Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Αλλαγη νερου πισινας

24.04.2019

Αρχική » BLOG » Αλλαγη νερου πισινας

Αλλαγη νερου πισινας

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η αλλαγή νερού πισίνας ?Αυτή είναι μια συνηθισμένη ερώτηση που δεχόμαστε εμείς «οι ειδικοί της πισίνας»  συχνά, αλλά ακόμα πιο συχνά την άνοιξη. Η εύκολη απάντηση είναι: «από δύο μήνες έως και μερικά χρόνια». Η σωστή απάντηση όμως απαιτεί και τη δική σας συμμετοχή.

Υπάρχουν παράγοντες που είναι διαφορετικοί για κάθε πισίνα και οι οποίοι επηρεάζουν το χρόνο απαραίτητης την αλλαγή νερού πισίνας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να γνωρίζετε αυτούς του παράγοντες ώστε να μπορείτε να καθορίσετε το χρόνο αλλαγής που θα αφορά αποκλειστικά τη δική σας πισίνα.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη συχνότητα αλλαγής του νερού της πισίνας

Αλλαγη νερου πισινας – Αριθμός κολυμβητών

Ένας σημαντικότατος παράγοντας που επιταχύνει την ανάγκη αντικατάστασης του νερού είναι ο αριθμός των κολυμβητών που δέχεται η πισίνα. Είναι ο λόγος που δημόσιες πισίνες οι οποίες δέχονται μεγάλα φορτία ρύπων χρειάζονται αλλαγή του νερού δύο φορές το χρόνο, σε δωδεκάμηνη λειτουργία.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ ΠΙΣΙΝΑΣ – ΠΟΙΤΗΤΑ ΝΕΡΟΥ ΠΛΗΡΩΣΗΣ

Η Ποιότητα νερού πλήρωσης. Το Σκληρό νερό πλήρωσης, επηρεάζει την συσσώρευση αλάτων και διαφόρων μετάλλων στα τοιχώματα και το δάπεδο της πισίνας με την πάροδο του χρόνου. Ο συχνός καθαρισμός τους με τη χρησιμοποίηση βούρτσας βοηθάει, αλλά είναι σίγουρο ότι πισίνες με σκληρό νερό θα χρειαστούν να εκκενωθούν συχνότερα από αυτές με μαλακό νερό ( Σχετικά σκληρά έως και σκληρά θεωρούνται αυτά που έχουν σκληρότητα 22 γαλλικούς βαθμούς έως και 55. Μαλακά νερά θεωρούνται αυτά που έχουν σκληρότητα από 7,16 γαλλικούς βαθμούς έως και 21,48).  Η διατήρηση του ΡΗ στα σωστά επίπεδα, κατά τη διάρκεια λειτουργίας της πισίνας, μπορεί να περιορίσει το φαινόμενο επικαθήσεων το οποίο γίνεται εντονότερο με την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού σε συνδυασμό με υψηλό ΡΗ. Χημικά όπως το calcifree  δρουν προληπτικά και εμποδίζουν τις επικαθήσεις αλάτων στα τοιχώματα. 

ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ ΠΙΣΙΝΑΣ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Η ποιότητα φροντίδας που δίνεται στην πισίνα επηρεάζει επίσης την ανάγκη συχνότερης αλλαγής του νερού. Ειδικότερα η διαρκής διατήρηση της χημικής ισορροπίας του νερού ( διαρκής παρουσία ελευθέρου χλωρίου στα επιθυμητά επίπεδα, καθώς και του ΡΗ ) σε συνδυασμό με τη σωστή λειτουργία του φίλτρου και τον συχνό καθαρισμό της πισίνας βοηθούν στην αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης του νερού που δύσκολα μπορούν να αντιμετωπισθούν.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ ΠΙΣΙΝΑΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΟΥ

Ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει και μειώνει τη δράση του χλωρίου είναι και η υπερβολική παρουσία του σταθεροποιητή που περιέχουν τα σταθεροποιημένα προϊόντα χλωρίου ( χλώριο άμεσης διάλυσης, απλές ταμπλέτες χλωρίου ή πολυταμπλέτες ) και ο οποίος τροφοδοτείται στο νερό με τη χρήσης τους. Ο σταθεροποιητής αν και είναι απαραίτητος για να μειώνεται η τρομακτική απώλεια χλωρίου από τη δράση των υπεριωδών ακτινών (μειώνει τη απώλεια κατά 75%), εντούτοις μπορεί να μειώσει σημαντικά και την δραστικότητα του ελευθέρου χλωρίου. Συμβουλευτείτε τον προμηθευτή σας για περιεκτικότητες σταθεροποιητή μεγαλύτερες από 30 ppm.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ ΠΙΣΙΝΑΣ – ΜΕΤΡΗΣΤΕ ΤΟ TDS

Τέλος ο παράγων που βοηθάει να καταλάβουμε εάν το νερό έχει υποστεί < κορεσμό> είναι το TDS. Κατά την εξάτμιση του νερού τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει παραμένουν σε αυτό και συνεχώς αυξάνονται. H μέτρηση του TDS μας δίνει τον αριθμό των συνολικών διαλυμένων στερεών στο νερό της πισίνας μας. Καθώς το επίπεδο του αυξάνεται, τόσο περισσότερα χημικά χρειάζονται για τον καθαρισμό του νερού. Το επίπεδο των 1500 ppm θεωρείται οριακό για την αλλαγή του νερού της πισίνας ή για τη μερική αντικατάσταση του. Προσοχή στην περίπτωση πισίνας με αλάτι γιατί οι μετρήσεις  είναι ειδικότερες καθόσον η τιμή του TDS είναι σαφέστατα μεγαλύτερη λόγω της τροφοδότησης του άλατος στο νερό της πισίνας.

Μια καλή εμπειρική ένδειξη αλλαγής του νερού της πισίνας, είναι η δυσκολία διατήρησης της χημικής του ισορροπίας στα επιθυμητά επίπεδα σε σύγκριση με το αρχικό στάδιο φροντίδας της.

ΑΛΛΑΓΗ ΝΕΡΟΥ ΠΙΣΙΝΑΣ – ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Είναι κατανοητό ότι οι συνθήκες της πισίνας στο ξεκίνημα της χειμερινής περιόδου αλλά και κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα επηρεάσουν σημαντικά την ανάγκη αλλαγής του νερού που περιέχει.

Τέλος θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι δεν θα πρέπει να αδειάσετε την πισίνα σας μετά από έντονη βροχή ή καταιγίδα, καθώς ο υδροφόρος ορίζοντας μπορεί να είναι υψηλός και να προσθέσει επιπλέον πίεση στο δάπεδο και τα τοιχώματα της πισίνας προκαλώντας σημαντική ζημιά. Για τις πισίνες από fiberglass ο κίνδυνος αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος και για το λόγο αυτό σας συμβουλεύουμε να απευθυνθείτε οπωσδήποτε στον κατασκευαστή της για να σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες.
Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι επίσης ακατάλληλες για να αδειάσετε την πισίνα σας. Δηλαδή η καλύτερη εποχή είναι στο τέλος της άνοιξης, χωρίς συχνές βροχές και με μεσαίες θερμοκρασίες περιβάλλοντος.