BLOG » Ph νερού πισίνας

Ph νερού πισίνας

Το πρώτο και ίσως το κυριότερο θέμα που τονίζουν οι πραγματικά υπεύθυνοι και έμπειροι κατασκευαστές πισίνας προς τους πελάτες τους είναι η σοβαρότητα του παράγοντα ΡΗ για την σωστή φροντίδα και την διατήρηση του πεντακάθαρου νερού που πρέπει να έχει η κάθε πισίνα. Εντούτοις, πολλοί φαίνεται να μη κατανοούν αρκετά τη σημασία του. Όμως η άγνοια, η έλλειψη κατανόησης ή η αμέλεια παρακολούθησης, του σπουδαίου αυτού παράγοντα συντήρησης της πισίνας μας , οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απαράδεκτη ποιότητα νερού, σε φθορές στον εξοπλισμό της εγκατάστασης, και τελικά σε σημαντική αύξηση των δαπανών λειτουργίας της.

Η σύντομη αναφορά στις τεχνικές πληροφορίες που ακολουθούν είναι αναγκαία και θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στη φροντίδα της αγαπημένης σας πισίνας.

Τί είναι το Ph;

Ph νερού πισίνας. Είναι ένας δείκτης (δεν έχει μονάδα μέτρησης απλά εκφράζεται με ένα αριθμό) ο οποίος χρησιμοποιείται για να συγκρίνει το πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό είναι το νερό της πισίνας, ώστε να αποφεύγουμε τα δύο άκρα και τις συνέπειες που επιφέρουν όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Το  Ph του νερού μπορεί να μετρηθεί εύκολα με τα ειδικά σετ ελέγχου που υπάρχουν στην αγορά και με τα οποία μπορούμε να γνωρίζουμε άμεσα την τιμή του ΡΗ η οποίο ορίζεται μεταξύ των τιμών 0-14.

Όταν το Ph ενός διαλύματος είναι άνω του 7, το διάλυμα είναι Αλκαλικό (περιέχει περισσότερα άλατα), όταν το Ph του διαλύματος είναι κάτω του 7, αυτό είναι όξινο (περιέχει περισσότερα οξέα).
Ο στόχος μας λοιπόν είναι να διατηρούμε το νερό της πισίνας μας ελαφρά αλκαλικό,  δηλαδή να έχει ένα Ph μεταξύ των τιμών 7,2 -7,4 (με προτιμότερη αυτή του 7,2) για τους εξής σοβαρούς λόγους:

Συνέπειες λανθασμένης τιμής Ph.

  • Ph υπεράνω του άνω ορίου μειώνει την ικανότητα απολύμανσης του χλωρίου. Η μείωση αυξάνεται όσο η τιμή του Ph αυξάνεται πέραν του ανώτατου ορίου.
  • Ph μικρότερο του κάτω ορίου καθιστά το νερό διαβρωτικό, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό του δέρματος, ματιών και διάβρωση των μηχανημάτων. Ακόμη αρχίζει να διαλύει την επιφάνεια κονιαμάτων και παρομοίων υλικών, προετοιμάζοντας τες για επικαθήσεις φυκιών.
  • Χαμηλή τιμή Ph μπορεί να προκαλέσει επιμήκυνση του liner, ενώ υψηλότερη τιμή Ph μπορεί να προκαλέσει την πρόωρη γήρανση του που οδηγεί σε αντικατάσταση του.
  • Υψηλή τιμή Ph μπορεί να οδηγήσει σε επικαθήσεις αλάτων στα τοιχώματα της πισίνας και στον εξοπλισμό της, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε θολότητα του νερού.
  • Υψηλή τιμή Ph προκαλεί επίσης ενοχλήσεις- ερεθισμούς στα μάτια και στη μύτη, ενώ το δέρμα ξηραίνεται και προκαλείται φαγούρα.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ph νερού πισίνας. Η διατήρηση της σταθερότητας της τιμής του Ph εξαρτάται και από έναν άλλο παράγοντα του νερού, την Αλκαλικότητα,  η οποία θα πρέπει να συνδεθεί απόλυτα με το ΡΗ του νερού και η οποία θα πρέπει να ελέγχεται και να ρυθμίζεται και αυτή στα επιθυμητά επίπεδα.

Τα απαραίτητα υλικά για τη ρύθμιση του Ph στα επιθυμητά επίπεδα μπορείτε να τα γνωρίσετε από την ειδική σελίδα του site μας, ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΡΗ ΚΑΙ ΑΛΚΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση και ειδικός τρόπος τροφοδότησης αυτών των προϊόντων. Ενημερωθείτε σχετικά από το τεχνικό τμήμα της  ΩΡΙΩΝ.

Σύντομα θα δημοσιεύσουμε και το άρθρο για την Αλκαλικότητα για να έχετε μια πλήρη εικόνα για τη διατήρηση του Ph σε ιδανική ισορροπία.