Επιλογή Σελίδας

Ελευθερο χλωριο

19.06.2018

Αρχική » BLOG » Ελευθερο χλωριο

το ελευθερο χλωριο της πισινας μου !!!

Μια εξαιρετική πισίνα, και ο ιδιοκτήτης της έχει αποφασίσει να χρησιμοποιήσει χλώριο για την χημική επεξεργασία του νερού. Γνωρίζει καλά ότι για να έχει πεντακάθαρο νερό θα πρέπει να ελέγχει συχνά και με ακρίβεια την ποσότητα και την δράση του χλωρίου στην πισίνα. Όμως ποιού χλωρίου; Έχει ήδη ακούσει, και έχει ήδη μπερδευτεί, με τους όρους <ελεύθερο χλώριο>, <δεσμευμένο χλώριο> και <ολικό χλώριο> που με έμφαση χρησιμοποιούμε εμείς οι «ειδικοί» του χώρου. Όροι οι οποίοι στη πραγματικότητα δημιουργούν περισσότερο σύγχυση και λιγότερο  γνώση. Έτσι αποφασίσαμε, με λίγα λόγια, να εξηγήσουμε τις έννοιες των διαφορετικών μορφών του χλωρίου που σχηματίζονται κατά την δράση του. Μόλις κατανοήσετε αυτές τις μεταξύ τους διαφορές, σίγουρα θα μπορείτε να αποφασίσετε ευκολότερα και ασφαλέστερα για το σετ ελέγχου που θα επιλέξετε.

Δεν θα σας κουράσουμε με την παρουσίαση των χημικών αντιδράσεων που προκαλούνται όταν τροφοδοτήσουμε χλώριο (σε οποιαδήποτε μορφή) στο νερό της πισίνας. Απλά θα αναφέρουμε ότι μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείται την πισίνα σας στο νερό της μπορούν να μετρηθούν 3 τύποι χλωρίου.

3 τύποι χλωριου

 • Ελεύθερο χλώριο (FC).είναι ο τύπος του χλωρίου που είναι διαθέσιμο την στιγμή της μέτρησης για την απολύμανση του νερού της πισίνας σας
 • Δεσμευμένο χλώριο (CC )είναι ο τύπος του χλωρίου που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία απολύμανσης του νερού. Όσο συνεχίζει να ευρίσκεται στο νερό, η ικανότητα του να απολυμάνει το νερό είναι πάρα πολύ μειωμένη σε σχέση με το ελεύθερο χλώριο. Ακόμη η υπερβολική παρουσία του σε σχέση με το ελεύθερο (μεγαλύτερη ή κοντά στο ήμισυ της ποσότητας του ελευθέρου) μπορεί να προκαλέσει θολότητα του νερού και έντονη μυρωδιά χλωρίου
 • Ολικό χλώριο (TC)είναι ο τύπος του χλωρίου που αναφέρεται στο άθροισμα των δύο προηγούμενων τύπων χλωρίου

Δηλαδή TC = FC + CC

όπου
TC=total chlorine =ολικό χλώριο
FC=free chlorine=ελεύθερο χλώριο
CC=combined chlorine=δεσμευμένο χλώριο

Ολοκληρώνουμε το άρθρο μας αναφέροντας ποιους τύπους χλωρίου μετρούν τα διάφορα σετ ελέγχου της αγοράς για να μπορείτε να κάνετε τις επιλογές σας, γνωρίζοντας ότι.

 • Τα σετ ελέγχου με ταμπλέτες μπορούν να μετρήσουν και τους 3 τύπους του χλωρίου.
 • Τα σετ ελέγχου με σταγόνες μετρούν το συνολικό χλώριο μόνο.
 • Τα test strips μετρούν το ελεύθερο χλώριο.

Καλή επιτυχία!

Αρχική » BLOG » Ελευθερο χλωριο

Μικρές πισίνες Τζακούζι

Ξεκινώντας να περιγράψουμε την κατηγορία αυτή των μικρών πισίνων, είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε μερικές έννοιες που πιστεύουμε ότι οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Ενώ η έννοια της πισίνας είναι ξεκάθαρη, δεν συμβαίνει το ίδιο και με την έννοια τζακούζι.

Αυτό που γνωρίζουμε ως τζακούζι περιγράφει τη δημιουργία ενός ρεύματος νερού που αναμειγνύεται με τον αέρα και επιδρά στο σώμα του ανθρώπου, εντός του νερού με τα γνωστά ευεργετικά αποτελέσματα. Το ίδιο όμως επιτυγχάνεται και με τη χρήση ειδικών στομίων που ονομάζονται στόμια υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η Ονομασία

Η επικράτηση της ονομασίας Τζακούζι για τη δημιουργία μασάζ νερού-αέρα, οφείλεται στην εφαρμογή των πρώτων συστημάτων από τους αδελφούς Jacuzzi και την καθιέρωση του εμπορικού ονόματος τους ως αντιπροσωπευτικό για το συγκεκριμένο σύστημα, όπως συμβαίνει και με άλλα προϊόντα σε άλλους τομείς.

Με την πάροδο των χρόνων και άλλοι παραγωγοί, κατασκεύασαν και διέθεσαν στην διεθνή αγορά παρόμοια στόμια παραγωγής ρεύματος νερού-αέρα, τα οποία καθιερώθηκαν με την ονομασία ¨Στόμια υδρομασάζ¨.

Σήμερα λοιπόν είτε μιλάμε για συστήματα στομίων Jacuzzi είτε για συστήματα στομίων υδρομασάζ είναι το ίδιο.

Ας επιστρέψουμε τώρα στις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή στις Μικρές πισίνες υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Η πορεία εξέλιξης

Τα πρώτα στόμια υδρομασάζ τοποθετήθηκαν σε απλές μπανιέρες και αυτό αποτέλεσε μεγάλη καινοτομία με άριστα ευεργετικά αποτελέσματα. Ωστόσο στην επιλογή αυτή, μετά από κάθε χρήση, η μπανιέρα θα έπρεπε να αδειάσει να καθαριστεί και να απολυμανθεί, ώστε να είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Λησμονήσαμε βέβαια να αναφέρουμε ότι για να έχουμε άριστα αποτελέσματα από την χρήση παρόμοιων συστημάτων, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 30-32 C0.

Στην πορεία των ετών, διαμορφώθηκαν και διατέθηκαν στην αγορά του συγκεκριμένου τομέα, συστήματα υδρομασάζ εγκατεστημένα σε μεγαλύτερες ΄μπανιέρες’ , τις οποίες μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από ένα άτομα. Όμως το γεγονός ότι ο αναγκαίος όγκος του νερού ήταν σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν μιας απλής μπανιέρας, αλλά και τα εμπόδια στην εύκολη αντικατάσταση και θέρμανση του, οδήγησαν στην ανάγκη δημιουργίας των μικρών πισίνων υδρομασάζ.

Ονομάστηκαν έτσι γιατί λειτουργούν σαν πισίνες, δηλαδή διαθέτουν αυτόνομο σύστημα ανακυκλοφορίας νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης.

Η ονομασία Spa αποδόθηκε σε αυτά τα προϊόντα και η κατασκευή τους ξεκίνησε με τη χρήση οπλισμένου πολυεστέρα και βελτιώθηκε με τη χρήση ακρυλικών φύλλων που δεν παρουσίαζαν τα προβλήματα του πολυεστέρα.
Οι Spa όμως παράγονται σαν ένα ενιαίο κομμάτι και σε συγκεκριμένες διαστάσεις και μόνο για τη συγκεκριμένη χρήση, δηλαδή του υδρομασάζ.

Ωστόσο οι απαιτήσεις της αγοράς και οι ανάγκες των καταναλωτών διαμόρφωσαν ειδικές απαιτήσεις όπως :

 • Την προσαρμογή των διαστάσεων των συγκεκριμένων spa στο χώρο που διέθεταν, με τις ιδιαίτερες συνθήκες του.
 • Την ύπαρξη πρόσθετου χώρου για την εκτέλεση και άλλων ευεργετικών κινήσεων στο υγρό στοιχείο, όπως και την διαμόρφωση και τοποθέτηση των στομίων υδρομασάζ, των καθιστικών κλπ σε θέσεις επιλογής, και όχι εξαρχής διαμορφωμένων, όπως στα τυποποιημένα μοντέλα.

Οι απαιτήσεις αυτές οδήγησαν στην δημιουργία αυτής της κατηγορίας που περιγράφουμε στο άρθρο μας, τις Μικρές πισίνες Jacuzzi ή υδρομασάζ.

 

Μικρές πισίνες Τζακούζι - Πισίνες Υδρομασάζ Hydrous

Στον συγκεκριμένο τομέα οι Μικρές πισίνες Hydrous που διαθέτουμε στην Ελληνική αγορά από δεκαετίας και πλέον, καλύπτουν απόλυτα τις προδιαγραφές που αναφέραμε.

Ειδικότερα οι Μικρές πισίνες Hydrous:

 • Κατασκευάζονται από ειδικά γαλβανισμένα πάνελ τα οποία προσαρμόζονται απόλυτα στις διαστάσεις του χώρου που διαθέτετε.
  Ο τρόπος αυτός διαμόρφωσης της δεξαμενής, επιτρέπει την μεταφορά των πάνελ σχεδόν παντού.
 • Ο χώρος στο εσωτερικό τους μπορεί να σχεδιαστεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ιδιοκτητών (διαμόρφωση καθιστικών κλπ).
 • Η εσωτερική τους επιφάνεια διαμορφώνεται με την χρήση ειδικού πλαστικού μανδύα (liner), με δυνατότητα επιλογής του τύπου και του χρώματος του.
 • Είναι εφοδιασμένες με σύστημα κυκλοφορίας του νερού, φίλτρανσης, θέρμανσης και απολύμανσης. Εξασφαλίζει την διαρκή άριστη ποιότητα του νερού που απαιτείται, ακόμη και στις υψηλότερες θερμοκρασίες του.
 • Έχουν εγκατεστημένα στόμια υδρομασάζ, ο αριθμός των οποίων καθαρίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε μικροπισίνας και των απαιτήσεων του ιδιοκτήτη.
  Η λειτουργία τους ρυθμίζεται ανάλογα με τις επιθυμίες σας και έχουν δυνατότητα επιλογών της ισχύος και της κατεύθυνσης του νερού.
 • Μπορούν να δεχθούν πρόσθετα στοιχεία μασάζ, όπως οι καταρράκτες αυχένα ή κανονάκια νερού
 • Συνοδεύονται από θερμομονωτικό κάλυμμα, ενώ τα τοιχώματα τους, δέχονται θερμομόνωση από ειδικά μονωτικά υλικά.
 • Προσφέρουν εύκολη φροντίδα, χειρισμό και οικονομική λειτουργία
 • Μπορούν να δεχθούν επένδυση του χείλους και των πλευρών τους, με διάφορα υλικά, ανάλογα με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Οι συγκεκριμένες Μικρές πισίνες υδρομασάζ Hydrous μπορούν εύκολα να αναβαθμίσουν δωμάτια και σουίτες ξενοδοχείων με την εγκατάσταση τους στο χώρο τους ή σε προσκείμενο εξωτερικό χώρο.