Επιλογή Σελίδας

Ph νερού πισίνας

02.06.2020

Αρχική » BLOG » Ph νερού πισίνας

Ph νερού πισίνας

Το πρώτο και ίσως το κυριότερο θέμα που τονίζουν οι πραγματικά υπεύθυνοι και έμπειροι κατασκευαστές πισίνας προς τους πελάτες τους είναι η σοβαρότητα του παράγοντα ΡΗ για την σωστή φροντίδα και την διατήρηση του πεντακάθαρου νερού που πρέπει να έχει η κάθε πισίνα. Εντούτοις, πολλοί φαίνεται να μη κατανοούν αρκετά τη σημασία του. Όμως η άγνοια, η έλλειψη κατανόησης ή η αμέλεια παρακολούθησης, του σπουδαίου αυτού παράγοντα συντήρησης της πισίνας μας , οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απαράδεκτη ποιότητα νερού, σε φθορές στον εξοπλισμό της εγκατάστασης, και τελικά σε σημαντική αύξηση των δαπανών λειτουργίας της.

Η σύντομη αναφορά στις τεχνικές πληροφορίες που ακολουθούν είναι αναγκαία και θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη στη φροντίδα της αγαπημένης σας πισίνας.

Τί είναι το Ph;

Ph νερού πισίνας. Είναι ένας δείκτης (δεν έχει μονάδα μέτρησης απλά εκφράζεται με ένα αριθμό) ο οποίος χρησιμοποιείται για να συγκρίνει το πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό είναι το νερό της πισίνας, ώστε να αποφεύγουμε τα δύο άκρα και τις συνέπειες που επιφέρουν όπως θα δούμε στη συνέχεια.

Το  Ph του νερού μπορεί να μετρηθεί εύκολα με τα ειδικά σετ ελέγχου που υπάρχουν στην αγορά και με τα οποία μπορούμε να γνωρίζουμε άμεσα την τιμή του ΡΗ η οποίο ορίζεται μεταξύ των τιμών 0-14.

Όταν το Ph ενός διαλύματος είναι άνω του 7, το διάλυμα είναι Αλκαλικό (περιέχει περισσότερα άλατα), όταν το Ph του διαλύματος είναι κάτω του 7, αυτό είναι όξινο (περιέχει περισσότερα οξέα).
Ο στόχος μας λοιπόν είναι να διατηρούμε το νερό της πισίνας μας ελαφρά αλκαλικό,  δηλαδή να έχει ένα Ph μεταξύ των τιμών 7,2 -7,4 (με προτιμότερη αυτή του 7,2) για τους εξής σοβαρούς λόγους:

Συνέπειες λανθασμένης τιμής Ph.

 • Ph υπεράνω του άνω ορίου μειώνει την ικανότητα απολύμανσης του χλωρίου. Η μείωση αυξάνεται όσο η τιμή του Ph αυξάνεται πέραν του ανώτατου ορίου.
 • Ph μικρότερο του κάτω ορίου καθιστά το νερό διαβρωτικό, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό του δέρματος, ματιών και διάβρωση των μηχανημάτων. Ακόμη αρχίζει να διαλύει την επιφάνεια κονιαμάτων και παρομοίων υλικών, προετοιμάζοντας τες για επικαθήσεις φυκιών.
 • Χαμηλή τιμή Ph μπορεί να προκαλέσει επιμήκυνση του liner, ενώ υψηλότερη τιμή Ph μπορεί να προκαλέσει την πρόωρη γήρανση του που οδηγεί σε αντικατάσταση του.
 • Υψηλή τιμή Ph μπορεί να οδηγήσει σε επικαθήσεις αλάτων στα τοιχώματα της πισίνας και στον εξοπλισμό της, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε θολότητα του νερού.
 • Υψηλή τιμή Ph προκαλεί επίσης ενοχλήσεις- ερεθισμούς στα μάτια και στη μύτη, ενώ το δέρμα ξηραίνεται και προκαλείται φαγούρα.

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Ph νερού πισίνας. Η διατήρηση της σταθερότητας της τιμής του Ph εξαρτάται και από έναν άλλο παράγοντα του νερού, την Αλκαλικότητα,  η οποία θα πρέπει να συνδεθεί απόλυτα με το ΡΗ του νερού και η οποία θα πρέπει να ελέγχεται και να ρυθμίζεται και αυτή στα επιθυμητά επίπεδα.

Τα απαραίτητα υλικά για τη ρύθμιση του Ph στα επιθυμητά επίπεδα μπορείτε να τα γνωρίσετε από την ειδική σελίδα του site μας, ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΡΗ ΚΑΙ ΑΛΚΑΛΙΚΟΤΗΤΑΣ

Χρειάζεται προσοχή στη χρήση και ειδικός τρόπος τροφοδότησης αυτών των προϊόντων. Ενημερωθείτε σχετικά από το τεχνικό τμήμα της  ΩΡΙΩΝ.

Σύντομα θα δημοσιεύσουμε και το άρθρο για την Αλκαλικότητα για να έχετε μια πλήρη εικόνα για τη διατήρηση του Ph σε ιδανική ισορροπία.

Αρχική » BLOG » Ph νερού πισίνας

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.