Πως να κρατήσετε μακριά τις μέλισσες από την πισίνα σας
Πώς να κρατήσετε μακριά τις μέλισσες από την πισίνα σας
Δεν είναι σπάνιο από την άνοιξη και όλη τη καλοκαιρινή περίοδο να έχετε απρόσκλητους και ανεπιθύμητους επισκέπτες στην πισίνα σας. Ναι αναφερόμαστε στις μέλισσες και τις σφήκες. Το πρόβλημα είναι σύνθετο καθώς από την μια η παρουσία τους κοντά στους λουόμενους είναι ενοχλητική έως και επικίνδυνη, από την άλλη η προστασία τους είναι συνδεδεμένη με φροντίδα μας για το περιβάλλον και την μητέρα φύση.
Η παρουσία τους στο χώρο της πισίνας είναι για αυτές φυσιολογική, η πισίνα είναι μια τεράστια δεξαμενή με νερό που τόσο είναι απαραίτητο για αυτές και όχι μόνο για να ξεδιψάσουν. Θα ήταν καλύτερο λοιπόν να προσπαθήσουμε να τις απομακρύνουμε, αποφεύγοντας την εξόντωση τους ως τελευταία και καθόλου επιθυμητή λύση.
Ας σκεφτούμε λοιπόν πως να τους δώσουμε μια εναλλακτική πηγή νερού, ώστε να μας αφήσουν να απολαύσουμε τη πισίνα μας. Με αυτόν τον τρόπο παράλληλα τις προστατεύουμε, μια και στην προσπάθεια τους να πιούν νερό, σε μεγάλες επιφάνειες, βρέχουν τα φτερά τους σε αυτό και στη συνέχεια δεν μπορούν να ξαναπετάξουν και πνίγονται. Σίγουρα θα το έχετε παρατηρήσει.
Ας δούμε λοιπόν μερικές απλές και εύκολες ενέργειες που θα σας βοηθήσουν για να αποφύγετε την συγκέντρωση τους στο χώρο της πισίνας σας.
Απομακρύνετε από το χώρο της πισίνας στο μέτρο του δυνατόν :
-Υπολείμματα ζαχαρούχων υγρών
-Ανοιχτά δοχεία ποτών ή σόδας.
-Κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.
-Τυχόν διαρροές νερού, από βρύσες του εξωτερικού χώρου
Βεβαιωθείτε ότι στο χώρο σας δεν δημιουργούνται ευνοϊκές προϋποθέσεις για δημιουργία φωλιών.
Κάνετε ένα προληπτικό ψεκασμό περιοχών γύρω από τη πισίνα και τα έπιπλα χώρου. Χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικά αντί για εντομοκτόνα. Ένα μείγμα νερού με μείγμα γαρύφαλλου, γερανιού και δενδρολίβανου έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματικό. Το ίδιο με το λάδι μέντας.
Επίσης μπορείτε να προσφέρετε μια εναλλακτική λύση σε μια άκρη της αυλής με την δημιουργία μιας μικρής λιμνούλας νερού. Αυτό μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός μεγάλο πιάτου ή ταψιού όπου είναι καλό να τοποθετήσουμε μερικές πέτρες, κομμάτια ξύλου κλπ. Δηλαδή να δημιουργήσαμε μια μικρή κατά κάποιον τρόπο φυσική πηγή νερού για τα πουλιά και τις μέλισσες.
Επίσης καλό είναι να δώστε και εναλλακτική λύση λουλουδιών όσο το δυνατόν μακριά από τη πισίνα.
Τέλος υπάρχουν στην αγορά συστήματα παγίδευσης τους σε διάφορες επιλογές, συστήματα που δεν θα θέλαμε να προτείνουμε στο άρθρο μας. Να θυμάστε ότι η παρουσία τους είναι ευεργετική για το περιβάλλον, τον άνθρωπο και το αύριο του πλανήτη μας.
Ας βοηθήσουμε λοιπόν την επιβίωση τους μακριά από τη πισίνα μας.
Σε κάθε περίπτωση εάν κάποιος από την οικογένεια είναι ευαίσθητος στα τσιμπήματα θα πρέπει να διατηρείται σε εύκολα προ βάσιμο χώρο, γνωστό σε όλους, φάρμακα πρώτης βοήθειας ( όπως αντιισταμινικά, κορτιζόνη, ένεση αδρεναλίνης -για σοβαρές περιπτώσεις, κλπ.). Προσοχή όλα αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες ιατρού.
Είναι επίσης καλό να διαβάσετε στο διαδίκτυο πριν σας συμβεί κάτι παρόμοιο,
(πχ https://medlabgr.blogspot.com/2015/08/Bee-wasp-stings.html)
τις οδηγίες για το τι μπορούμε να κάνουμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει μια μέλισσα ή μια σφήκα.
Με τις μέλισσες τόσο μπορέσαμε να βοηθήσουμε.
Στα τεχνικά θέματα της πισίνας όμως, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε πολύ περισσότερο.
Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.