Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Mineral Pools

12.10.2020

Αρχική » BLOG » Mineral Pools

Mineral Pools

Είναι απαραίτητο στο ξεκίνημα αυτού του άρθρου να δώσουμε κάποιες ελάχιστες πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα την συνέχεια.

Mineral σημαίνει ορυκτό. Ορυκτό ονομάζεται κάθε χημικό στοιχείο ή ανόργανη ένωση φυσικής προέλευσης που βρίσκεται στο έδαφος ή στο υπέδαφος ή υπό μορφή διαλύματος στο νερό.

Πρακτικά μπορούμε να δεχθούμε ότι mineral pools είναι πισίνες που περιέχουν ορυκτά υλικά. Προάγγελος αυτών των βιομηχανοποιημένων πισίνων υπήρξαν χιλιάδες χρόνια πριν στην αρχαία Ελλάδα, οι ιαματικές πηγές. Πηγές που περιείχαν νερό που πήγαζε μέσα από πετρώματα και κατά την διαδρομή του μέχρι την επιφάνεια της γης αποκτούσε μεταλλικά συστατικά.

Mineral Pools σήμερα

Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε στη δημιουργία πισίνων – mineral pools – οι οποίες περιέχουν διαλυμένα στο νερό στοιχεία ορυκτών, τα οποία μάλιστα με τη βοήθεια της τεχνολογίας δημιουργούν το αναγκαίο επίπεδο απολύμανσης του νερού αλλά παράλληλα μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα των κολυμβητών. Ορυκτά, ή ο συνδυασμός ορυκτών, όπως το χλωριούχο νάτριο (αλάτι), το χλωριούχο μαγνήσιο, το χλωριούχο κάλιο και τα βορικά, είναι που εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα στους κολυμβητές πισίνων που τα χρησιμοποιούν.

Είναι σωστό και σημαντικό να γνωρίζουμε κάθε ένα από αυτά τα ορυκτά και το τι μπορεί το καθένα να προσφέρει σε συνδυασμό με το σύστημα που αναλαμβάνει να παράγει απολυμαντική ικανότητα δια μέσου της παρουσίας τους στο νερό της πισίνας.

Εδώ θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε καθένα από αυτά τα ορυκτά και τα ευεργετικά αποτελέσματα που προσφέρει, αλλά και το σύστημα που αναλαμβάνει την παρουσία τους για την απολυμαντική δράση στο νερό της πισίνας.

Χλωριούχο νάτριο (Αλάτι)

Το αλάτι ήταν το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε για τη παραγωγή χλωρίου σε συνδυασμό με το σύστημα ηλεκτρόλυσης της άλμης. Η προσπάθεια ξεκίνησε με την παρουσία υψηλών επιπέδων αλατιού που άφηναν μια σχετικά δυσάρεστη γεύση αλατιού στο νερό. Ωστόσο, τέτοια μειονεκτήματα σήμερα περιορίζονται συνεχώς καθώς τα ειδικά ηλεκτρόδια των συστημάτων ηλεκτρόλυσης βελτιώνονται συνεχώς. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το αλάτι στο νερό βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών στο δέρμα και δρα ως φυσικό απολεπιστικό.

 Χλωριούχο μαγνήσιο

Χρησιμοποιείται και αυτό σε συνδυασμό με σύστημα ηλεκτρόλυσης της σχετικής άλμης που παράγεται όταν τροφοδοτείται στο νερό της πισίνας.
Τα οφέλη από τη απορρόφηση του μαγνησίου μέσω του δέρματος είναι παρόμοια του χλωριούχου νατρίου και επιπρόσθετα χαλαρώνει το νευρικό σύστημα. Η τροφοδότηση του στο νερό δημιουργεί επίσης δράση κροκυδωτικού βελτιώνοντας τη διαύγεια του νερού. Παράγει απολυμαντική ικανότητα μέσω παραγωγής χλωρίου αλλά σε μειωμένη ικανότητα σε σχέση με το χλωριούχο νάτριο.

Βορικά

Η τροφοδότηση τους προσφέρει εξαιρετική αίσθηση στο σώμα που βυθίζεται στο νερό της πισίνας. Ακόμη εμποδίζει την αύξηση της τιμής του ΡΗ, αφαιρεί τα εξαιρετικά λεπτά σωματίδια, μειώνει τη απαίτηση χλωρίου και εμποδίζει την ανάπτυξη των φυκιών. Η χρήση τους δεν παράγει απολυμαντική ισχύ, αλλά είναι συμβατά με όλες τις μορφές των απολυμαντικών υλικών που επιτρέπουν την χρήση τους.

Χλωριούχο κάλιο

Τα αποτελέσματα από τη χρήση του  στο νερό της πισίνας δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί και οι περισσότερες έρευνες αφορούν τα αποτελέσματα από την στοματική κατανάλωση του.

Παρατηρήσεις.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η δημιουργία μιας mineral πισίνας προσφέρει αίσθηση νερού διαφορετική από τις παραδοσιακές πισίνες, αλλά δεν θα πρέπει να θεωρεί κανείς ότι προσφέρουν κάτι το τελείως διαφορετικό στο τομέα της απολύμανσης του νερού.

Σε όλες τις περιπτώσεις για να μην απογοητευτείτε θα χρειαστεί να ενημερωθείτε αναλυτικότερα για τις προϋποθέσεις  χρήσης της κάθε μεθόδου καθώς και για τις προδιαγραφές που πρέπει να εφαρμόσετε για τη φροντίδα του νερού, τα χρησιμοποιούμενα χημικά και τη διατήρηση της χημικής ισορροπίας του νερού.