Επιλογή Σελίδας

Τύποι πισίνων

05.11.2021

Αρχική » BLOG » Τύποι πισίνων

Τύποι πισίνων

Τι τύπο πισίνας θα πρέπει να διαλέξετε ?

Τι είναι στην πραγματικότητα μια πισίνα; Είναι μια στεγανή δεξαμενή ικανή να αντέχει το βάρος του νερού καθώς και την πίεση του εδάφους στην περίπτωση που είναι τοποθετημένη εντός του εδάφους.

Όταν λοιπόν αναρωτιέστε  ποιο τύπο πισίνας θα πρέπει να διαλέξετε, είστε στην πραγματικότητα στην διαδικασία επιλογής του τρόπου κατασκευής της δεξαμενής του νερού ο οποίος καθορίζει ουσιαστικά και τον τύπο της πισίνας.

Τύποι πισίνων – Ο εξοπλισμός της, ο τρόπος διαμόρφωσης της εσωτερικής επιφανείας της, ο τρόπος κυκλοφορίας του νερού και τα διάφορα αξεσουάρ της μολονότι στην πραγματικότητα δεν ορίζουν τον τύπο της, μπορούν ωστόσο να καθορίσουν την απόφαση σας, καθώς ορισμένα από αυτά μπορούν να εγκατασταθούν μόνο σε συγκεκριμένους τύπους. Είναι λοιπόν καλό για το λόγο αυτό να συμπεριλάβετε και αυτές στις γνώσεις σας για την επιλογή του τύπου πισίνας.

Οι τύποι δεξαμενών, συγνώμη… πισίνων, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες Α) Στις εντός του εδάφους και Β) Στις επίγειες ή στις επί του εδάφους.

Τύποι πισίνων – Ας ξεκινήσουμε με τις πλέον παραδοσιακές πισίνες που είναι αυτές που τοποθετούνται εντός του εδάφους.

 

Τύποι πισίνων – Πισίνα από μπετόν

 

Τύποι πισίνων - Πισίνα μπετού

Τύποι πισίνων – Πισίνα μπετού

Είναι η κατασκευασμένη από οπλισμένο μπετόν το οποίο χρησιμοποιείται για να δομηθεί μια δεξαμενή ώστε να αντέχει τις πιέσεις του νερού και του περιβάλλοντος χώρου.
Αυτός είναι ένας τύπος που σας δίνει πλήρη ελευθερία στην επιλογή μεγέθους, σχήματος, βάθους, συστήματος κυκλοφορίας του νερού, όλων των τρόπων επένδυσης εσωτερικής επιφανείας και οποιουδήποτε αξεσουάρ.
Κατατάσσεται στη κατηγορία των πλέον ακριβών κατασκευών και απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για την κατασκευή της. Επίσης απαιτεί την έκδοση οικοδομικής άδειας

 

 

Τύποι πισίνων – Πισίνα Gunite

 

Τύποι πισίνων - Πισίνα Gunite

Τύποι πισίνων – Πισίνα Gunite

Είναι και αυτή μια πισίνα από οπλισμένο μπετόν αλλά με διαφορά στον τρόπο παραγωγής και έκχυσης του μπετού. Το μπετόν παράγεται σαν ξηρό μείγμα που τροφοδοτείται στο σημείο έκχυσης μέσω αντλιών και αναμειγνύεται με νερό στο σημείο ψεκασμού για τη δημιουργία των τοιχωμάτων και του δαπέδου της πισίνας.
Είναι ιδανική μέθοδος για δημιουργία πισίνας ελευθέρου σχήματος, έχει όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επένδυση* της καθώς και για το σύστημα κυκλοφορίας του νερού.  Κατατάσσεται στην κατηγορία των πλέον ακριβών επιλογών, ενώ παράλληλα   δημιουργεί μεγάλη αναστάτωση στο χώρο τοποθέτησης της. Απαιτεί την έκδοση οικοδομικής άδειας

 

 

Τύποι πισίνων – Πισίνα τοιχοποιίας με επένδυση μανδύα

 

Τύποι πισίνων-Πισίνα τοιχοποιίας

Τύποι πισίνων-Πισίνα τοιχοποιίας

Κατασκευάζεται με δάπεδο από οπλισμένο μπετόν και τοιχία από τσιμεντόλιθους με οπλισμό και κολώνες οπλισμένου μπετού ανά διαστήματα. Εσωτερικά διαμορφώνονται με τσιμεντοκονία διαμόρφωσης και λείανσης και επενδύονται τελικά με μανδύα για ολοκλήρωση της εσωτερικής επιφανείας και εξασφάλιση στεγανότητας. Μπορεί να λειτουργήσει με σύστημα skimmer και με σύστημα υπερχείλισης καταρράκτη.
Αποτελεί μια επιλογή που δίνει μικρότερο κόστος κατασκευής και μικρότερη ενόχληση στο χώρο τοποθέτησης. Απαιτεί την έκδοση άδεια μικρής κλίμακας. (για επιφάνεια έως 50m2 )

 

 

Τύποι πισίνων – Πισίνα με πάνελ και επένδυση μανδύα

 

Τύποι πισίνας-Προκάτ

Τύποι πισίνας-Προκάτ

Τα τοιχώματα αυτού του τύπου της πισίνας είναι κατασκευασμένα από προκατασκευασμένα χαλύβδινα πάνελ, πλαστικά ή από μπετό, γεγονός που την καθιστά ευκολότερη στην κατασκευή και οικονομικότερη. Το δάπεδο της κατασκευάζεται από οπλισμένο μπετό.
Η εσωτερική επιφάνεια της ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση μανδύα ο οποίος διαμορφώνει την εσωτερική επιφάνεια της και εξασφαλίζει την στεγανότητα της.
Είναι μια επιλογή που επιτρέπει δυνατότητα κατασκευής απλών σχημάτων όπως η πισίνα τοιχοποιίας ενώ έχει σημαντικά χαμηλότερο κόστος από τις πισίνες μπετού ή gunite. Απαιτεί την έκδοση άδεια μικρής κλίμακας για επιφάνεια έως 50m2, ενώ για διαφορετικά μεγέθη κανονική άδεια όπως οι πισίνες μπετόν.

 

Τύποι πισίνων – Υβριδική πισίνα

 

Τύποι πισίνων-Υβριδική πισίνα

Τύποι πισίνων-Υβριδική πισίνα

Τύποι πισίνων – Η δεξαμενή σε αυτή τη περίπτωση είναι ένας συνδυασμός πισίνας με πάνελ και οπλισμένου σκυροδέματος. Το δάπεδο της πισίνας είναι κατασκευασμένο με οπλισμένο σκυρόδεμα και το τοιχία της πισίνας σχηματίζονται από πλαστικά πάνελ από ειδικό υλικό, και σε τμήματα του εσωτερικού των οποίων τοποθετείται μεταλλικός οπλισμός, και κατόπιν δέχονται μπετόν, καθώς και όλη η περίμετρος τους  στο χείλος δέχεται ένα οπλισμένο κολάρο μπετού.
Η εσωτερική επιφάνεια της διαμορφώνεται με την τοποθέτηση μανδύα που την ολοκληρώνει αλλά και εξασφαλίζει τη στεγανότητα της. Απαιτεί την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας (για επιφάνεια έως 50m2 )

 

 

Τύποι πισίνων – Πολυεστερική πισίνα

 

Τύποι πισίνων - Πολυεστερική πισίνα

Τύποι πισίνων – Πολυεστερική πισίνα

Τύποι πισίνων – Η δεξαμενή σε αυτή τη περίπτωση είναι κατασκευασμένη από οπλισμένο πολυεστέρα με υαλοβάμβακα. Είναι πλήρως προκατασκευασμένη από το εργοστάσιο και προσφέρει εσωτερική επιφάνεια διαμορφωμένη η οποία εξασφαλίζει και τη στεγανότητα. Είναι ίσως η ταχύτερη μέθοδος κατασκευής και κατατάσσεται στις οικονομικές προτάσεις. Μειονέκτημα αυτού του τύπου πισίνας είναι η μικρή ποικιλία διαστάσεων και σχημάτων. Επίσης καθώς η λεκάνη παραδίδεται σε ένα τεμάχιο, πρέπει να παρέχετε δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο και είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπισθεί πάρα πολύ σοβαρά. Απαιτεί την έκδοση άδειας μικρής κλίμακας (για επιφάνεια έως 50m2 )

 

 

Τύποι πισίνων – Επίγειες πισίνες ή Πισίνες επί του εδάφους

 

Πισίνες με μεταλλικά τοιχία και επένδυση μανδύα.(Μεταλλικές πισίνες)

 

Τύποι πισίνων-Επίγεια πισίνα με μεταλλικά πάνελ

Τύποι πισίνων-Επίγεια πισίνα με μεταλλικά πάνελ

Τα μεταλλικά τοιχία σε αυτές τις πισίνες είναι το κυρίαρχο στοιχείο τους καθώς είναι αυτά που υποστηρίζουν το βάρος του νερού. Είναι κατασκευασμένα είτε από γαλβανισμένο χάλυβα με ειδική προστασία είτε από αλουμίνιο, συνοδεύονται δε από ορθοστάτες που βοηθούν στη στήριξη το χείλος της πισίνας. Στις στρογγυλές πισίνες αυτής της κατηγορίας δεν απαιτούνται πρόσθετα στηρίγματα καθώς έχουν ομοιόμορφη κατανομή της πίεσης στα τοιχία. Στις περιπτώσεις όμως οβάλ πισίνων αυτού του τύπου απαιτούνται αντηρίδες στήριξης στο ευθύγραμμο τμήμα της πισίνας.
Η εσωτερική επιφάνεια διαμορφώνεται με μανδύα ο οποίος εξασφαλίζει και την στεγανότητα της πισίνας. Είναι οι ακριβότερες από τις πισίνες επί του εδάφους και απαιτούν ειδίκευση στις εργασίες τοποθέτησης.

 

 

Πισίνες με μεταλλικό σκελετό

 

Τύποι πισίνων-Επίγεια πισίνα με μεταλλικό σκελετό

Τύποι πισίνων-Επίγεια πισίνα με μεταλλικό σκελετό

Οι πισίνες αυτού του τύπου έχουν σαν βασικό στοιχείο ένα μεταλλικό σκελετό πάνω στον οποίο στηρίζεται ο ειδικός μανδύας ο οποίος σχηματίζει τα τοιχώματα και το δάπεδο της δεξαμενής. Ο μεταλλικός σκελετός αποτελείται από επί μέρους στοιχεία τα οποία συνδέονται σχετικά εύκολα μεταξύ τους, ανάλογα βέβαια με την εταιρία κατασκευής. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες σε ποιότητα και σχέδια ενώ υπάρχουν και μοντέλα που προσφέρουν ακόμη και διαφορετικά βάθη νερού καθώς και διαφορετικές κατηγορίες μανδύα δημιουργίας των τοιχίων και του δαπέδου τους. Προσφέρονται με κλασσικό εξοπλισμό πισίνας και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ανάλογα βέβαια με τα χρησιμοποιούμενα υλικά.
Κάποια μοντέλα προσφέρουν και τη δυνατότητα εύκολης εξωτερικής επένδυσης των τοιχωμάτων τους.

 

 

Φουσκωτές Πισίνες

 

Τύποι πισίνων-Φουσκωτή

Τύποι πισίνων-Φουσκωτή

Η πισίνα αποτελείται από μια φουσκωτή κατασκευή που δημιουργείται μέσω μιας αντλίας αέρα σχηματίζοντας ένα φουσκωτό χείλος στη πισίνα. Τα μεγέθη τους είναι γενικά μικρά και είναι περισσότερο κατάλληλες για παιδιά ή και για μερικούς ενήλικες. Είναι καλό να θυμάστε ότι αυτές οι κατασκευές δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και πολλές από αυτές επιβιώνουν για μόνο μία σαιζόν. Βέβαια με το μικρό κόστος που έχουν δεν θα σας ανησυχήσει ιδιαίτερα η διάρκεια ζωής τους.

 

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε ποιος τύπος πισίνας ταιριάζει σε εσάς και τον χώρο σας 

Αρχική » BLOG » Τύποι πισίνων

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.