Επιλογή Σελίδας

Ιδανικο βαθος πισινας

03.04.2021

Αρχική » BLOG » Ιδανικο βαθος πισινας

Ιδανικό βάθος πισίνας

Δυστυχώς ο τύπος του πυθμένα και το βάθος της πισίνας θεωρούνται συνήθως δευτερεύοντες παράγοντες για μελέτη όταν αποφασίζουμε να αποκτήσουμε μια πισίνα. Όμως στην πραγματικότητα είναι οι δύο εκείνοι παράμετροι που θα καθορίσουν την άνεση χρήσης, την ασφάλεια και το κόστος λειτουργίας της.

Το να αποφασίσουμε τον τύπο του δαπέδου και το τι βάθος θα έχει η πισίνα μας δεν πρέπει να συγχέεται με την ανάμνηση και την αίσθηση βάθους από την σχέση μας με την θάλασσα. Στην πραγματικότητα εάν θέλουμε να απαντήσουμε ουσιαστικά στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να μελετήσουμε όλους εκείνους τους παράγοντες που θα μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε για ένα έργο ζωής.

Η απόφαση μας αυτή επηρεάζεται από τις προσωπικές μας επιλογές καθώς και από τον τρόπο χρήσης από το σύνολο των κολυμβητών που θα χρησιμοποιήσουν την πισίνα.

Θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι ο τύπος του δαπέδου και το βάθος της πισίνας καθορίζουν όλη τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής της, και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατασκευή μιας πισίνας είναι από τις σημαντικότερες επενδύσεις που θα κάνουμε στο ακίνητο μας.

Ξεκινώντας την ανάλυση των παραγόντων εκείνων που θα μας επηρεάσουν στην απόφαση μας, πρώτα θα χρειαστεί να απαντήσουμε στο ερώτημα :

 

Ιδανικό βάθος πισίνας – Ποιος ειναι ο σκοπος της πισινας.

Εδώ θα χρειαστεί να απαντήσουμε στο γιατί χρειαζόμαστε την πισίνα στην ιδιοκτησία μας. Την χρειαζόμαστε για την οικογένεια μας; Για τα παιδιά; Για διακοσμητικό ρόλο; Για διασκέδαση; Για εξάσκηση κολύμβησης; Για εξάσκηση γυμναστικής;

Για παράδειγμα, οι πισίνες διασκέδασης θα πρέπει να έχουν βάθος από 0,90m έως 1,20-1,50m, καθώς η δυνατότητα να πατάμε στο δάπεδο αυξάνει την απόλαυση του υγρού στοιχείου, την χρησιμοποιούμενη επιφάνεια και εξασφαλίζει την απαραίτητη ασφάλεια.

Εάν θέλουμε να κάνουμε διαδρομές κολύμβησης για εξάσκηση, τότε το βάθος του νερού θα πρέπει να είναι 1,50m.

Ανάλογα βέβαια και με το ύψος των κολυμβητών, το σύνηθες είναι να κλιμακώνεται το βάθος της πισίνας από τα 0,9 m, έως 1,50m.

Ας έχετε υπόψη και τη γενική αρχή, ότι για να κολυμπήσουμε χρειαζόμαστε βάθος μέσης. Η γενική οδηγία είναι 1,10-1,20m.

 

Φροντιδα για την ασφαλεια των παιδιων


Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχουν ασφαλή και καλά βάθη νερού για παιδιά. Είναι βέβαια βοηθητικό για αυτά ένα βάθος νερού από 0,4-0,6m για να ξεκινήσουν την προσαρμογή τους στο υγρό στοιχείο, αλλά σε κάθε περίπτωση η παρουσία σας είναι τελείως απαραίτητη δίπλα τους, ανεξάρτητα από το βάθος του νερού. Παράλληλα ένα ρηχό βάθος νερού, κάνει συχνά τους γονείς να αισθάνονται σιγουριά και αυτό είναι το πλέον επικίνδυνο.
Θα σας συνιστούσαμε να αποφύγετε να δημιουργήσετε ειδικό χώρο για παιδιά στην πισίνα σας, ειδικότερα καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται ταχύτερα από τους ενήλικες και αυτοί οι χώροι θα είναι τελικά άχρηστοι και προβληματικοί στο άμεσο μέλλον.

 

Ιδανικό βάθος πισίνας – Κολυμβηση


Στην περίπτωση της κολύμβησης, θα πρέπει το βάθος της πισίνας να επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση, σε όλους τους τύπους της κολύμβησης. Εάν η πισίνα απευθύνεται κυρίως σε προχωρημένους κολυμβητές σκεφθείτε να αυξήσετε το μήκος της παρά το βάθος της. Για κολύμβηση χρειάζεστε το λιγότερο βάθος νερού 1,10m. Το ύψος των κολυμβητών θα πρέπει να το λάβετε υπόψη μόνο στη περίπτωση που μόνο ένα ή δύο άτομα θα χρησιμοποιήσουν τη πισίνα.

 

Περιοχες για παιχνιδια νερου

 

Για ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως παιχνίδια, μπάσκετ, βόλεϊ κλπ. το βάθος του νερού θα πρέπει να επιτρέπει στους παίκτες να κολυμπούν, να σηκώνονται και να κινούνται ελεύθερα. Το βάθος στην συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να είναι ενιαίο, να είναι 1,10 – 1,20m και η επιφάνεια της πισίνας να καλύπτει μια αρκετά μεγάλη περιοχή.

 

Αλματα με τα ποδια


Για περιπτώσεις που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τα άλματα με τα πόδια στο νερό, χρειαζόμαστε βάθος νερού 1,20m. Το βάθος αυτό μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού όταν πηδάμε στο νερό με τα πόδια. Το νερό αυτό θεωρείται επαρκές για να απορροφήσει την έντονη επαφή του κολυμβητή με το δάπεδο. Για την περίπτωση των εφήβων και ενηλίκων, ένα μεγαλύτερο βάθος θα ήταν ασφαλώς ιδανικότερο.

 

Ιδανικό βάθος πισίνας – Βουτιες καταδυσης


Η κατάδυση είναι ένας κρισιμότατος παράγοντας. Θα θέλαμε να σκεφθείτε εάν επιθυμείται να έχετε μια πισίνα κατάδυσης ή μια πισίνα κολύμβησης και διασκέδασης. Η δυνατότητα για κατάδυση σε μια πισίνα αυξάνει το βάθος της τουλάχιστον στα 3,ο m, ενώ επηρεάζει σημαντικά και τον απαραίτητο χώρο για λόγους ασφαλείας. Γενικά δεν συνιστάται για ιδιωτικές πισίνες, καθώς  προσφέρει μόνο σε λίγους, είναι ένα επικίνδυνο αξεσουάρ, ενώ αυξάνει σημαντικότατα το κόστος και τον χρόνο φροντίδας της πισίνας.

 

Πισινα με μεταβαλλομενα βαθη


Η επιλογή κατασκευής μιας πισίνας με μεταβαλλόμενα βάθη ίσως να μπορεί να αποτελεί μια λύση για να αντιμετωπίσετε τις διαφορετικές επιθυμίες σας. Προσοχή όμως. Η μετάβαση από το ρηχό τμήμα στο βαθύ δεν πρέπει να γίνεται ούτε με σκαλοπάτια, ούτε με κλήση του δαπέδου που θα ξεπερνάει το 8%. Να θυμάστε ότι η μετακίνηση μέσα στο νερό δεν θα πρέπει να είναι μια απότομη διαδικασία, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πανικό.
Ακόμη θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η σήμανση στα σημεία που το νερό γίνεται βαθύτερο, είναι μια άριστη πρακτική και συνιστάται ιδιαίτερα, ακόμη και για ιδιωτικές πισίνες.
θα θέλαμε να δώσουμε την δική μας άποψη για ένα μεταβαλλόμενο βάθος για μια ιδιωτική πισίνα, που είναι από 1,20 έως και 1,50-1,80 m.

 

Ανεση στη χρηση και τη φροντιδα

 

Είναι προφανές ότι όσο ποιο βαθιά είναι η πισίνα τόσο δυσκολότερα θα προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος περιορίζοντας έτσι τον χρόνο χρήσης της προς τους θερμότερους μήνες. Άλλωστε σε περίπτωση που θα θέλατε να αυξήσετε την θερμοκρασία της με εξωτερικά μέσα το κόστος και πάλι θα είναι αυξημένο ανάλογα. Τέλος οι πισίνες με περιττά βάθη θα μας επιβαρύνουν με μεγαλύτερες απαιτήσεις σε κατανάλωση νερού αλλά και σε δυσκολότερη, χρονοβόρα και δαπανηρότερη συντήρηση.

 

Ιδανικό βάθος πισίνας – Συμπερασματικά

 

Κλείνοντας το άρθρο μας θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είναι καλό να λάβετε υπόψη σας όλα όσα σας αναφέραμε, αλλά κυρίαρχα θα πρέπει να σκεφθείτε τον σκοπό κατασκευής της πισίνας σας.

Είναι σημαντικό να μην παραβλέψετε επίσης ότι, κάθε κυβικό μέτρο νερού που θα περιέχει η πισίνας σας λόγω βάθους που δεν θα το χρειαστείτε θα σας κοστίζει για πάντα. Όσο μεγαλύτερο όγκο νερού θα περιέχει η πισίνα μας, τόσο περισσότερο χρόνο και κόστος φροντίδας θα έχει.

Μην αυξάνετε λοιπόν λόγω βάθους τον όγκο του νερού της πισίνας εάν δεν το χρειάζεστε και σκεφθείτε τις πραγματικές ανάγκες όσων θα την χρησιμοποιήσουν.

Η πισίνα δεν είναι θάλασσα !!!!!!!

Καλή απόλαυση.

Επικοινωνήστε μαζί μας προτού ξεκινήσετε την κατασκευή της πισίνας σας, για να συζητήσουμε το βάθος της. Είναι σημαντικό να ταιριάζει στις δικές σας απαιτήσεις

Μην αυξάνετε το κόστος κατασκευής και λειτουργίας της χωρίς λόγο.

Αρχική » BLOG » Ιδανικο βαθος πισινας

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

  • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
  • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

  • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
    Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
  • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
  • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
  • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
  • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
    Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
  • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
  • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
  • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
  • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.