Επιλογή Σελίδας

210 94 11 730

Αυτοματη χλωριωση πισινας

31.05.2019

Αρχική » BLOG » Αυτοματη χλωριωση πισινας

Αυτόματη χλωρίωση πισίνας

Ο Αυτοματισμός έχει εισβάλει πλέον στη ζωή μας εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και φυσικά ο τομέας της πισίνας δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.

Η συχνά επαναλαμβανόμενη διαδικασία ελέγχου και ρύθμισης της χημικής ισορροπίας του νερού, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, οδηγεί στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων που θα μας απαλλάξουν από αυτή τη διαδικασία.

Η ρύθμιση της χημικής ισορροπίας του νερού με κυρίαρχες απαιτήσεις την εξασφάλιση των επιθυμητών τιμών του ΡΗ και του χλωρίου, είναι όχι μόνο απαραίτητες για την διαύγεια του νερού, αλλά και απόλυτα αναγκαίες για την εξασφάλιση υγιεινού νερού κολύμβησης.

Η ελάχιστη φροντίδα για την εξασφάλιση κρυστάλλινου και υγιεινού νερού περιλαμβάνει την μέτρηση του ΡΗ τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και την ημερήσια μέτρηση του χλωρίου πριν τη χρήση της πισίνας (κατ΄ελάχιστον).
Αυτές οι ενέργειες μέτρησης θα πρέπει να συνοδεύονται από την απαραίτητη τροφοδότηση χημικών με φυσική συνέπεια και τον αναγκαίο έλεγχο της αποτελεσματικότητας της τροφοδότησης στη συνέχεια.

Παράγοντες όπως η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, οι απότομες καταιγίδες, η μεγαλύτερη χρήση της πισίνας κλπ. καθιστούν δύσκολη την τυποποίηση των τροφοδοτούμενων ποσοτήτων χημικών και οδηγούν συνήθως σε υπερβολικές τροφοδοτήσεις, ιδιαίτερα χλωρίου.

 

Αυτόματη χλωρίωση πισίνας- Τι περιλαμβάνει !

Η προτεινόμενη εναλλακτική λύση αυτοματισμού στο συγκεκριμένο τομέα, περιλαμβάνει :

 1. Tην διαρκή μέτρηση ( στο χρονικό διάστημα λειτουργίας της αντλίας κυκλοφορίας του νερού) των τιμών του χλωρίου και του ΡΗ
 2. Tην σύγκριση των τιμών αυτών με εκείνες που εμείς έχουμε επιλέξει και επιθυμούμε.
 3. Tην εντολή έναρξης της τροφοδότησης των απαραιτήτων χημικών στα τροφοδοτικά συστήματα που περιέχει, μόνο στη περίπτωση διαπίστωσης διαφοράς μεταξύ των δύο κατηγοριών, έως ότου οι δύο κατηγορίες τιμών συμφωνήσουν. (μείωση των τροφοδοτούμενων χημικών)

Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται η τέλεια λύση. Είναι όμως μια λύση απόλυτη ή θα πρέπει να προσέξουμε κάποιες λεπτομέρειες για να είμαστε σίγουροι και να μην απογοητευτούμε στην συνέχεια;

 

Αυτόματη χλωρίωση πισίνας – Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε !!  

Τι θα πρέπει να αποδεχθούμε εγκαθιστώντας ένα αυτόματο σύστημα ρύθμισης της χημικής επεξεργασίας του νερού.

 1. Η μέτρηση των χαρακτηριστικών ΡΗ και χλωρίου γίνεται μέσω ειδικών ηλεκτροδίων, τα οποία στο πέρασμα του χρόνου υφίστανται μείωση της αξιοπιστίας τους, είτε λόγω των επικαθήσεων αλάτων στην επιφάνεια τους είτε λόγω <γήρανσης> τους. Αυτό σημαίνει λάθος μετρήσεις και συνεπώς λάθος τροφοδοτήσεις.
 2. Η αντικατάσταση των ηλεκτροδίων πρέπει να γίνεται κάθε έτος ή το αργότερο κάθε δύο έτη εάν θέλουμε να έχουμε αξιόπιστο αυτόματο σύστημα.
 3. Ο καθαρισμός των ηλεκτροδίων, ο έλεγχος και η ρύθμιση της σωστής λειτουργίας του συστήματος θα πρέπει να γίνεται στη αρχή και στη μέση της κολυμβητικής περιόδου, ενώ στο τέλος της τα ηλεκτρόδια θα πρέπει να αποθηκεύονται σε κατάλληλη θήκη στην περίπτωση που η πισίνα μας δεν λειτουργεί.
 4. Οι συνθήκες του χώρου εγκατάστασης του αυτομάτου συστήματος θα πρέπει να είναι οι κατάλληλες ( χώρος, στεγνός, χωρίς υψηλή υγρασία και θερμοκρασία).
 5. Τα αυτόματα συστήματα για ιδιωτική χρήση δεν μετρούν παρουσία χλωρίου αλλά την οξειδωτική ικανότητα του νερού (redox) !!
 6. Θα πρέπει να έχουμε συνεχώς εξασφαλισμένη την επάρκεια των τροφοδοτούμενων χημικών ( μεγαλύτερους χώρους αποθήκευσης)

Άρα

 • Η εγκατάσταση ενός αυτομάτου συστήματος ελέγχου της χημικής επεξεργασίας ασφαλώς και είναι μια λύση προς την σωστή κατεύθυνση
 • Μας απαλλάσσει από το άγχος του συχνού ελέγχου και της υπερβολικής τροφοδότησης ή έλλειψης χημικών που σε κάποιες περιπτώσεις βλάπτει τους κολυμβητές και την εγκατάσταση.
 • Χρειάζεται την απαραίτητη φροντίδα ελέγχου της σωστής λειτουργίας του.
 • Απαιτεί την διαρκή επάρκεια των τροφοδοτούμενων χημικών που χρειάζονται τα τροφοδοτικά μηχανήματα του.
 • Έχει ένα ορισμένο κόστος λειτουργίας, (αντικατάσταση ηλεκτροδίου) το οποίο είναι καλό να το γνωρίζουμε από την στιγμή που το αγοράζουμε.
Αυτόματη χλωρίωση πισίνας – Θα προτείναμε την εγκατάσταση του ?

Σίγουρα ναι καθώς σας απαλλάσσει από πολλά και εξασφαλίζει την διαρκή χημική ισορροπία του νερού της πισίνας σας, που σημαίνει κρυστάλλινο και υγιεινό νερό, αλλά με γνώση των προϋποθέσεων που αναφέραμε.