Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Ελευθερο χλωριο

19.06.2018

Αρχική » BLOG » Ελευθερο χλωριο

το ελευθερο χλωριο της πισινας μου !!!

Μια εξαιρετική πισίνα, και ο ιδιοκτήτης της έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει χλώριο για την χημική επεξεργασία του νερού. Γνωρίζει καλά ότι για να έχει πεντακάθαρο νερό θα πρέπει να ελέγχει συχνά και με ακρίβεια την ποσότητα και την δράση του χλωρίου στην πισίνα. Όμως ποιού χλωρίου; Έχει ήδη ακούσει, και έχει ήδη μπερδευτεί, με τους όρους <ελεύθερο χλώριο>, <δεσμευμένο χλώριο> και <ολικό χλώριο> που με έμφαση χρησιμοποιούμε εμείς οι «ειδικοί» του χώρου. Όροι οι οποίοι στη πραγματικότητα δημιουργούν περισσότερο σύγχυση και λιγότερο  γνώση. Έτσι αποφασίσαμε, με λίγα λόγια, να εξηγήσουμε τις έννοιες των διαφορετικών μορφών του χλωρίου που σχηματίζονται κατά την δράση του. Μόλις κατανοήσετε αυτές τις μεταξύ τους διαφορές, σίγουρα θα μπορείτε να αποφασίσετε ευκολότερα και ασφαλέστερα για το σετ ελέγχου που θα επιλέξετε.

Δεν θα σας κουράσουμε με την παρουσίαση των χημικών αντιδράσεων που προκαλούνται όταν τροφοδοτήσουμε χλώριο (σε οποιαδήποτε μορφή) στο νερό της πισίνας. Απλά θα αναφέρουμε ότι μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείται την πισίνα σας στο νερό της μπορούν να μετρηθούν 3 τύποι χλωρίου.

3 τύποι χλωριου

  • Ελεύθερο χλώριο (FC).είναι ο τύπος του χλωρίου που είναι διαθέσιμο την στιγμή της μέτρησης για την απολύμανση του νερού της πισίνας σας
  • Δεσμευμένο χλώριο (CC )είναι ο τύπος του χλωρίου που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία απολύμανσης του νερού. Όσο συνεχίζει να ευρίσκεται στο νερό, η ικανότητα του να απολυμάνει το νερό είναι πάρα πολύ μειωμένη σε σχέση με το ελεύθερο χλώριο. Ακόμη η υπερβολική παρουσία του σε σχέση με το ελεύθερο (μεγαλύτερη ή κοντά στο ήμισυ της ποσότητας του ελευθέρου) μπορεί να προκαλέσει θολότητα του νερού και έντονη μυρωδιά χλωρίου
  • Ολικό χλώριο (TC)είναι ο τύπος του χλωρίου που αναφέρεται στο άθροισμα των δύο προηγούμενων τύπων χλωρίου

Δηλαδή TC = FC + CC

όπου
TC=total chlorine =ολικό χλώριο
FC=free chlorine=ελεύθερο χλώριο
CC=combined chlorine=δεσμευμένο χλώριο

Ολοκληρώνουμε το άρθρο μας αναφέροντας ποιους τύπους χλωρίου μετρούν τα διάφορα σετ ελέγχου της αγοράς για να μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας, γνωρίζοντας ότι.

  • Τα σετ ελέγχου με ταμπλέτες μπορούν να μετρήσουν και τους 3 τύπους του χλωρίου.
  • Τα σετ ελέγχου με σταγόνες μετρούν το συνολικό χλώριο μόνο.
  • Τα test strips μετρούν το ελεύθερο χλώριο.

Καλή επιτυχία!