Επιλογή Σελίδας

Οδηγιες συντηρησης πισινας- (Διακοπες)

13.08.2021

Αρχική » BLOG » Οδηγιες συντηρησης πισινας- (Διακοπες)

Οδηγίες συντήρησης πισίνας

Η πισίνα στο σπίτι, εσείς σε διακοπές !!!!!!

Όσο όμορφο και εάν είναι το περιβάλλον του κήπου σας, όσο και εάν απολαμβάνετε την ηρεμία και τη δροσιά που σας προσφέρει η πισίνα σας, ένα είναι σίγουρο, θέλετε κάτι διαφορετικό, θέλετε διακοπές.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουμε στην απόλαυση των διακοπών σας χωρίς το άγχος της σκέψης του τι θα γίνει με την πισίνα κατά τη διάρκεια της απουσίας σας (σημειωτέων η πισίνα δεν κάνει διακοπές ), δημιουργήσαμε τις παρακάτω οδηγίες συντήρησης πισίνας
Ξεκινώντας τη διαδικασία είναι καλό να έχετε υπόψη σας ότι ακόμη και στην απουσία σας οι βασικές οδηγίες συντήρησης πισίνας περιλαμβάνουν τους παρακάτω τρείς τομείς.

 1. Ανακυκλοφορία
 2. Φίλτρανση
 3. Κατάλληλη χημική ισορροπία

Άς ξεκινήσουμε λοιπόν τη διαδικασία έχοντας υπόψη σας στις  οδηγίες συντήρησης της πισίνας που σας δίνουμε η σειρά εκτέλεσης των εργασιών έχει σημασία.

 1. Προσεκτικός καθαρισμός της πισίνας
  Κάνετε ένα προσεκτικό χειροκίνητο καθαρισμό της πισίνας αφού τρίψετε με την ειδική (βούρτσα)τα τοιχώματα της (μην αποφύγετε το τρίψιμο θεωρώντας ότι είναι καθαρά και δεν χρειάζεται αυτή η διαδικασία). Δώστε μεγάλη σημασία στις γωνίες και στα σημεία που έχετε προσέξει ότι επικάθονται αιωρήματα.
 2. Κάνετε ένα παρατεταμένο καθαρισμό του φίλτρου σας
  Ανάλογα με τον τύπο του φίλτρου που έχετε, κάνετε με ιδιαίτερη ένταση ένα καθαρισμό του (αντίστροφο ξέπλυμα-προληπτικό), εφαρμόζοντας όλες τις σχετικές οδηγίες φροντίδας του.
 3. Καθαρίστε τα καλαθάκια, ελέγξτε την δεξαμενή υπερχείλισης.

Καθαρίστε προσεκτικά τα καλαθάκια των σκίμμερ, το καλαθάκι του προ-φίλτρου της αντλίας ή των αντλιών. Στην περίπτωση πισίνας με υπερχείλιση κάνετε έλεγχο των καναλιών υπερχείλισης και της δεξαμενής υπερχείλισης και αποκλείστε την περίπτωση να μπλοκάρει η αναρρόφηση της αντλίας που αντλεί νερό από αυτήν. Καθαρίστε το προ-φίλτρο στη γραμμή αναρρόφησης της αντλίας σε αυτή τη περίπτωση, εάν υπάρχει βέβαια.

 1. Συμπληρώστε νερό, έχοντας τη στάθμη στο ανώτερο σημείο.
  Γεμίστε την πισίνα στη ανώτερη επιτρεπτή στάθμη του νερού και ακόμη περισσότερο και φροντίστε να ελέγξετε εάν λειτουργεί σωστά το σύστημα αυτόματης πλήρωσης του νερού. Εάν δεν υπάρχει αυτόματο σύστημα πλήρωσης, φροντίστε κάποιος γνωστός ή γείτονας να συμπληρώσει νερό μετά από το χρονικό διάστημα που εσείς γνωρίζετε ότι απαιτείται.
 2. Ρυθμίστε τις ώρες λειτουργίας του συστήματος κυκλοφορίας, φίλτρανσης του νερού.
  Ρυθμίστε τον χρονοδιακόπτη λειτουργίας της αντλίας του φίλτρου ώστε να εξασφαλίσετε τουλάχιστον 14ωρη λειτουργία, σε διακοπτόμενα χρονικά διαστήματα ( πρωί-μεσημέρι-απόγευμα και ιδιαίτερα τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας).
 3. Ελέγξτε τη χημική ισορροπία του νερού. Τροφοδοτήστε τα απαραίτητα χημικά.
  Ελέγξτε και ρυθμίστε πρώτα την αλκαλικότητα και το ΡΗ του νερού στα επιθυμητά επίπεδα με τη βοήθεια των ειδικών σετ ελέγχου. Κάνετε μια σωστή σοκ τροφοδότηση χλωρίου
  ( Κλειδί στη διαδικασία αυτή είναι η τροφοδότηση της σωστής ποσότητας χλωρίου-ανάλογα βέβαια και με τη χρησιμοποιούμενη μορφή του. Για το λόγο αυτό μετρείστε την παρουσία δεσμευμένου και ελευθέρου χλωρίου και συμβουλευτείτε μας πριν κάνετε την τροφοδότηση).
  Τροφοδοτήστε παράλληλα μια μεγάλη ποσότητα αλγοκτόνου (ποσότητα εκκίνησης).
  Κατά τη διάρκεια της τροφοδότησης και εάν είναι δυνατόν για κάποιες συνεχόμενες ώρες, θέσετε το σύστημα κυκλοφορίας και φίλτρανσης του νερού σε χειροκίνητη λειτουργία. Γυρίστε το σε αυτόματη λειτουργία λίγο πριν την αναχώρηση σας.
 4. Εξασφαλίστε την συνεχή τροφοδότηση απολυμαντικού υλικού.
  Η συνεχή απολύμανση είναι ίσως η βασική προϋπόθεση για να βρείτε το νερό της πισίνας σας σε καλή κατάσταση με την επιστροφή σας. Βεβαιωθείτε ότι ο χλωριωτής σας είναι γεμάτος. Εάν δεν έχετε χλωριωτή, τότε τοποθετείστε ταμπλέτες χλωρίου στα καλαθάκια του σκίμμερ και σε ενισχυμένη δόση μάλιστα. Αυξήστε την ασφάλεια συνεχούς παρουσίας χλωρίου στο νερό της πισίνας στη περίπτωση απουσίας χλωριωτού τοποθετώντας ένα επιπλέοντα χλωριωτή ακόμη και δύο.
 5. Προγραμματίστε έγκαιρα την κάλυψη της

Βέβαια όλα αυτά μπορούν να γίνουν ευκολότερα και αποδοτικότερα αν καλύψουμε την πισίνα με ένα κάλυμμα ασφαλείας που μπορεί να  έχουμε ή που φροντίσαμε να παραγγείλουμε έγκαιρα για να το έχουμε διαθέσιμο κατά τον προγραμματισμό των διακοπών μας. Ένα τέτοιο κάλυμμα θα μειώσει σημαντικά την ανάγκη φίλτρανσης και απολύμανσης, θα διατηρήσει την πισίνα καθαρή και θα μειώσει την εξάτμιση του νερού περιορίζοντας την ανάγκη αναπλήρωσης. Αντίθετα το ηλιακό κάλυμμα θα πρέπει να αφαιρείται κατά την απουσία μας γιατί θα ζεστάνει υπερβολικά το νερό, θα μειώσει τη λειτουργία του σκίμμερ και μπορεί να γίνει επικίνδυνο εάν, από ψευδαίσθηση ασφάλειας, κάποιος ή ένα ζώο πέσει επάνω του.

 1. Ασφάλεια στο χώρο της πισίνας.
  Ασχοληθείτε σοβαρά με το θέμα ασφάλεια στο χώρο της πισίνας. Ελέγξτε εάν ο φράχτης προστασίας είναι σταθερός και η πόρτα κλειστή και ασφαλισμένη. Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αντικείμενα που βοηθούν στην υπερπήδηση του φράχτη. Εάν δεν υπάρχει φράχτης κάνετε όλες τις ενέργειες που θα εμποδίσουν την είσοδο ατόμων στο χώρο της πισίνας.

Τέλος υπάρχει και αυτή η περίπτωση
Ζητήστε τη βοήθεια ενός γείτονα ή ενός φίλου που μένει κοντά στο σπίτι σας.
Ίσως είναι και η συμβουλή κλειδί στη περίπτωση σας και μια ουσιαστική προϋπόθεση για να βρείτε τη πισίνα σας σε καλή κατάσταση με την επιστροφή σας.
Ιδανική περίπτωση εάν ο φίλος ή ο γείτονας έχουν οι ίδιοι πισίνα, καθώς θα γνωρίζουν ήδη του τι πρέπει να κάνουν και τις οδηγίες συντήρησης πισίνας. Όπως και να έχει ζητήστε τους να κάνουν ένα έλεγχο του νερού μια φορά την ημέρα, ενώ είναι καλό να τους εφοδιάσετε με την παρακάτω απλή λίστα ενεργειών που πρέπει να κάνουν:

 • Άδειασμα των skimmer
 • Καθαρισμός της επιφανείας της πισίνας με την απόχη
 • Έλεγχος της πίεσης του φίλτρου (αντίστροφο ξέπλυμα εάν απαιτείται)
 • Έλεγχος της ποιότητας του νερού με το σετ ελέγχου
 • Τροφοδότηση χημικών εάν απαιτείται (εφόσον έχουν γνώσεις ή ενημέρωση).

Στην περίπτωση που θα λείψετε για χρονικό διάστημα περισσότερο των 7 -10  ημερών, είναι καλό να αναθέσετε τη φροντίδα της σε ένα ειδικό συνεργείο που γνωρίζει τις οδηγίες συντήρησης πισίνας.

Η ORIONpoolsolutions  είναι πάντα κοντά στους πελάτες της με οδηγίες συντήρησης πισίνας, υποστηρίζοντας τους σε κάθε ενέργεια φροντίδας της πισίνας τους.

Καλές και ξέγνοιαστες διακοπές.

Αρχική » BLOG » Οδηγιες συντηρησης πισινας- (Διακοπες)

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.